Hoe vermijd je bevriezing van lichaamsdelen (frostbite)?

Redactie - 28 november 2018

Hoe vermijd je bevriezing van lichaamsdelen (frostbite)?

Redactie - 28 november 2018

Hoe vermijd je bevriezing van lichaamsdelen (frostbite)? Best handig om te weten als je een vakantie naar de kou op de planning hebt staan. Bijvoorbeeld een wintersportvakantie op een gletsjer of – zoals ik – een tripje naar de Noordkaap deze winter. Gevoelloze vingers kennen we allemaal, maar een wit uitgeslagen, bevroren neus is next level. Én gevaarlijk. Laat je vakantie niet verpesten en wees alert op frostbite. Zo herken en voorkom je bevriezing:

  • Breng niet te lang buiten door in extreem koud en nat of winderig weer.
  • Trek verschillende lagen warme, losse kleding aan.
  • Draag een muts of hoofdband die je oren volledig bedekt.
  • Kies voor wanten in plaats van handschoenen.
  • Draag sokken die goed om je voeten zitten, vocht opnemen en isoleren.
  • Check extra op tekenen van bevriezing.

Wat is frostbite?

Net zoals water ijs wordt wanneer het vriest, kunnen ook je vingers, handen, tenen, voeten en zelfs je oren en neus ijsblokjes worden. Letterlijk bevriezen dus. Het zijn de eerste organen die het te verduren krijgen bij een verminderde bloedstroom als reactie op de kou. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van hoe koud het buiten is en hoe hard het waait. Het kan sneller gebeuren dan je misschien denkt. Bij extreem koud weer kun je binnen vijf minuten al met bevriezing te maken krijgen.

Je vingers (om maar een voorbeeld te noemen) worden gevoelloos. En dat is heel gevaarlijk. Wat je niet voelt, kan echt schade aanrichten. In ernstige gevallen kan bevriezing zelfs tot amputatie leiden.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/cooler-dan-koel-20-ijskoudste-steden-wereld/”]

Symptomen van bevriezing

Wanneer het koud is, kan je huid rood worden en pijnlijk aanvoelen. Dat is een waarschuwing voor bevriezing. De symptomen van bevriezing hangen af van hoe diep het zit. Vroege bevriezing beïnvloedt de bovenste lagen van je huid. In het volgende stadium kan het helemaal doordringen tot in je spieren en botten.

Eerste fase van bevriezing

  • Je huid wordt lichtgeel of wit.
  • Je huid kan jeuken, prikken of branderig aanvoelen.

Let vooral goed op je kids als je met ze op de piste staat tijdens extreme kou of kou met winderig en nat weer. Ik heb mijn skiles op de Kitzsteinhorn in Kaprun eens als een razende moeten onderbreken omdat een van de kindjes tekenen van bevriezing vertoonde. Het gevaarlijke is dat kleintjes dit zelf vaak niet eens doorhebben.

Mocht je merken dat je huid bevriest, verwarm je huid dan met je eigen lichaamstemperatuur (niet wrijven) en ga naar binnen. Bij Hotel Robinson Club Amade of Hotel Rita is het helemaal niet vervelend om de piste misschien iets vroeger in te moeten wisselen voor wat quality time in het hotel.

Tussenfase

  • Je huid wordt hard.
  • Je huid ziet er glanzend of wasachtig uit.
  • Wanneer je huid ontdooit, vormen er blaasjes gevuld met vocht of bloed.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/10-typische-wintervakantie-bestemmingen/”]

Vergevorderd stadium bevriezing

  • Je huid voelt heel hard en koud aan.
  • Je huid wordt snel donkerder (van blauw naar zwart).

Vaak weten mensen niet dat ze te kampen hebben met bevriezingsverschijnselen. Je voelt het namelijk op een gegeven moment niet meer. Daarom is het belangrijk om goed op jezelf en elkaar te letten wat betreft veranderingen in huidskleur.

Zo voorkom je bevriezing

  • Indien niet noodzakelijk, blijf niet te lang buiten in bar en boos weer.
  • Draag een aantal lagen losse kleding. Strakke kleding verhoogt het risico op bevriezing. Kies in plaats daarvan voor losse lagen waar je lichaamswarmte de ruimte krijgt. De eerste laag kleding moet je droog houden. Als tweede laag kun je het beste een isolerend materiaal dragen, zoals wol of fleece. De derde laag is de buitenlaag en moet wind- en waterdicht zijn.
  • Zorg ervoor dat je muts of hoofdband je hoofd en oren bedekt. Koop bij voorkeur een wollen of fleece-exemplaar met oorflappen. Zo blijven je oren warm en beschermd.
  • Kies isolerende wanten of handschoenen. Bij voorkeur wanten omdat je lichaamswarmte hier je handen verwarmt. Doe ze niet uit om je telefoon te gebruiken. Kun je echt niet zonder je smartphone? Koop dan een paar smartphone-handschoenen.
  • Beknibbel niet op sokken of schoenen. Voeten (en vooral je tenen) zijn erg kwetsbaar voor bevriezing. Kies voor warme sokken die niet vochtig worden en draag warme, waterdichte schoenen die je enkels bedekken.
  • Als je zweet, doe dan je jas voor een paar minuutjes open. Natte kleding – bijvoorbeeld door zweet of een crash in de poedersneeuw – zorgt voor een grotere kans op bevriezing. Een jas met sneeuwvanger is dus eigenlijk sowieso een must.
  • Houd jezelf en elkaar in de gaten en check regelmatig op symptomen van bevriezing.

Mocht je serieus denken dat je frostbite hebt, zoek dan altijd direct hulp.

Heb jij weleens te maken gehad met (een vroeg stadium van) bevriezing?