Herfstvakantie met kids: een tip voor elke provincie!

Redactie - 15 oktober 2015

Herfstvakantie met kids: een tip voor elke provincie!

Redactie - 15 oktober 2015

Herfstvakantie! Ga je niet op vakantie, maar ben je wel vrij en wil je leuke dingen doen met de (klein)kinderen? Voor een beetje inspiratie kijk je natuurlijk even in de gratis iPad app Hoe Leuk Is Nederland. Geen iPad? Geen probleem. Wij zetten 12 tips op een rij. Eén voor elke provincie in Nederland. Veel plezier!

Drenthe: Alle draken verzamelen

ParkOikosEigenlijk meer een grote natuurspeeltuin, dit themapark in het Drentse Ruinen. Maar dat maakt het niet minder sprookjesachtig. In Park Oikos hebben de draken het grotendeels voor het zeggen. Sinds koning draak (maar liefst 3,5 meter lang) hier een paar jaar geleden is neergestreken, volgen er steeds meer soortgenoten. In het park wordt de dertig jaar durende werelddrakenvergadering gehouden. Vandaar. Bang hoef je niet te zijn voor de draken, want ze zijn superaardig.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Ruinen

Brabant: Zweverig typje
Skydive Roosendaal

Je spreidt je armen en je benen, voelt de wind langs je vingertoppen suizen en voordat je het weet, schiet je de lucht in. Dat moet wel de meest ultieme ervaring van vrijheid zijn: vliegen. Hoewel het nog wel even zal duren totdat de technologie ervoor gaat zorgen dat fladderen tot onze basisvaardigheden behoort, kun je daar in Roosendaal nu al een voorproefje op nemen.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Roosendaal

Flevoland: Kinderen voor kinderen

KindercaslaStel, je laat kinderen een gebouw ontwerpen. Wat krijg je dan? Tv-programma ‘Klokhuis’ was benieuwd en liet daarom in 2009 een landelijke ontwerpwedstrijd uitschrijven voor architecten in de dop. Stapels brieven en tekeningen leverde het op, zo’n 2000 in totaal. Ze konden worden ingedeeld in vijf categorieën: slapen, koken & eten, spelen & niksen, wassen & plassen en de buitenkant. En bijna allemaal hadden ze iets te maken met duurzaamheid. Aan architect Jord den Hollander de taak om er één geheel van te maken. Het resultaat? Een huis in de vorm van een roze taart op poten met leuke technische snufjes.

Lees hier meer over deze tip| Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Almere

Friesland: Hoog aaibaarheidsgehalte

Aqua Zoo FrieslandHoewel de naam anders doet vermoeden, draait het bij Aqua Zoo Friesland niet alleen om dieren die van water houden. Naast zeeberen, zeehonden, pinguïns, flamingo’s, dwergotters en ocelotten, vind je er ook stokstaartaapjes en kangoeroes. Dat klinkt op zich allemaal nog vrij normaal voor een dierentuin toch? Nou, hold your horses, want deze dierentuin heeft iets heel speciaals. Je kunt en mag namelijk vlakbij de dieren komen. Zo dichtbij dat je ze soms kunt aaien, of dankzij bijzondere doorkijkjes lijken ze ineens heel dichtbij!

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Leeuwarden

Gelderland: Los in het klimbos

Klimbos Ermelo Even kijken hoe de instructeur het voordoet, de klimgordel stevig vastmaken en, hup, de boom in. Roetsj van kabelbaan naar touwladder en leg de kruiptonnen-hindernis af in recordtijd. De vier parcoursen die zijn uitgezet in de Veluwse bossen zouden menig aap jaloers maken. Voor de jongste klimmers (van 5 t/m 7 jaar) is een speciale kidsroute bedacht van 80 meter lang met 10 spannende hindernissen op slechts een meter van de grond, zodat de ouders er makkelijk naast kunnen lopen.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden Ermelo

Groningen: Retourtje VeenkoloniënMuseumlijn Stanskanaal

Zou je opmeten welke museumspoorlijn in Nederland het langst is, dan staat die tussen Veendam en Musselkanaal met stip op één. Daar tuft een historische stoomlocomotief zesentwintig kilometer dwars door de Groninger Veenkoloniën. Deze spoorlijn is een overblijfsel van het netwerk dat begin 1900 werd aangelegd. Zo konden treinreizigers Stadskanaal bereiken vanuit het Drentse dorp Gieten. In de jaren vijftig ‒ toen de wegen beter werden ‒ reed de laatste personentrein over het spoor langs de Semslinie. 

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Groningen

Limburg: Zo zit dat

Ontdekhoek SittardSommige dingen geloof je als kind pas als je ze zelf ziet. Dat chips niet kant-en-klaar in een zak groeit, maar van aardappel wordt gemaakt bijvoorbeeld. Of hoe je met zware keien snelstromend water kunt tegenhouden. In de grote werkplaats van De Ontdekhoek mag je zélf aan de slag met 30 proefjes, die er vaak makkelijker uitzien dan ze zijn.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Sittard

Overijssel: Als een wolf in de nacht

Wolvenspoor
Wil je weten hoe het is om net als Dolfje Weerwolfje in een wolf te veranderen? Dat kan! Het enige wat je hoeft te doen is Het Wolvenspoor volgen in de bossen bij Stegeren, tussen Ommen en Hardenberg. Deze kinderroute leidt je vanzelf naar het Hoge Hek, waar je een toversnoepje eet om voor een paar uur in een wolf te veranderen. Zoals het een echte wolf betaamt, wijk je van de paden af en volg je knaag- en voetsporen om de verstopte wolvensnoepjes te vinden.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Stegeren

Noord-Holland: Park van plezier

Speelpark-Oud-ValkeveenOngeveer vier eeuwen geleden kocht een rijke koopman uit Amsterdam een stukje grond tussen Naarden en Huizen. Hij bouwde er een boerderij en verhuurde het land eromheen. Hij noemde het: ‘Valkeveen.’ En laat dat nou precies de plek zijn, waar je opa en oma vroeger ook op de schommel zwiepten.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Naarden

Utrecht: Gloeiende, gloeiende

GlowgolfMinigolf? Ja. Is dat niet een beetje standaard? Misschien. Maar bij Glowgolf zeker niet. Daar speel je namelijk een potje met een special effect. En het leuke is: weer of geen weer. Dit spel speel je bij alle weersomstandigheden. Want de uitbaters van horecapaviljoen De Toekomst hadden wel door dat in Houten niet altijd de zon schijnt. De oplossing? Indoor minigolf. De overdekte baan telt achttien holes in een donker decor van vissen en koraal. De baan is uitgelicht met fluorescerende black lights waardoor de ballen, de baan en het decor licht geven.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Houten

Zeeland: Groedemiddag!

GroedePodiumEen zintuigenkamer, een vlonderbos, een speelkamer, een waterkamer. Speel- en infopark Groede Podium is niet zomaar een mooie plek in de natuur waar je dieren, klimtorens en een labyrint vindt, maar ook iets aantreft wat minder voor de hand ligt: bunkers. Bijzondere bunkers. In 1942 bouwden de Duitsers op deze plek namelijk een artillerieopstelling. Groede ligt vlak aan de kust en behoorde tot Hitler’s Atlantikwall. Ze legden er een soort van baan met straatjes en gras voor de mensen die werkten aan die bewuste wall.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Groede

Zuid-Holland: Voorleesplace

KinderboekenmuseumEen boekje lezen: welk kind is er niet dol op? Alle kinderen hebben wel een favoriet boek en een favoriet kinderboekfiguurtje. Meer reden heb je eigenlijk niet nodig om af te reizen naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Daar vinden ze niet alleen heel veel boekjes, maar ze maken er ook spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur. Leren, beleven en doen staan centraal. En je fantasie lekker laten gaan.

Lees hier meer over deze tip | Bekijk accommodaties en meer bezienswaardigheden in Den Haag

iPad app ‘Hoe leuk is Nederland’ van Zoover

Deze tips vind je terug in de iPad app Hoe leuk is NL: een bonte verzameling van bijzondere tips in Nederland, speciaal geselecteerd op de criteria: iets anders dan normaal, kleinschalig en vooral heel leuk om te doen.
Hoe leuk is Nederland? Heel leuk. Je moet het alleen wel even ontdekken… 

Klik hier om de app gratis te downloaden.

Teksten:           San van de Ven
Fotografie:        Erik de Brouwer