“En dan heb je nog niet eens een Griekse olijfboom, want deze komt uit de Spaanse Pyreneeën. Vanwege hun leeftijd zijn ze voor de olijvenproductie niet meer interessant. Een bedrijf uit Losser importeert de bomen naar Nederland. Het bijzondere van olijfbomen uit de Pyreneeën is dat ze tot hoog in de bergen groeien en winterhard zijn. Dat maakt ze geschikt voor het Nederlandse klimaat. Een Griekse olijfboom zou het in ons kikkerlandje niet redden”, vertelt het duo.

“We gaan al jaren naar Griekenland. Voelen ons er helemaal thuis. En daar hoort uiteraard de olijfboom bij; die grillige vormen en knoesten. Prachtig. We hebben er tientallen foto’s van gemaakt.” De komst van de olijfboom is in de buurt niet onopgemerkt voorbij gegaan. Niet alleen door de komst van een hoogwerker, maar Jacques en Paulien hadden de buurt uitgenodigd om te komen kijken. “We hebben getrakteerd op brood en olijven. We hopen over twee jaren onze eerste eigen olijven te oogsten. Ja, alle vertrouwen dat de boom aanslaat. We hebben er een jaar garantie op. De wortels staan in een mix van aarde, turfmol, bloedmeel en gedroogde koemest. Dat moet voldoende zijn.”

De passie voor Griekenland blijft niet tot de olijfboom beperkt. In de tuin staan Griekse beelden en vazen en een mediterraan muurtje is in aanbouw. Binnen vormen enkele muren een replica van vervallen Grieks stucwerk. “Kijk, dit stenen detail heb ik gefotografeerd en mijn zwager heeft het vervolgens op het stucwerk geschilderd”, vertellen ze trots. Zelfs de badkamer ontkomt niet aan de Griekse sfeer; wandvullend staat er een geschilderde druiventros op afgebeeld. Het tekent een beetje schril af tegen het hypermoderne gasfornuis, beneden in de keuken “We zoeken nog een Griekse stenen bakoven…”

Lees voor meer vakantieverhalen het boek Het is hier geweldig… van auteur Raph Schouten. Deze opmerkelijke vakantiebelevenissen zijn gebaseerd op de beoordelingen op Zoover. Lief en leed, top en flop wisselen elkaar af. De vijftig verhalen zijn geïllustreerd met vakantiefoto’s die door de geïnterviewden zelf zijn gemaakt.

Bestel het boek Het is hier geweldig… op www.bol.com.

Schrijf een review en maak kans op een reischeque t.w.v. €400!

Redactie

Redacteur

29 november - 2007

Reacties