Ben je tevreden over de geleverde service in een restaurant of hotel, dan laat je wellicht een fooi voor de bediening of het kamermeisje achter. Als je een cruise maakt, dan werkt het fooiensysteem anders. Wij vertellen je hoe het zit met het geven van fooi tijdens een cruise.

Fooi tijdens een cruise

Beeld: John Ostrom via Flickr

Fooi tijdens een cruise: hoe zit dit nu precies?

Wie voor het eerst inscheept op een cruise langs de Griekse Cycladen of naar de Noorse Fjorden, kan aan het eind voor een onaangename verrassing komen te staan. Tientallen tot honderden euro’s blijken automatisch op je rekening te zijn bijgeschreven. Zonder het te weten, moet je voor elke dag aan boord bijdragen aan de fooienpot. Het fooiensysteem kan per rederij verschillen, maar in de meeste gevallen gaat het om een vaste bijdrage van ongeveer € 10,- per persoon per dag. Dit bedrag wordt bij je rekening opgeteld en moet je aan het eind van je vakantie betalen. Ga je negen dagen cruisen in het het Zuid-Caribisch gebied langs de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, dan betaal je dus nog eens € 90,- per persoon extra.

Fooi tijdens een cruise

Beeld: Pepi Stojanovski via Unsplash

Fooien verwerkt in de cruiseprijs of achteraf betalen?

Fooi hoort standaard bij een cruise, maar elke rederij heeft zijn eigen fooienbeleid. Bij maatschappijen als AIDA Cruises, Seabourn en Regent Seven Seas Cruises zijn de fooien wél inbegrepen bij de cruiseprijs. Je weet dus bij het boeken al waar je aan toe bent. Wel zo fijn! Ook zijn er rederijen die richtlijnen hebben opgesteld voor het geven van fooi tijdens een cruise. Bij maatschappijen als Royal Caribbean International, MSC en Holland America Line is de fooi niet bij de cruiseprijs inbegrepen. En deze betaal je dus achteraf.

In veel gevallen hangt de hoogte van het bedrag af van de hut die je hebt gekozen. Als je een buitenhut of suite hebt, dan zal een hoger bedrag in rekening worden gebracht. Er zijn echter ook maatschappijen die een volledig vrij fooiensysteem hebben. Je bepaalt dan zelf aan wie je fooi geeft en welk bedrag je wilt schenken.

Fooi tijdens een cruise

Beeld: Autumn Rainbow via Flickr

Houd zicht op de kosten

Naast de fooien worden ook alle uitgaven aan boord op je rekening gezet. Dus boek je een excursie aan boord die je de highlights van Rome laat zien of beklim je het Lysefjord in Stavanger, dan betaal je dit achteraf. Om zicht te houden op je uitgaven, kun je altijd tussentijds een rekening opvragen. Vertrek je binnenkort voor een cruise vanuit Barcelona, maar wil je eerst nog iets van de stad zien? Dit is onze top 3 hotels in de Spaanse stad.

  1. Hotel Arts Ritz Carlton (Zoover score 9,4): fantastisch zeezicht
  2. Het centraal gelegen Hotel 1898 (Zoover score 9,3)
  3. Hotel Eurostars Grand Marina (Zoover score 9,2): gelegen in de haven en op loopafstand van het centrum
Fooi tijdens een cruise

Beeld: Kate Townsend via Unsplash

Bij wie komt jouw fooi terecht?

De fooien en tips gaan naar het personeel van het cruiseschip. Het fooienstelsel is een bron van extra inkomen, denk hierbij ook aan het personeel dat je niet dagelijks ziet. Zoals de keukenbrigade, die dagelijks de lekkerste gerechten voor je bereidt of de technische dienst die ervoor zorgt dat de motor van het schip blijft draaien. Het personeel is erg afhankelijk van de fooien. Dus als je aan boord geniet van de geweldige service, geef dan een (extra) fooi aan het personeel dat jou een onvergetelijke vakantie bezorgt.

Ben je al eens op een cruise geweest? Deel het in een reactie of laat een review achter! 

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.000 naar Salzburgerland in Oostenrijk? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Marcel

Redacteur

11 januari - 2019

Reacties