New York prijkt vaak bovenaan wishlists van stedentrips. En als je er dan eenmaal bent, heb je vaak het gevoel de stad al te kennen. Niet zo gek, als je bedenkt hoeveel films en series er zijn opgenomen. Friends bijvoorbeeld,Home Alone 2, en Sex and the City. Oh, en Law & Order, Friends, Bride Wars, Gossip Girl, When Harry Met Sally… Neem als je er bent eens een kijkje op de filmlocaties!

filmsets in new york

Foto: eigen beeld

Filmsets in New York: Sex and the City

In tegenstelling tot veel andere series werd Sex and the City wel echt grotendeels in de stad opgenomen. Het gebouw wat je natuurlijk moet zien is Carrie’s appartement, op 64 Perry Street in The West Village. Je mag de trappen niet betreden, want het is privéterrein en er komen nog elke dag busladingen dames aan die een Sex and the City bustour doen. Loop na Carrie’s brownstone  vanuit Perry Street naar Bleecker Street richting West 11th Street. Op deze hoek zit de beroemde Magnolia Bakery. Drankje doen in de bar van Aidan en Steve? Scout, oftewel O’Nieals Grand Street Bar ligt in SoHo, aan 174 Grand Street. Wil je een bezoekje brengen aan het appartementengebouw waar Big een appartement kocht voor hen samen? Ga dan naar 1010 5th Avenue and East 82nd Street. Nog bijzonderder (ook voor niet-SATC fans) is de New York Public Library aan 5th Avenue (tussen East 40th en 42nd Street). In de eerste Sex and the City film gaan Big en Carrie hier trouwen, of tenminste: dat was de bedoeling. De bibliotheek is te bezichtigen en is één van de mooiste gebouwen van New York.

Tip: geen zin om zelf naar filmlocaties in New York te zoeken? Je kunt ook gewoon een filmtour boeken.

filmsets in new york

When Harry Met Sally orgasme scene

De film When Harry Met Sally draait om de vraag of mannen en vrouwen gewoon vrienden kunnen zijn. Het hoogtepunt van de film is de scene waarin Sally (Meg Ryan) een orgasme faked temidden van allerlei lunchende mensen in een lunchroom. Katz’s Delicatessen bestaat echt. Het adres: 205 East Houston Street.

filmsets in New York

Foto: Rentlingo.com

Het appartement en café uit Friends

Het appartement van Friends is gevestigd aan 90 Bedford Street in Greenwich Village. Je vindt het op de hoek van Bedfort Street en Grove Street. Het appartement is goed te bereiken, want op zo’n tien minuten lopen stopt er een metro (lijn 1 en 2). Het appartement van Phoebe vind je dichtbij, op 5 Morton Street, Apt. 14. Als je had gehoopt een kop koffie te kunnen drinken bij Central Perk moeten we je teleurstellen: dit café bestaat namelijk niet.

filmsets in new york

Foto: YouTube.com

Home Alone 2: Lost in New York

Home Alone 2: Lost in New York, het is inmiddels een kerstklassieker. Veel scenes zijn opgenomen in de stad. De eindscène, waar Kevin en zijn moeder elkaar terug vinden is opgenomen bij de Rockefeller Christmas Tree. Het hotel waar Kevin logeert is het luxe Plaza hotel, op de hoek van Central Park en 5th Avenue. Loop  Central Park in via de zuidoostelijke hoek (tegenover het Plaza), dan kom je al snel bij de Gapstow Bridge. Dit is de brug waar Kevin en de pigeon lady elkaar voor het eerst ontmoeten. De brug herken je misschien ook uit Gossip Girl, Sex and the City of de films The Devil Wears Prada en Cruel Intensions. Loop je vanaf de Gapstow Bridge iets verder Central Park in, dan is daar de Wollman Rink. Marv doet in de film een poging om hier te schaatsen, terwijl Harry aan de kant de krant leest. De speelgoedwinkel Duncan’s Toy Chest bestaat helaas niet echt: de winkel was geïnspireerd op de in 2015 gesloten FAO Schwarz.

filmsets in new york

Breakfast at Tiffany’s

Breakfast at Tiffany’s gaat over Holly Golightly (Audrey Hepburn), die er van droomt om te shoppen bij Tiffany & Co. En welke vrouw wil dat nou niet? De bekende doosjes in Tiffany blue met witte strik doen je hart ongetwijfeld een beetje sneller slaan. Je vindt de winkel op 5th Avenue, tussen 57th en 56th Street. Andere films die ook scènes hebben in Tiffany’s zijn Sweet Home Alabama en Sleepless in Seatle. Geniet van de talloze, onbetaalbare diamanten die zijn tentoongespreid en laat je door de liftboy naar de verschillende verdiepingen brengen.

Filmsets in New York

Foto: The CW Network

Gossip Girl

Chuck Bass, Serena van der Woodsen, Nate Archibald en Blair Waldorf: de cast van Gossip Girl trok door heel New York om scènes op te nemen voor de populaire show. Dit zijn de leukste Gossip Girl filmsets in New York, te beginnen met het hotel waar de familie Van der Woodsen woont. Dat is het luxe New York Palace Hotel, wat overigens niet echt in de Upper East Side ligt, maar in Midtown East. Je vindt het hotel op 455 Madison Avenue, aan de andere kant van St. Patricks Cathedral. Vanaf seizoen twee woont de familie in een penthouse in de Milan Condominiums (300 East 55th Street) waar ook The Wolf of Wall Street werd gefilmd. De trappen van het Met, oftewel het Metropolitan Museum of Art, waar Blair luncht, vind je op 1000 Fifth Avenue en 82nd Street. De Constance Billard & St. Jude Schools bestaan niet echt. De ingang die je ziet is die van het Museum of the City of New York, aan 1220 Fifth Avenue en 103rd St. Wil je het liefst weten waar je Chuck Bass tegen het lijf kan lopen? Het Empire Hotel natuurlijk. Je vindt het Empire 44 West 63rd Street (in de Upper West Side). Last but not least: de plek waar Blair en Chuck gaan trouwen. Dit is bij de Bethesda Fountain & Terrace in Central Park. De bruiloft vindt plaats onder de trappen. De fontein zie je overigens ook weer in Home Alone 2.

Welke filmsets in New York heb jij bezocht? Schrijf een review zodat je andere reizigers ook kunt helpen met hun droomvakantie.

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

22 december - 2016

Lees ook

Reacties