Koken op wintersport: 3 recepten

Redactie - 26 januari 2017

Koken op wintersport: 3 recepten

Redactie - 26 januari 2017

Wat zijn nou fijne recepten voor op wintersport? Na een dag flink uitsloven in de sneeuw moet het allemaal vooral lekker makkelijk zijn. Wij snappen dat en gingen op zoek naar recepten waarmee je precies dat voor elkaar krijgt. Lees, bereid en smul!

Geld verdwijnt als sneeuw voor de zon (flauw!) zodra je een stap zet in de bergen van Zwitserland, Oostenrijk of Frankrijk. En hoe houden wij Nederlanders het dan goedkoop? Juist: door ingrediënten van huis mee te nemen. Sowieso handig als je geen grote inkopen meer hoeft te doen!

Oostenrijkse worst-aardappel-groenteschotel

worst-groenteschotel wintersport

Beeld: Jamiemagazine.nl

Voor 2 ijsberen met trek
Een extreem simpel, maar lekker gerecht. Je gooit alles bij elkaar, wacht een potje et voilà: je wintersportmaaltje staat op tafel!

Ingrediënten 
Eventueel uit Nederland mee te nemen:
• 300 gram grillgroenten in grove stukken gesneden zoals paprika, tomaat, pompoen of courgette.
• 1 ui, in partjes
• 250 gram aardappelen in parten
• 4 el zoete witte wijn
• mespuntje chilivlokken
• 6 tenen knoflook, geplet
• 1 citroen, in partjes

Ter plaatse te kopen:
• 6 worstjes

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Mix alle ingrediënten door elkaar en schep ze in een braadslede. Bak het gerecht 30–40 minuten, of tot de worstjes goudbruin en gaar zijn. Klaar!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/gezondheid/gezonde-snacks-onderweg-maak-makkelijk-zelf/”]

Hongaarse Goulashsoep

Goulashsoep recepten wintersport

Voor 4 sportieve smulpapen
Let op: het rundvlees moet 3 uur pruttelen op het vuur. Dus vooral geschikt als er iemand een middag niet de berg op gaat. Voor een snelle versie vervang je het rundvlees voor kip. In dat geval heb je aan een uur pruttelen genoeg. Tip: goulashsoep is een van de betere recepten om vóór wintersport te bereiden. Diep ingevroren, houdt de soep het wel een nachtje uit in de auto.

Ingrediënten 
Eventueel uit Nederland mee te nemen:
• 2 gesnipperde uien
•80 gram magere spekblokjes
• 1 eetlepel paprikapoeder
• 1 eetlepel azijn
• 1 klein blikje tomatenpuree
• 1 theelepel kummel (karwijzaad)
• 2 teentjes geperste knoflook
• 3 middelgrote aardappelen in blokjes
• 1 bouillonblokje
• 0,5 liter water

Ter plaatse te kopen:
• 700 gram runderlappen
• 100 ml Crème fraîche

Bereiden
Laat de boter in een pan bruin worden. Fruit de ui aan en voeg de spekjes en het rundvlees toe. Braad het vlees op middelhoog vuur aan alle kanten aan, zodat het goed bruin is. Breng het water met het bouillonblokje aan de kook. Doe vervolgens de kummel, de azijn, het paprikapoeder, de knoflook, de tomatenpuree, de aardappelen en het vlees bij de bouillon. Laat de -nu- goulashsoep kort koken en daarna minstens 2,5 uur zachtjes pruttelen. Door het lange stoven, komen de smaken vrij en wordt het een zeer smaakvol gerecht. Serveer met een dot Crème fraîche on top en knapperig vers brood.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/fotografie/beeld-dag-eten-op-piste-oostenrijk/”]

Franse Tartiflette

tartiflette recepten wintersport

Beeld: chefpatate.fr

Voor 4 slanke sneeuwgenieters
In Zwitserland heb je Raclette, in Oostenrijk Tiroler Gröstl en in Frankrijk Tartiflette. Een van de lekkerste recepten voor op wintersport, als je het mij vraagt. Supermachtig maar met een frisse salade een uitstekend maal voor in de berglucht. De combinatie van spekjes, kaas, aardappelen en crème fraîche geeft je meer dan genoeg calorieën en dus energie om als een Tasmanian Devil de Franse pistes af te sjezen.

Ingrediënten 
Eventueel uit Nederland mee te nemen:
• 1200 gram vastkokende aardappelen in schijfjes
• 200 gram gerookte magere spekblokjes
• 2 gesnipperde uien
• boter
• zout en peper
• 1 teentjes geperste knoflook

Ter plaatse te kopen:
• 500 gram Reblochonkaas (alternatief Crémier de Chaumes, Epoisses of l’Évêque)
• 150 ml crème fraîche

Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de aardappelschijfjes tien minuten koken in gezouten water. Verhit de boter en de ui op hoog vuur en bak het geheel, al omscheppend,  tot het wat kleur krijgt. Voeg de spekjes toe en laat vijf tot tien minuten meebakken op laag vuur. Voeg de beetgare aardappelen en de crème fraîche toe. Schep rustig om. Voeg naar smaak de knoflook en peper en zout toe. Schep alles in een ovenschaal. Snijd de Reblochon in repen en leg deze over de ovenschaal heen. Zet de schaal in het midden van de oven en laat de tartiflette twintig minuten bakken. Bon appétit!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/op-zn-zwitsers-frans-en-italiaans-3-x-kaasfondue-op-wintersport/”]

Zelf op winterport geweest? Vertel andere vakantievierders hoe je accommodatie is bevallen!