Douanecontroles: mannen vaker het haasje

- 17 maart 2014

Douanecontroles: mannen vaker het haasje

- 17 maart 2014

Douanecontrole

Sinds 9/11 zijn de veiligheidscontroles flink aangesterkt, maar reizigers ervaren dit niet als iets slechts. Sterker nog, het geeft reizigers een veilig gevoel. Zoover heeft de meningen gepeild, ruim 1500 reizigers deelden hun ervaringen met vliegvelden en veiligheidscontroles.

Strengere  controles zijn positief

Niet alleen vinden reizigers dat de strengere controles een veilig gevoel geven, ook geeft 31% van de vliegtuigpassagiers aan dat de controles consequenter of strenger mogen. Zo verschillen de controles per continent: in Europa worden de douaniers als soepelst ervaren in tegenstelling tot Noord-Amerika waar de douaniers het strengst worden ervaren. De Nederlandse reizigers vinden de kleding of schoenen die uitgetrokken moeten worden bij deze controles het meest vervelend. De wachttijden bij veiligheidscontroles en de regel dat enkel vloeistoffen in een hoeveelheid minder dan 100ml mee mogen, volgen op de tweede en derde plek van grootste irritaties.

Loop je als man op het vliegveld rond? Dan is dan kans groot dat je gecontroleerd zal worden. Zo heeft 39% van de mannen wel eens zijn koffer moeten openmaken om de douaniers hierin te laten neuzen. Vrouwen hoeven minder te vrezen voor een controle, 29% van de vrouwen geeft aan dat hun koffer gecheckt werd. 

Bagagefratsen: van een tube mayonaise tot wasknijpers

Wat wordt er nou het meest gevonden bij deze controles? Ruim 25% van de ondervraagden geeft aan een flesje of blikje drinken bij zich te hebben gehad wat werd ingenomen, daarmee het item wat het meest wordt onderschept. Een nagelschaartje of nagelvijl schijnt ook een hot item te zijn, 19.91% van de ondervraagden geeft aan dat dit ooit bij hen in de handbagage is aangetroffen. Mannen hebben dit opvallend vaker in hun bagage zitten, 25.77% van de mannelijke respondenten geeft aan dat dit ooit uit hun handbagage werd gehaald bij de controle in tegenstelling tot 23.35% van de vrouwen. 

Ook pindakaas, tubes mayonaise, een pot stroop, een knieprothese en een rol plakband hebben reizigers ooit moeten afstaan. Een item wat men ook tijdens de vlucht in stalen variant krijgt aangeboden, een plastic vorkje, mocht ook niet door de veiligheidscontrole bij een van de ondervraagden.

Koffer kwijt?

20% van de respondenten heeft weleens te maken gehad met een koffer die niet aankwam op de bestemming. Vaak komt de koffer vrij snel weer boven water en wordt hij in 86% van de gevallen binnen enkele dagen bezorgd. In zo’n 10% van de gevallen werd hij pas terugbezorgd aan het einde van de vakantie of pas thuis. 3% van de koffers komt nooit meer boven water.