Wanneer je een weekendje weg gaat, is het heerlijk als je verblijf iets extra’s toevoegt. In een bed and breakfast word je gastvrij ontvangen, in een mooie omgeving, die met oog voor detail ingericht is en waarbij de gastheer of -vrouw net een stapje harder loopt om je een bijzonder verblijf te bezorgen. Je verblijf in een B&B moet een unieke ervaring zijn, dus doe deze 5 dingen hier niet.

Bed and breakfast geld

Photo by Michael Longmire on Unsplash

1. Onderhandel niet over de prijs

Wie goed zijn best doet kan overal op besparen. Van souvenirs kopen op een lokale markt in Turkije tot een hotelkamer in Spanje. Onderhandelen over de prijs hoort er een beetje bij. In het geval van een bed and breakfast is dat anders. Voor de meeste eigenaren is het runnen van een B&B slechts extra bijverdienste. Laat het onderhandelen achterwege. Bovendien is een B&B aanzienlijk goedkoper dan een hotel en hebben zij niet de marges die hotels wel hebben.

Bed and breakfast aankomsttijd

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

2. Arriveer niet buiten de aangegeven aankomsttijd

Een B&B is natuurlijk iets anders dan een hotel en beschikt niet over een permanent bemande receptie. Het is dan ook logisch om je aan de opgegeven aankomsttijd te houden. Geef in elk geval uiterlijk één dag vóór aankomst aan hoe laat je ongeveer verwacht aan te komen en bel de eigenaar op de dag zelf nog even dertig minuten voor aankomst op. Zo is er zeker iemand aanwezig en hoef je niet onnodig te wachten. Of nog erger: sta je niet voor een dichte deur.

Bed and breakfast ontbijt

Photo by Cera Chiu on Unsplash

3. Ga je niet te buiten aan de aanwezige versnaperingen

Het valt niet te ontkennen: Nederlanders zijn gek op gratis spullen. Maar om nu alle aanwezige koekjes, snacks of de hele koelkast leeg te eten gaat wat ver. Denk niet dat je recht hebt op overconsumptie omdat je bij een ander bent. Hanteer de regel van twee: niet meer dan twee van alles op één dag. En als je geen toestemming hebt gekregen, laat dan de koelkast dicht.

Bed and breakfast regels

Photo by Ethan Weil on Unsplash

4. Maak niet je eigen regels in een bed and breakfast

Houd rekening met de regels en voorschriften die gelden in een B&B. Lees de regels voorafgaand aan het boeken van je reservering, zo voorkom je teleurstellingen. Behandel de eigendommen alsof het je eigen spullen zijn. Als je een glas wijn omstoot gebruik dan niet de witte handdoek van Egyptisch katoen, veeg je voeten vóór je met je vieze schoenen naar binnengaat en hang geen natte handdoeken over de antieke kast.

Bed and breakfast opdringen

Photo by Helena Lopes on Unsplash

5. Dring je niet op aan andere gasten

In een B&B is de kans groot dat je met andere gasten bent. Inderdaad gasten, en niet je vrienden. Blijf niet doorgaan met vragen of ze samen met jou meegaan naar dat authentieke Griekse restaurantje in het dorp. Of je wilt met ze mee, als ze een wandeling gaan maken. Het zou jammer zijn als jouw opdringerigheid de sfeer in de B&B verpest.

Wil je ook eens in een B&B verblijven? Reviewer Esther Ziekman tipt Bed and Breakfast De Droomhoeve (Zoover score 9,7): ‘Iedere keer voelt het als een warm bad om hier te komen! De gastvrouw is fantastisch ! We zijn al op verschillende b&b ‘s geweest maar geen 1 heeft nog aan de droomhoeve kunnen tippen!’ Dhr. Zijlstra verbleef recent bij Bed and Breakfast Het Vogelhuis (Zoover score 9,8): ‘Heerlijk plek om te overnachten, vriendelijke gastheren en het ontbijt was goed verzorgd. Komen zeker nog een keer terug.’

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Marcel

Redacteur

13 augustus - 2019

Reacties