Ben je benieuwd of je dit jaar veilig naar het buitenland kan reizen? Wij hebben uitgezocht in hoeverre de regels verschillen met die in Nederland, en waar mondkapje en of handschoen verplicht zijn. Dit zijn de regels voor de meest populaire landen onder Nederlanders.

Duitsland

Duitsland is sinds 15 juni weer toegankelijk voor Nederlandse toeristen. Net als in Nederland zijn er wel maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Bij het grens is het mogelijk dat er gecontroleerd wordt op symptomen van het virus. Wanneer je niet direct vanuit Nederland reist kan een quarantaineplicht van toepassing zijn.

Bij een autovakantie is het goed om voldoende mondkapjes mee te nemen, deze zijn bij het afrekenen in het tankstation verplicht. In de auto is het dragen van een mondkapje in de vaak niet verplicht, omdat het per deelstaat sterk kan verschillen is het goed de regels nog is goed na te lezen.

Even boodschappen doen in supermarkten gaat niet zonder mondkapje, en ook in de horeca zijn deze totdat je bij je tafeltje bent aangekomen verplicht. De social distancing overal van toepassing met een afstand van 1,5/2 meter.

Wil je tijdens je vakantie gebruik maken van het openbaar vervoer vergeet dan niet je mondkapje. Ook in Duitsland zijn deze in het openbaar vervoer verplicht en gelden er boetes voor het niet naleven van de regels.
Attractieparken zijn vrijwel overal weer open je dient hier wel vooraf voor te reserveren. Een mondmasker is hier verplicht in de wachtrijen, attracties en overdekte gebouwen.

België

Het is weer mogelijk een vakantie te vieren in België, alleen is wel iets anders dan je gewend bent. Reis je de auto naar België? Let dan goed op de samenstelling van het gezelschap. Wanneer je reist met mensen uit een ander huishouden zijn mondkapjes in de auto verplicht en dient ook zoveel mogelijk de social distancing (dit geldt niet voor eigen huishoudens). De afstand van de social distancing is net als in Nederland 1,5 meter. Het openbaar vervoer is alleen toegankelijk bij het dragen van een mondkapje.

Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is onlangs aangepast, hier naartoe reizen is afgeraden. Het is daarnaast ook

Sinds zaterdag 25 juli ook verplicht in drukke winkelstraten en bij verplaatsingen in horecagelegenheden. Daarnaast aangeraden overal waar afstand houden niet mogelijk is.

In vrijwel alle openbare ruimtes en winkels dien je een mondkapjes te dragen, dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Restaurant en attractieparken zijn geopend, reserveren is hierbij wel verplicht. Vergeet niet je mondkapje bij het bezoeken van een attractiepark want deze zijn in de overdekte ruimtes verplicht.

Frankrijk

De grenzen naar Frankrijk zijn weer open voor Nederlanders. In Frankrijk zal je zien dat het gebruik van mondkapjes vrijwel overal wordt aangeraden, en op veel plekken ook verplicht is. Bij een autovakantie met mensen buiten je gezin is een mondkapje voor alle inzittende aangeraden.

Het openbaar vervoer is alleen te gebruiken met het dragen van een mondkapje. Wanneer je gebruik wilt maken van het OV in de regio Parijs kan dit alleen buiten de spits. De afstand die overal zo veel mogelijk gehouden moet worden is in Frankrijk 1 meter. Ga je buiten de deur eten? Vergeet dan niet je mondkapje want totdat je aan je tafeltje zit is ook hier het dragen van een mondkapje noodzaak.

De attractieparken zijn nog niet allemaal geopend en ook hier zullen maatregelen gelden, check dus goed de websites voor meer informatie. In de attractieparken zijn extra maatregelen, zo dien je 1,5 meter afstand te houden van elkaar (mensen buiten je gezelschap) en zijn er looproutes. Reserveren is verplicht dus koop online alvast je ticket.

In de winkelstraat verschillen de regels behoorlijk, is het dus goed voor binnenkomst de regels te bekijken. Musea en theaters zijn met beperkingen open, het kan zijn dat een mondkapje verplicht is, het is dus goed een mondkapje op zak te hebben.

Spanje

Spanje is voor het grootste gedeelte open voor toeristen. Er zijn helaas ook nog gebieden waar het virus nog sterk actief is, in deze gebieden hebben recent lokale uitbraken plaatsgevonden waardoor reizen is afgeraden. Bij de Spaanse grens kan een controle plaatsvinden op symptomen van corona. Wanneer je in de auto zit met mensen buiten je gezin/huishouden dan is een mondkapje verplicht. Tank je in Spanje? Vergeet dan niet je mondkapje want deze zijn in de tankstations noodzakelijk.

Het openbaar vervoer is weer helemaal gestart, afstand houden en het dragen van een mondkapje hierbij wel verplicht. In openbare ruimtes waar je niet de verplichte 1,5 meter afstand kan houden dien je een mondkapje te dragen. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht in winkels, musea, en sommige gedeelte van je accommodatie.

Attracties zijn met beperkingen open, zo zijn er minder bezoekers toegestaan en is ook hier de 1,5 meter regel van toepassing . Omdat in Spanje de regels per regio sterk kunnen verschillen is het goed de websites van een attractie te raadplegen voordat je deze bezoekt.

Door de nieuwe opleving van corona in Catalonië is het voor Barcelona en al haar randgemeenten weer code oranje. Reizen is naar deze locatie dus sterk afgeraden.

Bij een vliegreis dien je in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring, en op het vliegveld zal naast een visuele controle ook je lichaamstemperatuur worden gemeten.

Italië

In Italië zijn de grenzen sinds 3 juni weer open voor alle Europese landen, en is vakantie grotendeels weer mogelijk. Italië is zwaar getroffen en dat is nog terug te zien in de maatregelen. Wanneer je met de auto reist met personen buiten je huishouden, dan moet je mondkapjes dragen en dient de bijrijdersstoel leeg te blijven. Het dragen van mondkapjes is aangeraden en in sommige regio’s verplicht. De tankstations zijn open, je dient hier we afstand te houden en een mondkapje te dragen. De afstand die je in Italië dient te houden is 1 meter.

Het openbaar vervoer alleen toegankelijk met een mondkapje. In openbare ruimtes zijn vaak mondkapjes verplicht, in winkels en supermarkten kan daarnaast ook het dragen van handschoenen verplicht zijn. Bij sommige winkels wordt de temperatuur van de klanten opgemeten voordat ze naar binnen kunnen.

Bij attractieparken dien je online te reserveren en dien je een mondkapje te dragen Bij binnenkomst is ook het meten van de lichaamstemperatuur verplicht. De gebieden Sardinië, Puglia, en Sicilië zijn niet vrij te bezoeken, hiervoor moet je je eerst registeren en eventueel een gezondheidsverklaring in te vullen.

Griekenland

Dit vakantieland is sinds 15 juni weer open voor toeristen. Natuurlijk zijn er ook hier maatregelen genomen tegen het coronavirus. Zo is het overal goed afstand bewaren (1,5 meter), op sommige plekken is ook een mondkapje verplicht. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en op openbare plekken. De stranden zijn gewoon open al dien je hier wel 4 meter van je buren te houden. Buiten is het dragen van een mondkapje nergens verplicht.

 


*Voor bovenstaande landen geldt dat de regels per deelstaat/regio/stad kunnen verschillen. Reizen is dus mogelijk maar let op met de in acht nemen van de regels en bijbehorende risico’s.

We proberen de informatie up-to-date te houden, en daarom kunnen de regels per dag verschillen. Check zelf altijd de regels net voor vertrek of voor het boeken.

 

 

Uitgelichte berichten

Lees ook

Barry

Redacteur

16 juni - 2020

Lees ook

Reacties