Dagje Venetië? Dat wordt een kaartje kopen

Redactie - 16 oktober 2019

Dagje Venetië? Dat wordt een kaartje kopen

Redactie - 16 oktober 2019

Altijd al eens de Italiaanse ‘stad van het water’ willen bezoeken? Dan is het goed om te weten dat het nu toch echt gaat gebeuren: Venetië gaat per 1 juli entree (belasting) heffen voor dagjesmensen. Na meer dan een jaar overleg, heeft de stad dit laten weten, volgens de Britse krant The Telegraph. Het doel is om ‘de kwaliteit van leven voor inwoners te verbeteren’, aldus burgemeester Luigi Brugnaro.

Dat betekent dat je een klein bedrag moet betalen om de stad in te komen voordat je ‘in een gondel door de Venetiaanse grachten varen’ überhaupt van je bucketlist kan strepen.

Drie tot tien euro

In het laagseizoen is de belasting drie euro, in het hoogseizoen acht euro. Het kost tien euro tijdens ‘kritieke’ perioden zoals weekenden in de zomer. De belasting geldt ook voor eilanden bij Venetië, zoals Murano.

Gelukkig is dit relatief kleine bedrag niet direct een grote hap uit je vakantiebudget en kun je het overgrote deel gebruiken om een nachtje te boeken bij Appartement Suite in Venice Ai Carmini. Dit appartement scoort nét geen tien.

Minstens zo fijn is het luxe hotel A la Commedia. Laurien schrijft in haar review: ‘Het hotel ligt aan een rustig straatje en als de ramen dicht zijn hoor je niets meer van wat op straat gebeurt. Er is een prachtig dakterras aanwezig dat je een mooi uitzicht geeft over de stad.’

En een hotel in een rustig straatje is in Venetië geen overbodige luxe. Uit onderzoek van Jan van der Borg (docent aan de Universiteit van Venetië) en de gemeente blijkt namelijk dat Venetië zo’n 50.000 bezoekers per dag aan kan. Nu zijn het er gemiddeld 77.000.

Venetië verdrinkt in eigen succes

De stad op het water lijkt aan haar eigen succes ten onder te gaan. Airbnb schreef dat Venetië de meest ‘door toeristen overlopen’ stad ter wereld is en de Unesco heeft aangekondigd dat de stad op de lijst van bedreigd erfgoed terechtkomt als er niets verandert.

De belasting hoeft trouwens niet betaald te worden door Venetiërs en mensen die de stad bezoeken voor werk of studie.

Je kan de belasting online of bij machines rond Venetië betalen. Het is nog niet duidelijk wat de straf is voor het niet betalen van de belasting.

Bron: ANP