Vakantie Cyprus? Vijf redenen voor een unieke eilandvakantie

- 16 juni 2015

Vakantie Cyprus? Vijf redenen voor een unieke eilandvakantie

- 16 juni 2015

Met bijna élke dag zon, 340 dagen per jaar, is Cyprus perfect om aan de Nederlandse winter te ontsnappen. Cyprus is een fantastische plek om te ontdekken: ongerept en puur. Benieuwd wat dit schitterende eiland nog meer te bieden heeft? Wij geven je vijf redenen én praktische informatie om naar deze zeer diverse bestemming op vakantie te gaan.

Cyprus als winterzonbestemming

Cyprus als openluchtmuseum

Als je in de oude hoofdstad Pafos rondstruint  is het net alsof je door een openluchtmuseum loopt. Niet voor niets staat deze stad op de werelderfgoedlijst. De geschiedenis van Cyprus gaat tot 10.000 jaar terug. Europa, Afrika en Azië hebben grote invloed gehad op dit eiland en dat is te zien: je struikelt er over de overblijfselen van Byzantijnse kerken, Romeinse villa’s en ondergrondse koningsgraven.

Cultuur op Cyprus

Wandelen in het Troodosgebergte

Het Troodosgebergte is het groene centrum van het eiland, met de berg Olympos als hoogste punt. Deze bergen zijn schitterend om lange wandeltochten te maken. Wandelroutes voeren je langs oude kloosters, kerkjes en kapelletjes. Genoeg gewandeld? Vanuit de Troodos bergen kun je binnen een uur op het strand staan om pootje te baden in de kraakheldere, blauwe zee.

Troodos gebergte

Op en onder water

Witte zandstranden en knalblauw water zijn voor de Cyprioten de orde van de dag. Naast zonnen, kun je ook jetskiën, parasailen, windsurfen, kitesurfen en duiken. Heel vet om te spotten tijdens je duik in de blauwe diepte is de Zweedse veerboot Zenobia. Dit wrak staat in de top 10 staat van meest indrukwekkende wrakken ter wereld.

Strand van Cyprus

Eiland van de liefde

Als je Griekse mythologie leuk vindt, dan is het interessant een bezoekje te brengen aan deze rots! De legende gaat dat de godin Aphrodite uit het schuim van de zee herrees, dichtbij waar nu de rots van Aphrodite ligt, op Aphrodite Beach. Aphrodite is dus niet, zoals vele mensen denken, geboren in Griekenland, maar herrezen bij Cyprus.

Aphrodite Rots

Cypriotische keuken

Wil je typisch Cyprus dineren, ga dan eens naar een gezellige taverna. Deze kleine eetgelegenheid wordt vaak door de hele familie gerund. Natuurlijk kun je traditionele specialiteiten als tava (stoofschotel met lam), stifado (stoofschotel met rund of konijn) of halloumi (schapenkaas) bestellen. Maar nog lekkerder is het om mezze te nemen, dan krijg je verschillende kleine gerechten op tafel. Neem de tijd om alle lekkernijen te proeven. Olijfolie, kruiden en verse lokale ingrediënten staan centraal in de Cypriotische keuken. Bij dit alles moet natuurlijk ook wat gedronken worden. Cyprus is een echt wijnland en kent vele kleine authentieke wijngaarden. Proost!

Mezze

Praktische informatie

Van Amsterdam naar Larnaca is het ongeveer 4 uur vliegen. Vanaf de luchthaven kun je een auto huren. Dan kun je gelijk een mooie route door Cyprus uitstippelen. Houd er wel rekening mee dat er hier links gereden wordt. Liever niet zelf rijden? Er rijden ook regelmatig shuttlebussen naar de grote steden. Het is op Cyprus 1 uur later dan in Nederland. De officiële taal is Grieks, maar met Engels kom je prima uit de voeten. Actieve toeristen kunnen het in het voor- of najaar dit mooie eiland verkennen, omdat het dan iets minder warm is. Voor een strandvakantie is de periode van april tot oktober het meest geschikt.

Cyprus

 

Ben jij van plan naar Cyprus op vakantie gaan? Check dan hier de populairste hotels >>