Culturele festivals in Griekenland waar je bij wilt zijn

Redactie - 24 maart 2019

Culturele festivals in Griekenland waar je bij wilt zijn

Redactie - 24 maart 2019

Aan culturele festivals in Griekenland geen gebrek. Het gehele jaar zijn er tal van festivals en evenementen te vinden op het vasteland en de eilanden. Gedurende zomermaanden lijkt het of je uit elke straat muziek hoort en dansende mensen ziet, de perfecte gelegenheid om je tussen de lokale bevolking te mengen.

Culturele festivals in Griekenland

Het is ondoenlijk om een (actuele) kalender hier weer te geven. Dan zou dit artikel net zo lang worden als een telefoonboek dik. Daarom hou ik het bij een aantal interessante culturele festivals in Griekenland die internationaal aanzien genieten en tevens ontzettend leuk om tijdens je vakantie te bezoeken.

Culturele festivals in Griekenland Thessaloníki

Dimitria Festival

In de tweede grootste stad van het land, Thessaloníki, vindt jaarlijks het Dimitria (of Dhimitria) Cultural Festival plaats. Een evenement dat reeds teruggaat naar de 12e eeuw. Net zoals vele andere culturele festivals in Griekenland is ook dit evenement ontstaan als eerbetoon aan de beschermer van de stad Thessaloníki, St. Dimitrios. Eeuwen terug had het festival dan ook voornamelijk een religieus karakter. Tegenwoordig staat het festival van een maand lang bol van muziek, dans, (straat)theater en kunst. Doorgaans vinden de activiteiten plaats in de maanden september en oktober. Elke dag is er in een andere plaats in Thessaloníki ander vertier te vinden. Voor ieder wat wils.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/stedentrip-in-griekenland-check-thessaloniki/”]

Thessaloníki International Film Festival

We blijven op Thessaloníki. Dit keer voor het gerenommeerde International Film Festival. Niet enkel het belangrijkste filmfestival van Griekenland maar van heel Zuid-Europa. Sinds 1960 vormt Thessaloníki het decor films veelal geproduceerd door opkomende filmmakers. Het festival vindt jaarlijks plaats in november.

Culturele festivals in Griekenland Athens & Epidaurus Festival

Beeld: greekfestival.gr

Athens & Epidaurus Festival

Het Athens & Epidaurus Festival is een festival dat de hele zomer lang duurt. Jaarlijks vinden er in Athene en Epidaurus tal van culturele evenementen plaats in de maanden mei tot oktober. Een programma voor oud én jong. Terwijl de volwassenen naar epische drama’s uit de oudheid kijken, vermaakt de jeugd zich met andere activiteiten. Muziek, jazz, hedendaagse kunst, theater het is er allemaal.

Vanzelfsprekend is een dag niet genoeg voor dit populaire festival, blijf daarom een nacht (of meerdere) slapen in Athene. Onze reviewers beoordelen Hotel Plaka met een 9,5.  Diemer geeft de accommodatie zelfs een 10. ‘We zaten vier dagen in Hotel Plaka in Athene. Super hotel met een geweldige ligging en uitzicht vanaf het dakterras op de Acropolis. Ontbijt super en nette schone kamers. Personeel zeer hulpvaardig. Geen negatieve punten. Aanrader!’

Cretan Diet Festival Culturele festivals in Griekenland

Beed:  Greece Is

Cretan Diet Festival

Schrik niet, je hoeft geen dieet te gaan volgen tijdens dit festival. Integendeel. Het Cretan Diet Festival is een evenement waarbij lokale boeren hun producten presenteren. En proeven mag! Daarnaast proef je er lokale wijn- en kaasproducten. Tal van restaurants in Rethymnon op Kreta bieden tijdens het festival een speciaal menu aan. Een perfecte manier om kennis te maken met gerechten uit de Kretenzer keuken.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/athene-hipper-wordt-de-oudheid-niet/”]

Kalamata International Dance Festival Algemeen Reisaanbod Bezienswaardigheden Nieuws Artikelen BEKIJK ONZE REIZEN NAAR GRIEKENLAND Culturele festivals in Griekenland

Beeld: Visitgreece.gr

Kalamata International Dance Festival

Het Kalamata International Dance Festival is misschien wel een van de belangrijkste culturele festivals in Griekenland. Of toch in elk geval voor de stad Kalamata. Naast tal van (hedendaagse) dansvoorstellingen heb je tevens de mogelijkheid tijdens het festival workshops en lezingen bij te wonen. Het Kalamata International Dance Festival wordt jaarlijks in de maand juli gehouden.

Welk festival kies jij?