Creditcard gebruiken in het buitenland: tips en gevaren

Redactie - 28 januari 2019

Creditcard gebruiken in het buitenland: tips en gevaren

Redactie - 28 januari 2019

Ga je op vakantie dan kun je bijna niet meer zonder een creditcard. Je gebruikt de kaart niet alleen voor het reserveren én betalen van huurauto’s, hotels en vliegtickets, maar ook in restaurants, bij benzinepompen en in winkels. Handig, maar is dat wel zonder gevaar? Waar moet je op letten?

Betalen met creditcard

Beeld: Rawpixel via Unsplash

Is het veilig om een creditcard te gebruiken?

Ja. Eigenlijk is betalen met een creditcard veilig. Wordt er een bedrag afgeschreven waar je het niet mee eens bent, of voor iets wat je niet hebt uitgegeven wanneer bijvoorbeeld de kaartgegevens of de kaart gestolen zijn? Dan kun je de creditcardmaatschappij inschakelen om dit bedrag terug te laten boeken. Tenzij duidelijk is dat je wel zelf hebt betaald of dat je nalatig bent geweest, gebeurt dit meestal zonder al te veel problemen.

In Nederland en de meeste andere landen moet je voor een betaling met je creditcard je pincode intoetsen en je handtekening zetten. In de Verenigde Staten werken veel creditcards nog met een magneetstrip en een handtekening. In restaurants is alleen een handtekening voldoende en in sommige winkels wordt het bedrag zelfs vaak zonder pincode en handtekening van je kaart afgeschreven. Lees hier meer over betalen in het buitenland

Creditcardbetaling

Beeld: Rawpixel via Unsplash

Dat je een veilige pincode moet kiezen, dus niet je geboortedatum of postcode, spreekt voor zich. Net als dat je je kaart niet moet uitlenen of de pincode op een briefje schrijven en die bij je creditcard bewaren. Zorg er ook voor dat je de creditcard op een veilige plek hebt, dus niet los in je broekzak.

Let op wanneer je creditcard meegenomen wordt om ergens achter in de zaak de betaling te verrichten. Het hoeft niet, maar biedt wel gelegenheid om je gegevens te kopiëren. Of je krijgt een andere (vaak ook gestolen) creditcard terug. Overigens is het in Amerika gebruikelijk dat in restaurants de creditcard meegenomen wordt: de rekening komt in een mapje, daar doe je je creditcard bij, vervolgens wordt deze door een apparaat gehaald en weer bij je teruggebracht. Door de bon te ondertekenen is de betaling een feit. Controleer de bon en kijk of het bedrag klopt.

Bel bij verlies of diefstal van je kaart onmiddellijk met je creditcardmaatschappij of de organisatie of bank die je creditcard heeft uitgegeven. De helpdesk is 24 uur per dag bereikbaar. Zet het nummer in te telefoon zodat je direct kunt bellen. De creditcard wordt dan ook direct geblokkeerd.
Is er al mee betaald of wordt er later mee betaald en is er geen sprake van grove nalatigheid van jouw kant (pincode en kaart bij elkaar bewaren bijvoorbeeld), dan ben je niet aansprakelijk en draait de creditcardaanbieder voor de fraude op.

Beeld: Sharon Mccutcheon via Unsplash

Waar moet je op letten bij het gebruik van een creditcard?

Bij het afhalen van een huurauto of huurcamper wordt om je creditcard gevraagd omdat de verhuurder een bepaald bedrag op je creditcard laat reserveren. Het bedrag wordt niet geïnd als je de auto weer inlevert en er geen schade is. Omdat het een reservering is heeft het wel invloed op je te besteden limiet.

Cash opnemen met een creditcard is extra duur vanwege de hoge transactiekosten en de wisselkoersopslag. Wil je contant geld opnemen dan kun je beter je Nederlandse bankpas (met Maestro-logo) gebruiken (wel even zeker weten dat je er in het buitenland geld mee kunt opnemen). In sommige landen is je creditcard echter de enige mogelijkheid om contant geld mee op te nemen. Dan heb je geen keus. De enige uitzondering waarbij contant met een creditcard voordeliger kan zijn dan met een bankpas is als je een positief saldo op je creditcard hebt. Betalen met een creditcard is gratis, tenzij anders is aangegeven.

Beeld: Pexels

Welke creditcard kies je?

Niet alle creditcards zijn algemeen gangbaar. Visa en Mastercard zijn het meest geaccepteerd. Tussen deze kaarten is niet veel verschil. In sommige landen is Visa iets gebruikelijker dan Mastercard omdat Visa eerder gestart is. American Express (AMEX) is wat minder gangbaar. Deze kaart biedt overigens wel vaak extra’s zoals miles en toegang tot lounges op luchthavens.

Wat kost een creditcard?

Een standaard Visa World Card kost zo’n 37 eur0 per jaar en dan heb je een bestedingslimiet van 2500 per maand. Een Gold Card kost 55 met een limiet van 5000. Een Mastercard heb je al vanaf zo’n 17 euro. Kijk even rond op internet om een aanbieding voor een kaart te vinden. Er zijn bedrijven of instellingen die hun eigen kaart uitgeven, uiterwaard wel Visa of Mastercard. Het verschil kan hem zitten in de voorwaarden. Geen aankoopverzekering bijvoorbeeld.
Vaak heeft een gold of platinumcard wat extra voordeeltjes, zoals terugbetaling van het eigen risico als je schade hebt aan een huurauto en een uitgebreide aankoopverzekering. Kijk voor alle voorwaarden en voordelen bij de voorwaarden van de bank/creditcardmaatschappij.
Je hebt 21 dagen de tijd om het bedrag dat je met je creditcard hebt opgenomen, zonder rente terug te betalen. Ben je te laat dan kost het je flink wat rente.