Trek je jas, handschoenen en snowboots maar aan, want tijdens het lezen van dit artikel krijg je het waarschijnlijk al superkoud. Wij presenteren: de twintig allerkoudste steden ter wereld. What’s cooler than being cool? Ice cold! 

1. Snag, Yukon, Alaska, -63 °C

In Alaska werd in 2010 de koudste temperatuur ooit gemeten, namelijk -63 °C! Dit was in het dorpje Snag, dat zo’n 25 kilometer ten zuiden van Beaver Creek ligt, in een komvormige vallei van de Witte Rivier en diens zijtakken, waaronder Snag Creek. Brrr.

2. Jakoetsk, Rusland, -40,9 ˚C

Jakoetsk is de hoofdstad van het deelgebied Jakoetië en ligt zo’n 450 kilometer ten zuiden van de noordpoolcirkel. Geen wonder dus dat het hier be-hoor-lijk koud kan zijn. Bereid je goed voor als hier heengaat: in januari is de gemiddelde temperatuur in deze stad van 250.000 inwoners -40,9˚C.

3. Edmonton, Canada, -30 °C

Canada, het op een na grootste land ter wereld, staat bekend om haar koude winters. In het midden en noorden van het land vriest het van november tot april. In het noorden zijn temperaturen van -40 °C aan de orde van de dag. En in Edmonton is een temperatuur van -30 °C vrij normaal. Je vindt er de allergrootse mall van Canada, de West Edmonton Mall. Als het je buiten te koud wordt, kun je hier lekker opwarmen. En shoppen natuurlijk!

4. Iqaluit, Canada, -27,5 °C

De hoofdstad van het territorium Nunavut ligt op het Baffineiland en kent in februari gemiddelde dagtemperaturen van -27,5 °C.

5. Yellowknife, Canada, -25,6 °C

Yellowknife is gelegen aan de oever van de gelijknamige baai in de Northwest Territories en ligt slechts 4 graden ten zuiden van de noordpoolcirkel. In de winter trotseren de 19.000 inwoners er regelmatig extreme temperaturen met een gemiddelde van -25,6 °C in januari.

6. Oelan-Bator, Mongolië, -24,6 °C

In de hoofdstad van Mongolië zijn de winters lang en donker. De meer dan een miljoen inwoners doorstaan extreme temperaturen, met een gemiddelde van -24,6 °C in januari. Dát is pas ice cold!

Fairbanks, Canada

7. Fairbanks, Alaska, -22 °C

Fairbanks is niet alleen een mooie plaatsnaam, de ligging is minstens zo mooi: op breedtegraad 64 ten noorden van Alaska’s Denali National Park and PreserveWie de gemiddelde temperaturen van -22 °C in januari kan doorstaan, wordt beloond met het prachtige noorderlicht (zie foto). Slapen kun je in dit hotel, met óók een opvallende naam: Hotel Denali Grizzly Bear Resort.

8. Minsk, Wit-Rusland, -20 °C

Wil je echt eens wat anders, dan ga je op stedentrip naar Minsk in (letterlijk) Wit-Rusland. De stad staat bekend om de vriendelijke locals en gezelligheid, maar het kan er superkoud zijn: -20 °C. Hier vind je een heel bekend circus: Belarusian State Circus – ook leuk voor kinderen dus. Opwarmen kunnen jullie in Aparthotel Comfort. Ook Xandra durfde de kou te trotseren en verbleef in dit hotel. Ze vertelt erover:

‘Goed voor verschillende mensen en heel fijn: honden worden ook toegelaten. Er is veel ruimte in de kamers. Mijn kinderen vond het prima om daar te logeren. Vriendelijke meisjes bij de receptie. Ze spreken hier Engels!’

9. Harbin, China, -19,4 °C

De meer dan negen miljoen inwoners van Harbin in de Chinese provincie Heilongjiang trotseren elke winter extreme vrieskou. Met een gemiddelde temperatuur van -19,4 °C in januari zal het niemand verbazen dat Harbin ook wel ‘IJsstad’ wordt genoemd.

10. Irkoetsk, Siberië, -18,8 °C

Irkoetsk is met een bevolking van 578.000 een van de grootste industriesteden in Siberië. Inwoners trotseren temperaturen die in januari zakken tot -18,8˚C.

Winnipeg, Canada.

11. Winnipeg, Canada, -16,4 °C

Winnipeg, de hoofdstad van de Canadese provincie Manitoba, heeft een ice cold klimaat met een gemiddelde temperatuur van -16,4 ˚C.

12. Ottowa, Canada, -16 °C

Canada staat bekend om het koude klimaat en dat wordt goed vertegenwoordigd door hoofdstad Ottowa. Hier is het in januari gemiddeld -16 °C. Ga je deze leuke stad bezoeken? Slaap dan in Hotel Fairmont Chateau Laurier. Dan kun je na een dag kou trotseren bijkomen in een lekker warm bad. Hoezee!

13. Whitehorse, Canada, -15,2 ˚C

Whitehorse is de grootste stad in het noorden van Canada en tevens de hoofdstad van Yukon, waar de gemiddelde temperatuur in januari -15,2 ˚C is.

14. Astana, Kazachstan, -15,9 ˚C

Astana is een van de koudste hoofdsteden ter wereld, met in februari een gemiddelde temperatuur van -15,9 ˚C. In plaats van gezellig bij elkaar te kruipen voor de haard, maken veel inwoners van de gelegenheid gebruik om te gaan ijsschaatsen.

15. Novosibirsk, Rusland, -15,8 ˚C

Novosibirsk is de derde grootste stad in Rusland en tevens een van de koudste, met een gemiddelde temperatuur van -15,8 ˚C in januari.

16. Arkhangelsk, Rusland, -14,6 ˚C

Arkhanwattes? Het is even puzzelen hoe je dit uitspreekt, maar het betekent in elk geval aartsengel. Deze stad ligt op vijftig kilometer van de Witte Zee en heeft in januari een gemiddelde temperatuur van -14,6 ˚C.

17. Saskatoon, Canada, -13,9 ˚C

In 2017 werd de bevolking van Saskatoon geschat op 271.000 man, een aardig aantal voor Canadese begrippen. Het maakt deze stad de grootste stad van de provincie Saskatchewan. De gemiddelde temperatuur in januari is er -13,9 ˚C. Koud!

18. Vladivostok, Rusland, -13,1 ˚C

Vladivostok ligt in het uiterste oosten van Rusland, nabij de grens met China. De naam alleen al klinkt ijskoud, en dat is het er ook. In januari is het er gemiddeld -13,1 ˚C.

19. Moermansk, Rusland, -11,3 ˚C

Met meer dan 325.000 inwoners (and counting) is Moermansk de grootste stad ten noorden van de noordpoolcirkel. De gemiddelde temperatuur is er in januari -11,3 ˚C.

20. Ürümqi, China, -9,8 °C

Ürümqi is de hoofdstad van Xinjiang, een autonome regio in het noordwesten van China. In januari is het hier gemiddeld -9,8 °C. Pak die warme jassen dus maar in als je richting dit deel van China gaat!

Bron: MSN.com

Ook zin in een beetje ijskoud plezier? Zoek en boek dan jouw ijshotel op Zoover.

Meld je aan voor de Zoover nieuwsbrief: iedere week bomvol vakantie-inspiratie!  

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

23 februari - 2018

Reacties