Wat controleert de douane op Schiphol?

Redactie - 28 december 2018

Wat controleert de douane op Schiphol?

Redactie - 28 december 2018

Wat controleert de douane op Schiphol eigenlijk? Checken de douaniers enkel of jij degene bent van de pasfoto in het paspoort of controleren ze ook of je openstaande boetes hebt of belastingfraude hebt gepleegd? Ik zocht het voor je uit.

Paspoortcontrole bij vertrek

Stel je hebt een vliegvakantie geboekt naar de Algarve. Portugal is een zogeheten Schengenland daarom mag je als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen. Voor alle non-Schengen bestemmingen ga je nadat je bij de luchtvaartmaatschappij bent ingecheckt, met je boarding pass en paspoort naar de douane op Schiphol. Hier controleert de Koninklijke Marechaussee je reisdocument.

Beeld: Skitterphoto via Pixabay

eGate

Op Schiphol hoef je tegenwoordig niet langer in de rij te staan voor een fysiek loket. Simpel en snel is de eGate, een automatische selfservice grenscontrole waar je zelf je paspoort scant om de grens over te gaan.

Let op: de eGate is enkel geschikt voor personen van zestien jaar en ouder en houders van een EU-paspoort met chip. De reisbepalingen blijven vanzelfsprekend gelijk. Voldoe je niet aan een van de eisen, dan zul je alsnog verzocht worden mee naar een loket te gaan.

Meereizende kinderen

Reis je zonder de wettige vader, moeder, of voogd met een minderjarig kind (tot 18 jaar), dan zal de douane op Schiphol naast de geldige paspoorten ook een schriftelijke toestemming controleren van de desbetreffende thuisblijvende ouder(s) of voogd.

Dit controleert de douane op Schiphol

Beeld: jaydeep_ via Pixabay

Visumplicht

Voor sommige bestemmingen heb je naast je reisdocument ook een visum nodig. Wanneer je vanuit Nederland naar de Verenigde Staten of Canada reist, dien je over een ESTA of eTA te beschikken voordat je Nederland verlaat. Deze toestemming moet je minimaal 72 uur voordat je vertrekt online aanvragen. Ook dit is weer een klusje voor de Koninklijke Marechaussee. Geen geldig visum staat gelijk aan geen vertrek, dus zorg dat je alles op orde hebt.

Contanten

Ik zou willen dat ik het op zak had, maar hou er rekening mee dat de douane op Schiphol ook je contanten kan controleren. Wanneer alle liquide middelen (bankbiljetten, reischeques en waardepapieren aan toonder) bij elkaar € 10.000 of meer zijn, dien je aangifte doen.

Dit controleert de douane op Schiphol

Beeld: martaposemuckel via Pixabay

Opsporingsregister

De Koninklijke Marechaussee controleert of je wellicht opgenomen bent in het Opsporingsregister. Hierin kan men zien of je nog een geldboete moet betalen, DNA-materiaal moet afstaan of nog een vrijheidsstraf moet uitzitten. Kan een of meerdere van deze vragen met ja beantwoord worden, dan gaat je vakantie niet door. Pas als er niets meer openstaat, kun je met een gerust hart op vakantie.

Even ter geruststelling; kleine boetes, zoals een verkeersovertreding voor een paar kilometer te hard rijden op de A16, die nog niet voldaan zijn, vormen geen probleem.

Wanneer mag de douane je aanhouden?

De douane mag je enkel aanhouden als je een crimineel (waar ook harde bewijzen voor bestaan) bent, indien je op een zogeheten zwarte lijst staat, als je geen geldig paspoort en/of visum of ticket in handen hebt of bureaucratisch gezien onwettig een kind mee naar het buitenland neemt.

Overnachten op Schiphol

Wil je uitgerust aan je vakantie beginnen of rijden de treinen nog niet zo vroeg naar Schiphol? Misschien woon je wat verder weg of vind je het niet prettig om ’s nachts te moeten rijden. Boek dan een hotel op Schiphol. Hotel citizenM Schiphol Airport scoort een 8,4. Reviewer Sam geeft het hotel zelfs een 9. ‘CitizenM is voor iedereen die van trendy high tech en hip design houdt. Vernieuwend concept. Kortom LOVE!!’

Ben jij door de douane op Schiphol wel eens tegen gehouden?