Checklist voor online inchecken

Redactie - 16 februari 2020

Checklist voor online inchecken

Redactie - 16 februari 2020

Online inchecken. Het lijkt zo makkelijk, maar toch hebben veel mensen er moeite mee. Het hangt van deze drie factoren af of het voor jouw vlucht eenvoudig of ingewikkeld is: de mogelijkheden van je luchtvaartmaatschappij, de faciliteiten op het vliegveld en de bestemming waar je heen vliegt. Met deze checklist kom je erachter wat voor jou de fijnste manier van inchecken is en begin je goed voorbereid aan je reis.

Thuis online inchecken en je boarding pass printen

Checklist voor online inchecken

 • Check je naam
 • Zoek de juiste informatie
 • Zorg voor een reminder
 • Het moment is daar: thuis online inchecken
 • Print je boardingpas
 • Wees op tijd
 • Alternatieven

#1 Check je naam

Gebruik je paspoortnaam, zowel bij boeken als bij online inchecken. Dit is een veelgemaakte fout. Wanneer je met initialen of een afwijkende roepnaam boekt, dan worden daar bij sommige luchtvaartmaatschappijen administratiekosten voor berekend. Deze kunnen oplopen tot zo’n 60 euro per wijziging!

#2 Zoek de juiste informatie

Op welke manier je in kunt checken hangt af van drie factoren: je luchtvaartmaatschappij, de luchthaven en je bestemming. Maar ook de reisorganisatie waarbij je boekt, kan van invloed zijn. Zoek dus alle informatie over online inchecken op. Op zowel de website van je luchtvaartmaatschappij; bijvoorbeeld KLM of Ryan Air, op de website van je luchthaven; bijvoorbeeld Schiphol of EindhovenAirport en eventueel de website van je reisorganisatie. Kun je de info niet vinden? Google dan tot je de goede informatie gevonden hebt.

Noteer voor jezelf:

 • Kan ik überhaupt online inchecken?
 • Vanaf welk tijdstip kan ik online inchecken? Voor zowel de uitgaande als de retourvlucht.
 • Kan ik zelf mijn zitplaats bepalen en zijn daar wel/geen kosten aan verbonden?
 • Welke regels zijn er verbonden aan het online inchecken van je luchtvaartmaatschappij?
  Bij Ryan Air bijvoorbeeld betaal je een boete als je niet online incheckt.
 • Welke faciliteiten heeft het vliegveld van vertrek? En ook belangrijk: het vliegveld van waaruit je terug vliegt.
  Zoals: self servicebalies, drop off balies* en worden mobiele boardingkaarten geaccepteerd?

*Drop off balies: moet je bagage inchecken, check dan of er op jouw luchthaven balies zijn om enkel je bagage in te checken, de zogeheten drop off balies. Helaas beschikken niet alle luchthavens over deze balies. Het kan dus zo zijn dat je al online ingecheckt bent, maar alsnog in diezelfde rij moet aansluiten om je bagage in te checken. Reis je alleen met handbagage, dan hoef je helemaal niet meer in een incheckrij te staan en kun je gelijk door naar de gate.

#3 Zorg voor een reminder

Je hebt geboekt maar je kunt nog direct online inchecken. Dit kan pas vanaf een bepaalde tijd voor vertrek. Zorg voor een reminder op het moment waarop je online in kunt checken. Bedenk of je er op tijd bij wilt zijn in verband met het reserveren van je zitplaats(en). Hetzelfde geldt voor je terugvlucht, bedenk alvast waar je online gaat inchecken, kan dit in je hotel, via een app op je telefoon of heb je een laptop of tablet met internet? Zet ook voor het inchecken van je retourvlucht een reminder in je telefoon of agenda.

Zet een reminder in je telefoon wanneer je online kan inchecken

#4 Het moment is daar: thuis online inchecken

Zoek op de website van je luchtvaartmaatschappij op waar je online kunt gaan inchecken. Meestal vind je dit in het hoofdmenu op de homepage. Kun je het niet vinden, Google het dan.

Dit heb je nodig:

 • Het reserveringsnummer van de luchtvaartmaatschappij
  Dit wordt ook wel PNR, boekingscode of confirmation number genoemd en is te vinden in de e-mail die je ontvangt met je boekingsbevestiging of e-ticket. Hierin vind je ook je vluchtnummer en andere informatie die mogelijk nodig is bij het online inchecken.
 • Je paspoort
  Voor het invullen van de documentgegevens. Let op dat je, net als bij je boeking, je paspoortnaam gebruikt!

#5 Print je boarding pass

Print je boarding pass direct thuis uit. Ga er niet vanuit dat je kunt printen op de luchthaven. Soms kan dit wel, maar lang niet altijd. Wanneer je thuis online gaat inchecken zorg dan dus dat je een printer hebt die werkt.

Meestal moet je je boarding pass zelf printen, hoewel steeds meer maatschappijen ook gebruik maken van de elektronische instapkaart. Daarbij ontvang je een code per sms of e-mail welke je op de luchthaven vanaf je smartphone kan laten scannen, handig. Een andere manier is een mobiele boarding pass die je via de app van je luchtvaartmaatschappij downloadt. Ook daarmee kun je direct naar de gate. Maar let op, niet op alle luchthavens worden elektronische of mobiele boardingkaarten geaccepteerd. Wil je hier gebruik van maken, check dit dan!

Ben je genoodzaakt te printen op de luchthaven? Je hebt er vaak self service incheckautomaten, op Schiphol bijvoorbeeld, ook als je al bent ingecheckt kun je voor het afdrukken van je boarding pass terecht bij de self service incheckautomaten. Maar let op: ook hiervoor geldt dat niet alle luchthavens over zulke self service automaten beschikken.

Online ingecheckt en alleen maar handbagage? Dan kun je direct door naar de gate

#6 Wees op tijd

Ook al ben je online ingecheckt, het kan zijn dat je toch nog in de rij moet staan voor het inchecken van je bagage, bij de douane of de gate. Hou er dus altijd rekening mee dat je alsnog in een rij kunt belanden. Hou je aan de tijdsadviezen die gegeven worden op de website van je luchtvaartmaatschappij.

#7 Alternatieven voor online inchecken:

Naast het thuis online inchecken en het zelf uitprinten van je boarding pass kun je ook:

 • Inchecken bij de incheckbalie waar je ook je bagage incheckt (je boarding pass wordt voor je geprint)
 • Inchecken en je boarding pass printen bij een self service automaat*
 • Inchecken met de code in een sms of e-mail van je luchtvaartmaatschappij (printen is niet nodig)
 • Inchecken met de code in de app van je luchtvaartmaatschappij (printen is niet nodig)

* Bij de self service automaten moet je zelf je paspoort scannen en het adres van je bestemming invoeren. Wees ook hierbij op tijd met inchecken.

In deze video zie je hoe het inchecken bij een self service automaat op Schiphol werkt:

Vind jij dit artikel nuttig?

Deel het dan via Facebook! Mis je nog informatie of heb je ook een handige tip? Laat het ons weten onder dit artikel.