Çeşme, het St. Tropez van Turkije

Redactie - 22 mei 2014

Çeşme, het St. Tropez van Turkije

Redactie - 22 mei 2014

Van plan om naar Turkije te gaan? Sla dit jaar Alanya en Marmaris eens over, en ga voor Çeşme. Wat de Hamptons zijn voor New York, dat is Çeşme voor Turkse steden als Izmir en Istanbul. Deze regio aan de westkust wordt ook wel het St. Tropez van Turkije genoemd. De jetset uit Turkije – en daarbuiten – viert hier zomervakantie, al dan niet in eigen vakantiehuis. Goed nieuws: voor Nederlandse begrippen is Çeşme prima betaalbaar én zijn er tegenwoordig voordelige (all-in) vakanties naartoe te boeken. Plus: je vindt hier de mooiste kustlijn, de lekkerste warmwaterbronnen én de beste surfstranden van Turkije.

Centrum van Alaçati

Alaçati, surfers paradise

Hou je van surfen, turen in azuurblauw water en struinen door pittoreske kronkelstraatjes dan moet je naar Alaçati. Het ondiepe water en de wind die 300 dagen per jaar waait – bij hete zomers heerlijk verkoelend – zijn de perfecte omstandigheden voor wind- en kitesurfen. Is er iets minder wind? Ga dan suppen (stand up paddlin). Jaarlijks vinden er in Alaçati surfwedstrijden plaats en je vindt hier een aantal surfscholen op een rij, waaronder Alacati Surf Paradise Club.

Suppen en surfen in Alaçati (foto links: Jasper van Overbeek)

Struinen over de markt in Alaçati

Het mediterrane centrum van Alaçati vol slingerstraatjes, kleine taverna’s en felblauwe kleuren doet Grieks aan. Je vindt hier alleen huizen van steen, boetiekhotels en gerestaureerde windmolens, waardoor het authentieke karakter behouden is. Elke zaterdag is er de bekendste en grootste markt van de regio, waarbij de hele dorpskern vol staat met kraampjes. De locals stallen hier hun waren – van verse groente, fruit en kruiden tot textiel en namaakspullen – uit.

Markt van Alaçati

Bron van water en wellness

Çeşme betekent ‘bron’ in het Turks en heeft z’n naam te danken aan de vele warmwaterbronnen die er in de regio te vinden zijn. In de regio Çeşme ligt ook de plaats Çeşme, waar het indrukwekkende Fort van Çeşme staat. De westkust is de mooiste van heel Turkije en het water is er naast azuurblauw ook super schoon. Het populairste, grootste en schoonste strand aan de Egeïsche Zee is dat van Ilica. Omdat het water langzaam afloopt, is het strand hier ook perfect voor kinderen. Je vindt hier havens met luxe jachten én kleine vissersbootjes die zorgen voor de lekkerste verse vis op je bord.

Haven van Ilica

Slapen in Çeşme

Het charmante hotel Premier Solto ligt aan een mooie baai direct aan het strand van Alaçati. Je vindt er restaurants, een spa en een groot zwembad inclusief bar en uitzicht op zee. Het surfgebied is op loopafstand en het centrum van Alaçati ligt een paar kilometer verderop. Je kunt kiezen voor logies en ontbijt, halfpension en all-inclusive. Andere hotels in Çeşme zijn onder andere het all-inclusive hotel Mi Playa – met kidsclub en fitnesscentrum – en het super-de-luxe Sheraton. Alle accommodaties in Çeşme vind je op Zoover. Bij onder andere Corendon boek je een vakantie inclusief vlucht en transfer.

Hotel Premier Solto

Bekijk alle plaatsen, bezienswaardigheden en accommodaties in Turkije op Zoover >>