5 x carnaval vieren in het buitenland

Redactie - 17 februari 2014

5 x carnaval vieren in het buitenland

Redactie - 17 februari 2014

Niet alleen onder onze rivieren barst de carnavalsgekte binnenkort weer los. Ook over de grens weten ze hoe ze het, van oorsprong Katholieke feest van de Vastenavond, moeten vieren. Van Rio tot Keulen en van Curaçao tot Venetië. Wij zetten er vijf op een rij.

1. Rio de Janeiro, Brazilië

Ongetwijfeld het meest uitbundige Carnaval wordt gevierd in Rio de Janeiro. Het hoogtepunt is hier de parade in het Sambódrome, waar sambascholen het tegen elkaar opnemen met praalwagens en danseressen. Carnaval in Rio staat bekend om schaars geklede mensen en uitbundige parades. Wanneer: 28 februari tot 4 maart 2014.

Carnaval-Rio-de-Janeiro

2. Tenerife, Spanje

Na Rio de Janeiro is het carnaval op Tenerife het grootste ter wereld. In de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, vindt carnaval jaarlijks plaats tijdens de 10 tot 14 dagen voor Aswoensdag. In de outfits en aankleding zie je Latijns-Amerikaanse invloeden terug. Wanneer: 28 februari tot 9 maart 2014.

Carnaval-Tenerife

3. Venetië, Italië 

In Italië is het ‘Carnevale di Venezia’ sinds 1660 het meest vooraanstaande Carnaval van Europa. Hier staan vooral maskers en oogverblindende kostuums centraal. Aanrader: bezoek een gemaskerd bal (daar tel je wel een paar honderd euro voor neer), maar op straat valt ook genoeg te zien en te beleven. Wanneer: 22 februari tot 4 maart 2014.

Carnaval-Venetie

4. Curaçao, Nederlandse Antillen

Highlights van het carnaval op Curaçao zijn de twee grote optochten: Gran Marcha en Gran Despedida. Ter afsluiting van het carnaval zijn alle praalwagens uitgedost met lichtjes. Dit jaar worden de parades op 2 en 4 maart gehouden. Ook op Sint Maarten en Aruba wordt Caribisch carnaval gevierd. Wanneer: 11 januari tot 4 maart 2014.

Carnaval-Curacao

5. Keulen, Duitsland 

In Duitsland kun je ook terecht voor carnaval. Het feest houdt hier vooral in: veel bier drinken aan lange tafels, terwijl narren pogingen doen je aan het lachen te maken. Ook worden er optochten gehouden. Met name de ‘Rosenmontag’ – de grote carnavalsoptocht op maandag – is een echte publiekstrekker en niet meer weg te denken bij het Keuls Carnaval. Wanneer: 27 februari tot 4 maart.

Carnaval-Keulen

Ook op het Portugese Madeira, het Franse Nice, Zwitserse Basel en op verschillende plekken in België wordt carnaval gevierd.

(Waar) vier jij dit jaar carnaval?