Bosnië Herzegovina als vakantieland

- 3 september 2010

Bosnië Herzegovina als vakantieland

- 3 september 2010

Nationaal park SutjeskaBosnië Herzegovina als vakantieland? Jawel. Dit land is in opkomst als vakantiebestemming.

Ondanks haar oorlogslittekens, grauwe uitstraling en lelijke gebouwen verovert Bosnië Herzegovina toch steeds meer toeristen-harten. Maar hoe dan? 
Dat lees je hier.

 

10 redenen om naar Bosnië Herzegovina op vakantie te gaan

1. Goedkoop
Zo laag als de prijzen in Bosnië Herzegovina vind je ze in de rest van Europa nauwelijks. Je betaalt ongeveer 1,5 euro voor een halve liter bier en ongeveer 1 euro voor een kop koffie. Ook uit eten gaan is een schijntje in verhouding met wat we gewend zijn. Natuurlijk is er wel verschil tussen populaire plaatsen en minder toeristische plekken.

2. Zon, zee en strand
Bosnië Herzegovina kent hete zomers. Op de stranden van de stad Neum is het goed toeven aan de 20 km lange kustlijn aan de Adriatische zee.

3. Sneeuwzekere winters
Naast hete zomers kent Bosnië Herzegovina koude winters waardoor veel pistes sneeuwzeker zijn. Er zijn meerdere goede wintersportgebieden waarvan Sarajevo de populairste is.

4. Ongerepte natuur 

Bosnië Herzegovina is rijk aan ongerepte natuur, te vinden in de nationale parken:

 

5. Avontuurlijke activititeiten
De natuur van Bosnië Herzegovina zorgt voor veel mogelijkheden op het gebied van activititeiten. In Bosnië Herzegovina kun je naast wandelen ook kanoën, bergbeklimmen, raften en vissen. De nationale parken lenen zich uitstekend voor deze activiteiten.

6. Lekkernijen

  • Pita: een deeggerecht met daarin aardappel, vlees, spinazie, kaas of een combinatie.
  • Sarma is ook een bekend gerecht: in druivenbladeren gewikkeld mengsel van rijst, gehakt en tomaat.
  • Cevapcici : vleesworstjes die opgediend worden in ljepina (soort brood). Worstjes worden op de grill gelegd en ljepina ook even. Het wordt dan opgediend met uien en vaak ook ajvar (soort saus). Cevapcici kun je tegenwoordig in veel Nederlandse winkels (bijv. de Aldi) ook krijgen.
  • Baklava: een heel erg zoet gebak.

De Bosnische keuken heeft invloeden van Turkije. Al deze gerechten zijn in Turkije ook bekend, net als de drank die in Bosnië gedronken wordt: Rakija, Slivovica en Cognac. Het zijn allemaal sterke drankjes en worden vaak bij het eten gedronken.

7. Cultuur, religie en historie
In Bosnië Herzegovina vind je veel Turkse invloeden terug. Zo schrijft Dijkman over Sarajevo: ‘ Het oude Turkse Centrum is een echte aanrader. Alle overtuigingen leven hier en komen hier bij elkaar. Moslim, Orthodoxen en Christenen.’ 

Naast de diepe historie die Bosnië Herzegovina heeft maakt ook de recente geschiedenis veel indruk, zo schrijft Karien over de littekens van de belegering: ‘als mede-europeaan wel schaamtevol om mee geconfonteerd te worden.’  Meer beoordelingen over Sarajevo

8. Vriendelijke bevolking
Mensen zijn er erg vriendelijk en behulpzaam naar elkaar toe en staan ook open voor toeristen. De oudere generaties spreken geen Engels, zij leerden vroeger Russisch op school, maar zullen handen en voeten gebruiken je iets uit te leggen. Jongeren spreken wel goed Engels.

9. Shoppen
Shoppen kun je op de ‘Markt Arizona’. Dit is een markt ter grootte van een stad en je kunt er van alles kopen; witgoed, bouwmaterialen, visspullen, maar ook kleding en schoenen. Het is een winkelparadijs. Voor een paar schoenen betaal je er € 15, – (Nike, Puma, Adidas enz.) Het is natuurlijk nep, maar vaak niet te onderscheiden van echt. Het is te vergelijken met de Turkse bazaar, alleen kun je er niet zoveel onderhandelen als daar. Iets van de prijs afhalen is wel normaal.

10. Bruisend uitgaansleven
In de grotere steden zoals Sarajevo vind je een bruisend uitgaansleven.