Dat een citytrip naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, een goed idee is, wist je misschien al. Het land kent echter meer mooie plekken en het Balatonmeer kent genoeg van die plekken.

Balatonmeer

Helaas voor de Hongaren ligt het land niet aan zee. Derhalve noemen veel locals het Balatonmeer dan ook de Hongaarse zee. Gelegen in het westen van land, ligt het ca. 590 km² grote meer. Daarmee mag het Balatonmeer zichzelf het grootste binnenmeer van Midden-Europa noemen. Aangezien het vrij ondiep is, geniet je met name in de zomermaanden van een aangename watertemperatuur.

Balatonmeer Hongarije

Beeld: TerezFekete via Pixabay

Siófok

Een van de bekendste plaatsen aan het Balatonmeer is de plaats Siófok, gelegen aan de zuidoostkant van het meer. Hou je van een feestje? Dan zit je hier goed. Siófok staat namelijk niet voor niets bekend als hét uitgaansdorp aan het meer. Aan discotheken en (Nederlandse) kroegen geen gebrek. Wanneer de nachten langer en zwoeler worden, organiseren de discotheken openluchtfeesten, waar bekende DJ’s hun plaatjes draaien. Relaxen dat is voor de volgende dag, op je strandstoel aan het meer.

Op Balatontourist Camping Napfény in Révfülöp verblijf je direct aan het meer, deze ideale uitvalsbasis ontvangt van de Zoover bezoekers niet voor niets een fraaie 8,8. Reviewer Ingrid is helemaal enthousiast en beoordeelt de camping zelfs met een 10. ‘Super leuke camping. Erg schoon!

Balatonfüred

Aan de noordzijde van het meer ligt de oudste en meest prestigieuze badplaats van het land Balatonfüred. Van oudsher een kuuroord, thans een modern vakantieoord. Op deze plek werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw de eerste zomerhuisjes gebouwd en nog altijd heeft het in populariteit niet afgedaan. Slenter door de  drukke winkelstraten of breng een bezoek aan de levendige markt. Wanneer de zon ondergaat is het heerlijk slenteren langs de boulevard omzoomt door eeuwenoude lindebomen.

Balatonmeer Hongarije

Beeld: novakkatalin via Pixabay

Tihany

Tihany is feitelijk een kleine vulkanische uitstulping in het Balatonmeer. Het kleine plaatje geniet grote faam vanwege haar omvangrijke abdijkerk. Neem ook zeker je wandelschoenen mee als je deze plaats gaat bezoeken. Aan de westkant van dit kleine schiereiland tref je zo’n  400 hectare bos, een beschermd natuurgebied zonder wegen. Velden vol lavendel, vlinders en vulkaankegels wachten op je om ontdekt en op de gevoelige plaat vastgelegd te worden.

Veszprém

Veszprém, gebouwd op vijf heuvels is hoofdstad van de gelijknamige provincie en is gelegen tussen het Balatonmeer en het Bakony-gebergte. Daarnaast is het een van de oudste steden van het land en was het de lievelingsstad van de eerste koning van Hongarije. Geen wonder dat de gasten van Camping Dutch Hill ook enthousiast zijn over deze plek en de camping. C. van Dam vertelt; ‘In één woord een geweldige ervaring! We zochten afgelopen zomer een “alternatieve” vakantiebestemming en deze accommodatie in Hongarije heeft onze verwachtingen in alle opzichten overtroffen. Carla een geweldige gastvrouw die alles doet om het je naar de zin te maken. Je voelt je onmiddellijk thuis.

Hongarije Balatonmeer

Beeld: laszlovirag0 via Pixabay

Heviz

De legende gaat dat de thermale vijver van Heviz reeds enkele tienduizend jaren geleden ontstond. Bovendien is het het grootste natuurlijke meer met geneeskrachtig water van Europa. Het thermaalwater spuit uit een 7 meter dikke veenlaag. Hier ontstaat de geneeskrachtige werking. Een weldaad voor lichaam en geest.
Niet allen het water dateert van lange tijde terug, uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de plaats zelf reeds 6.000 jaar onze jaartelling al bewoond was. Deze plek aan het Balatonmeer leent zich verder perfect voor wandelen en fietsen, paardrijdenen natuurlijk zeilen, waterskiën en zwemmen.

Welke plaats aan het Balatonmeer kies jij?

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Eva

Redacteur

15 maart - 2019

Reacties