Redactie - 1 maart 2020

Redactie - 1 maart 2020

Zit je met je familie of vrienden in een vakantiehuis in Italië of Frankrijk, regent het de hele dag. Balen! Wat doe je dan? Spelletjes spelen natuurlijk. Helemaal wanneer er kinderen mee zijn. No worries als je geen spellen hebt ingepakt. Wij presenteren: vijf ‘offline’ vakantiespelletjes met pen en papier, zoals we dat vroeger deden!

1.      Wie ben ik?

Altijd een succesnummer: een potje ouderwets Wie ben ik? Hoe ging dat ook alweer? Nou, zo: iedereen schrijft een naam van een bekend persoon op een papiertje. Gordon bijvoorbeeld, of Britney Spears. Het mag ook iemand zijn die het hele vakantiegezelschap kent, zoals de eigenaar van jullie vakantiehuis.

Iedereen krijgt een briefje op z’n voorhoofd geplakt, maar je weet zelf dus niet wie daar op staat. En dan begint de lol. Door slimme vragen te stellen (en dus niet: wie ben ik?) moet je ontdekken wie je bent. Als je denkt dat je het weet, mag je raden. Degene die er als laatste – of gewoon helemaal niet – achter komt, verliest.

Back to basic: vakantiespelletjes met pen en papier: Spelletje Punt en Streep

2.      Punt en Streep

Een simpel spelletje voor met zijn tweeën. Bij Punt en Streep zet je eerst een aantal rijen puntjes op papier, op zo’n manier dat er een rooster ontstaat. Jij en je tegenstander – laten we zeggen, je 8-jarige neefje Rik – zetten om de beurt een horizontaal of verticaal verbindingsstreepje tussen twee punten.

Hoe meer strepen jullie zetten, hoe meer vierkanten er in het rooster ontstaan. En dat is precies jouw doel: meer vierkanten maken dan je neefje Rik! Aan het einde tellen jullie wie er de meeste vierkanten op zijn naam heeft staan. Diegene is de winnaar. Lekker duidelijk dus, streep eronder en punt uit! Bonustip: check vooral ook even de video. Dan zie je hoe dit spelletje in de praktijk gaat.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/openbaar-vervoer/vakantiespelletjes/”]

3.      Advertentiespel

Is Rik er huilend vandoor gegaan na zijn nederlaag bij Punt en Streep en blijf je nog lekker even in de bungalow? Nodig hem dan uit voor het niet competitieve Advertentiespel. Dit speel je met een groep. Iedereen krijgt een papiertje en schrijft daarop ‘te koop’, ‘te huur’, ‘gezocht’ of ‘aangeboden’. Vouw het beschreven deel dicht en geef het briefje door aan degene naast je. Op het papiertje dat jij van je buurman of buurvrouw krijgt schrijf je iets op dat verhuurd, verkocht of aangeboden wordt. Bijvoorbeeld ‘bungalowpark Kastelenhof’ (als je daar verblijft) of ‘mijn 8-jarige neefje Rik’.

Het vouw-en-doorgeef-ritueel herhaalt zich. In ronde drie voegen jullie allemaal iets toe aan het voorwerp, bijvoorbeeld: ‘in perfecte staat’ of ‘komt met batterijen’. In de laatste ronde schrijf je een prijs op het papiertje. En dan komt de klapper: iedereen vouwt zijn briefje op en leest de advertentie voor. Dat krijg je dus zoiets als: ‘Aangeboden, mijn 8-jarige neefje Rik, komt met batterijen, voor slechts 1000 euro!’ Lol gegarandeerd.

4.      Who’s the man?

Weekendje weg met vrienden in een knusse bungalow? Dan is Who’s the man een heerlijk spel. Verdeel de bungalowbewoners onder in twee of meer teams van minimaal twee personen. Jullie schrijven allemaal drie namen op van personen die iedereen kent. Gooi en hussel alle briefjes in een pan.

Eén teamlid pakt binnen een minuut zo veel mogelijk briefjes uit de pan en omschrijft de persoon die erop staat. Let op: hoofdletterwoorden zijn verboden. De andere teamleden raden de namen zo snel mogelijk. In ronde twee beeldt de briefjespakker de personen uit. In ronde drie mag hij of zij maar één woord gebruiken als omschrijving. Het team dat na drie rondes de meeste namen heeft geraden, gaat er met de eer vandoor!

Kinderen spelletje pen en papier

5.      Zigzag

Zigzag is een soort voetbal op een vel(d) papier. Jij en je tegenstander (nu even niet meer die arme Rik) tekenen allebei een goal aan een kant van het vel. Dat is je startpunt. Degene die aftrapt zet zijn pen met de punt op het papier en geeft er een krachtig duwtje aan. Daarna is de ander aan de beurt en die doet hetzelfde. Zo zet je om de beurt een streepje, in een zigzaggend patroon. Maar let op: je moet voorkomen dat de ander jouw goal bereikt. Hoe? Door de laatst getrokken streep van je tegenstander te doorkruisen. Als je dat doet, dan win je de pot! Ook dit spelletje kun je checken in de video.

Spelletjestip

Spelletjestip om mee af te sluiten. Vakantiehuizen en bungalows in skigebieden zijn vaak perfect ingericht voor spelletjesavonden. Zoals Huis Aspen in het Oostenrijkse Leogang . Vakantieganger A. Hofmeijer schrijft: ‘Met kachels, gezellige zithoeken en grote houten tafels waarop je de vele aanwezige spelletjes kunt spelen, krijg je een optimaal gevoel van vakantie.’

Ook zo’n lekkere spelletjesvakantie gehad? Schrijf er een review over