Autoregels in populaire autovakantielanden

Redactie - 31 januari 2018

Autoregels in populaire autovakantielanden

Redactie - 31 januari 2018

Ook al droom je al tijden van die Chardonnay in la douce France, maar heb je er nog geen druppel van gedronken: in Frankrijk ben je bijvoorbeeld verplicht een alcoholtest in je auto te hebben. En rijden met slippers is daar ook geen goed idee. Zo zijn er veel meer Europese regels waarmee je rekening moet houden als je met de auto op vakantie gaat. We hebben ze voor je op een rij gezet van de 5 populairste autovakantielanden.

autovakantie checklist

Autoregels in Frankrijk

Veiligheidshesje en gevarendriehoek

In Frankrijk ben je verplicht een veiligheidshesje en een gevarendriehoek bij je te hebben. Onthoud dat je bij pech op de autosnelweg géén gevarendriehoek mag plaatsen. Dat is namelijk te gevaarlijk. Zo snel mogelijk uitstappen aan de passagierskant van de auto en achter de vangrail gaan staan luidt het advies. Wél met je veiligheidshesje aan. Dat is verplicht. Bewaar deze dus op een plek waar je goed bij kunt. Niet in de achterbak dus, want dat is net zo gevaarlijk als het plaatsen van een gevarendriehoek.

Alcoholtest

Vergeet ook niet om een alcoholtest aan te schaffen. Ze zijn sinds 2012 verplicht, maar gek genoeg krijg je geen boete als je ‘m niet bij je hebt. Het is simpelweg zodat je jezelf kunt testen of het nog wel zo’n goed idee is om na dat romantische diner naar huis te rijden.

Niet met slippers rijden

Sta je op een fijne camping in Frankrijk, dan breng je je dagen natuurlijk het liefst op slippers door. Maar met slippers in de auto stappen mag officieel niet in Frankrijk. Als de Police Nationale of Gendarmerie dat zien, word je gegarandeerd op de bon geslingerd. Hetzelfde geldt voor rijden met oordopjes in. Zorg dus voor een heerlijke camping aan zee, zodat je niet voor elk strandbezoek in de auto hoeft te springen.

Voor motorrijders

Ook als motorrijder moet je verplicht een veiligheidshesje en alcholtest bij je hebben. En sinds kort mogen motorrijders de weg niet meer op zonder handschoenen met een CE-markering.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/naar-frankrijk-auto-oppassen-geblazen/”]

Autoregels in Italië

In Italië moet je voor alle inzittenden een veiligheidsvest in je auto hebben dat voldoet aan de EN471-norm. Dat betekent dat ‘ie sowieso fluoriscerend en voorzien van reflecterende banen moet zijn. Met rood, geel of oranje zit je altijd goed. Ook de gevarendriehoek is een must. Kom je met pech langs de weg te staan tijdens je vakantie in Italië, dan zet je ‘m binnen de bebouwde kom vijftig meter voor je auto en buiten de bebouwde kom honderd meter.

Verder is het opvallend dat je als je je viervoeters meeneemt in de auto, je bij meer dan één hond verplicht bent ze te vervoeren achter een hondenrek.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/8x-life-hacks-auto-vakantieproof-maken/”]

super tanken oostenrijk

Autoregels in Duitsland

In alle Europese landen is de gevarendriehoek verplicht, maar voor je vakantie in Duitsland en Kroatië wordt er ook geadviseerd eentje bij je te hebben voor je caravan of aanhanger. Een tweede is niet verplicht, maar wel handig. Ook het veiligheidshesje is hier weer een must, net als een verbanddoos. Zonder verbanddoos op pad zou een boete kunnen betekenen. Ook wordt geadviseerd om – als je een bril of lenzen draagt – een reserve-exemplaar in het dashboardkastje te leggen. Neem je je hond mee op vakantie? Dan wordt een speciale gordel op de achterbank aangeraden of een reiskennel of -kooi. Voor het niet veilig vervoeren van je huisdier kun je namelijk weer een boete krijgen.

Lokale regels
Bovenstaande regels gelden officieel alleen maar voor mensen die een auto met een Duits kenteken rijden. We adviseren je echter om de lokale regels niet aan je laars te lappen.

Euro 95 (benzine) in Duitsland

Goed om te weten: in Duitsland vind je Euro 95 (benzine) onder verschillende namen aan de pomp. Bijvoorbeeld Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin, E5 Eurosuper of E10. E10 heet zo omdat de brandstof met 10% ethanol is gemengd. Wanneer je een oude auto rijdt, is het verstandig om te checken of je auto deze brandstof kan verdragen. Raadpleeg daarvoor het  autobedrijf of kijk op deze website voor de E10check.

auto regels vakantielanden

Autoregels in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn het veiligheidshesje, de gevarendriehoek en de verbanddoos ook weer verplicht. Een reservebril wordt aangeraden. Kids onder de veertien jaar die kleiner zijn dan 1 meter 50 mogen alleen in een kinderzitje mee over de Oostenrijkse autobahn.

Goed om te weten: Euro 95 heet in Oostenrijk ‘Super/Bleifrei’. Diesel heet gewoon Diesel, dus dat kan niet fout gaan. Knoop het in je oren, zodat je niet per ongeluk de verkeerde brandstof tankt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/9x-tips-georganiseerde-auto/”]

auto regels spanje

Autoregels in Spanje

In Spanje is het veiligheidshesje niet verplicht in de auto, maar wel zodra je pech hebt! En dan moeten álle inzittenden er eentje aanhebben. De reservedriehoek is wel verplicht. Twee zelfs als je in een auto met Spaans kenteken rijdt. Voor buitenlandse auto’s is één gevarendriehoek genoeg. Je plaatst de gevarendriehoeken vijftig meter voor en na de auto bij pech.

Reservewiel

Wanneer je vakantie viert in Spanje en met de auto op pad bent, moet je een reservewiel en de benodigde uitrusting om een wiel/band te wisselen bij je hebben. Enige uitzonderingen daar gelaten: wanneer je auto is voorzien van run-flat-banden hoeft dit weer niet.

Lange auto-caravancombinatie

Verder is het in Spanje verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan twaalf meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Dit wordt geadviseerd

De Spanjaarden adviseren je om een set reservelampjes, verbanddoos en brandpblusser bij je te hebben. En als je gaat fietsen buiten de bebouwde kom is een fietshelm verplicht. Voor honden is ook in Spanje de speciale gordel geadviseerd.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/met-de-auto-op-wintersport-vastzitten-wat-te-doen/”]

Andere opvallende autoregels

In België, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht. Fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden. En in Zwitserland is gebruik én bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen of radarcontrole ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!

Auto wintersportproof maken - sneeuwkettingen

In de auto op wintersport

Winterbanden

In veel wintersportlanden, zoals Duitsland en Oostenrijk, zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (meestal tussen november en april). Lap je die regels aan je moonboots? Dan krijg je niet alleen een fikse boete, maar ben je soms ook aansprakelijk, mocht je een ongeluk(je) krijgen.

Nog meer verplicht in de auto op wintersportvakantie

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn zoals je al hebt kunnen lezen bijna overal verplicht, maar per wintersportland wisselt het nogal wat je nog allemaal meer mee moét hebben. Die alcoholtest in Frankrijk is handig voor de après-ski. Al hopen we dat je dan de auto bij je Chalet Sonnentanz of Appartement Village Montana laat staan. Check altijd even wat je sowieso verplicht in de auto moet hebben liggen in de landen die jij doorkruist. Een ijskrabber, warm fleecedeken en antivriesspray zijn niet verplicht, maar wel superhandig. Net als vaseline. En niet alleen voor je lippen, maar om ervoor te zorgen dat je portier niet vast vriest. Lees hier wat nog meer essentials zijn wanneer je met de auto op wintersportvakantie gaat.

Vignet

In Frankrijk betaal je tol (investeren in zo’n handig tolkastje is helemaal geen slecht idee), maar in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië lossen ze dat anders op. Met een verplicht wegenvignet. Zonder mag je de snelwegen niet op.

Heb jij nog tips wat betreft verkeersregels op vakantie? Laat ze achter in een reactie of tip je medevakantiegangers in een review.