Auto huren op vakantie: drie tips!

Redactie - 27 juni 2017

Auto huren op vakantie: drie tips!

Redactie - 27 juni 2017

Een auto huren tijdens je vakantie zorgt voor mega veel vrijheid op de plek van bestemming: je bepaalt zelf precies op welk moment je waar uithangt. Maar met welke drie zaken moet je rekening houden bij het huren van zo’n automobiel?

1. Ter plaatse of vooraf?

Wil je op vakantie lekker rondcrossen, maar niet met de auto op vakantie? Dan huur je er gewoon eentje! In het hoogseizoen doe je er verstandig aan om vóór je vakantie een huurauto te reserveren. Zeker als je ook nog extra’s wilt zoals een navigatiesysteem of een kinderzitje. Het scheelt je bovendien een hoop gedoe met het vertalen van Italiaanse of Griekse huurcontracten. Ook geeft het meer zekerheid wat betreft verzekeringen. Er zijn een aantal online zoekmachines die je helpen bij het vinden van de beste deal voor je vakantie.

Misschien ga jij liever op de bonnefooi naar een vakantiebestemming en bekijk je ter plaatse of je een auto huurt. Huur dan het liefst bij een internationaal autoverhuurbedrijf. Kies je toch voor een lokale verhuurder, houd er dan rekening mee dat het contract in die voor jou onbegrijpelijke taal is opgesteld en dat er bijna altijd wordt geprobeerd om je extra verzekeringen af te laten sluiten.

Rob laat op Zoover de voordelen zien van het lokale huren: ‘Wij zitten elk jaar in appartement Bella Vista (Zooverscore 8,1) bij Lixouri, in Kefalonia. We huren al enkele jaren een auto bij de plaatselijke autoverhuurder. We kennen die mensen onderhand een beetje en krijgen een mooie korting.’ Tsja….zo kan het natuurlijk ook!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/zo-parkeer-je-je-auto-op-vakantie/”]

2. Hoe zit het met de verzekering bij auto huren?

Een auto huren zonder dat je extra verzekerd bent? Dat zit er helaas niet in. Alleen een reisverzekering volstaat niet als je schade hebt aan je huurauto. De verschillende verzekeringen staan hieronder uitgelegd:

  • WAM-verzekering, (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen). Deze verzekering is altijd en overal verplicht en dekt de schade die je anderen toebrengt. In het buitenland heet dit vaak LI, (Libility Insurance).
  • CDW, (Collision Damage Waiver) en de TP of THW, (Theft Protection Waiver). Dit zijn na de WAM de belangrijkste verzekeringen. CDW verzekert je tegen schade aan je eigen huurauto door eigen schuld (die minuscule krasjes op de achterkant, die een verhuurder al-tijd ziet). TP is een diefstal verzekering.

Belangrijk om vooraf te checken of er een eigen risico op deze verzekeringen zit. Soms is het handig om een extra verzekering af te sluiten om dat eigen risico af te kopen. Je betaalt dan meer, maar zéker als je bij een lokaal bedrijfje een auto huurt is het een aanrader: you never know… Als je een auto voorafgaand aan je vakantie bij een Nederlands bedrijf huurt, dan zijn de verzekeringen inclusief. Sluit dan ook echt niks meer af op de plek van bestemming.

Verstandig is ook om thuis te bedenken of je van plan bent om wilde tochten te maken met je vehicle. Ga je vaak over onverharde wegen? Dan is het de moeite waard om te checken of je de auto kunt verzekeren tegen bijvoorbeeld steenslag en bodemschade.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/27-05-2015-autohuur-op-vakantie-waar-moet-je-op-letten/”]

3. Het huurcontract: waar moet je op letten?

Alle details van de autohuur staan in je verhuurovereenkomst:  De gegevens over je gehuurde auto, de huurperiode, eventuele aanwezige schade, de huursom en de verzekeringen. Check, check, dubbelcheck de gegevens al-tijd!

Bonustip van de redactie: huur je auto hier! Gratis annuleren tot 24 uur vóór aanvang van de huur, vergelijken van méér dan 15.000 autoverhuurlocaties wereldwijd en een onafhankelijke en transparante prijsvergelijking.

Heb jij tips waar je op moet letten bij het huren van een auto? Deel ze onder deze post!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/tips-voor-goedkope-autovakantie/”]