In ongeveer een kwart van de landen is het verplicht links te rijden. Bijvoorbeeld in Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Engeland en Thailand. Maar hoe doe je dat als je het niet gewend bent? Met deze geheugensteuntjes voorkom je schade.

1. Ken de verkeersregels

In Nederland is het vanzelfsprekend dat je links inhaalt als je rechts rijdt. In Engeland, waar iedereen links rijdt, haal je daarom rechts in. Maar wie van rechts komt, heeft wel voorrang. Dit kan ingewikkeld lijken, dus lees je van tevoren goed in om twijfel op het moment suprème te voorkomen.

2. Huur een auto

Het kan natuurlijk fijn zijn om met je eigen auto op pad te gaan. Zeker als je naar Engeland gaat en de overtocht per boot of trein maakt. Maar met je stuur links en links rijden, maak je het jezelf echt moeilijk. Je bent sneller geneigd om weer terug te gaan naar de andere weghelft en invoegen wordt plotseling onoverzichtelijker. Huur daarom een auto, dat maakt het switchen een stuk soepeler.

3. Kies een automaat

Met een stuur aan de rechterkant, moet je ook de hele routine van het autorijden spiegelend uitvoeren. Je moet links in je spiegel kijken, links schakelen en ook je richtingaanwijzers zitten aan de andere kant. Om vooral te focussen op de weg, is het slim om een automaat te rijden. Dan hoef je in elk geval nergens anders meer aan te denken.

4. Plak een post it op je raam

Of verzin een liedje, waarin je continu de term ‘links rijden’ herhaalt. Routines zitten er zo ingesleten, dat een slip of the wheel zo gemaakt is. Wat ook helpt: je medepassagier opdragen je te helpen herinneren. Vooral in het begin is het soms fijn als nog een paar haviksogen met je meekijken.

5. Rij achter iemand anders aan

Vooral in Engeland zijn ze gék op rotondes. Je zal niet de eerste zijn die de beleidsmakers vervloekt om wéér een roundabout aan het eind van de straat. Een makkelijk ezelsbruggetje is dat je de rotonde met de klok meerijdt. Vergeet niet dat je bij het oprijden van de rotonde al aangeeft welke richting je op wilt.

6. Neem een GPS

Kaart lezen en links rijden. Drie woorden: Gewoon. Niet. Doen. We hebben allemaal Google maps. En als je dat te duur vindt voor je databundel, dan huur je een gps. Dat scheelt in elk geval een fikse ruzie met je medepassagier als die de kaart per ongeluk weer op zijn kop houdt. En je staat al onder zoveel stress!

7. Rij niet hard

Het is een inkoppertje, maar het moet gezegd. Je zal niet de eerste zijn die overmoedig wordt en zo uiteindelijk de berm in stuurt. Neem daarom vooral je tijd en laat je niet opnaaien door mede weggebruikers. Blijf ademen. En onthoud: één mile is 1,6 kilometer. Zestig miles is dus bijna 100 kilometer per uur. Denk dus niet dat je te langzaam rijdt. Bovendien piept de rest wel anders als ZIJ in Nederland de weg op moeten. Ha!

8.Tja, last but not least: zorg dat je goed verzekerd bent

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

 

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Lees ook

Suzanne

Redacteur

4 maart - 2019

Lees ook

Reacties