8 keer doen in Riga

Redactie - 7 juli 2015

8 keer doen in Riga

Redactie - 7 juli 2015

Zin in een bijzondere én goedkope vakantie of stedentrip? Ga naar Riga, Parijs van het oosten! De hoofdstad van Letland, het grootste land van de Baltische staten waar ook Estland en Litouwen toe behoren, heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot moderne Europese stad. Met lekker en goedkoop eten, een binnenstad zo mooi dat ‘ie op de Werelderfgoedlijst staat én een strand in de buurt is Riga the city to be deze zomer.

1. Struinen over de Riga markt

Riga centrale markt Op Riga’s centrale markt (Centraltirgus) is van alles te koop: van eten tot huishoudelijke handigheden. De markt is ondergebracht in oude hangars voor Zeppelins en in elke hangar vind je een andere specialiteit. Tip: doe een tour met een local en proef lekkere Letse specialiteiten. Adres: Nēģu iela 7.

2. Art Nouveau wijk en museum

Art Nouveau wijk in Riga In Riga vind je een mix van gekleurde houten huizen, sobere Sovjetgebouwen en middeleeuwse kerken. Het mooie, oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst, maar ook daarbuiten liggen bijzondere wijken. Zoals de statige Art Nouveauwijk, gelegen aan het Kronvaldpark. Bezoek na een wandeling ook het Art Nouveau museum, gehuisvest in het appartement van een bekende Art Nouveau architect, nog geheel in jaren 20 stijl én met de meest indrukwekkende wenteltrap ooit. Adres: Alberta iela 12.

3. Stil worden in Salaspils

Salaspils memorial - Bron: memorialmuseums.org Letland kent een bevlogen geschiedenis vol oorlogen en bezettingen. Pas sinds 1991 is het land onafhankelijk en sindsdien is het toerisme aangetrokken. Je treft er naast sobere Sovjet ook veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog waar je stil van wordt. Vlak buiten Riga ligt een indrukwekkend monumentencomplex op de plek van voormalig concentratiekamp Salaspils.

3. Motor museum met wassen beelden

Riga Motor Museum Gek op oude auto’s? In het grootste automuseum van de Baltische Staten – Riga Motor Museum – vind je antieke wagens van onder andere Sovjet-leiders, zoals de gepantserde bak van Stalin. Grappig: in de auto’s zitten de wassenbeelden van de leiders achter het stuur. Met bus 5 en 15 ben je vanaf het centrum in ongeveer 20 minuten bij het museum. Adres: S. Eizensteina Street 6.

4. Eten in een omgebouwde garage

Bar Garaza - bron: likealocalguideNog meer auto’s? Ga eten, drinken of dansen in Garaza. In deze omgebouwde garage geniet je vanaf je luie autostoel – bijvoorbeeld die van een antieke Ford – van eten, live muziek of een cocktail.

5. Visserswijk op een eiland

Fabrikas Restaurant - bron: www.facebook.com/fabrikasrestaurantOp de linkeroever van rivier de Daugava ligt het drie kilometer lange eiland Kipsala. Deze voormalige visserwijk wordt gekleurd door oude houten huizen en brede geplaveide straten. Vanaf het eiland heb je uitzicht op de stad en het is er rustig en ruim, waardoor de plek geliefd is bij joggers, fietsers en wandelaars. Zin om een beetje luxe uit eten gaan? Je kunt hier dineren in de oude kalkfabriek Fabrica Restorans, een van de wat duurdere restaurants in Riga.

6. Naar het strand in Jūrmala

Voormalig badhuis op het strand van JurmalaRiga is niet alleen een stedentripbestemming, je kunt er óók je zonvakantie vieren. Op zo’n 20 kilometer afstand van de stad ligt de chic’ badplaatst Jūrmala. Het stadje is al jaren bekend als kuuroord en in de omgeving vind je natuurgebieden vol duinen, pijnbomen en zwavelbronnen. Het brede strand behoort tot een van de schoonste van Europa.

7. Gratis stadstour

Free Tour - bron: likealocalguideWil je de stad verkennen met een beetje hulp, maar liever buiten de gebaande paden? Riga Free Tour is een gratis stadstour (fooi mag)  gegeven door enthousiaste locals die je graag de wat minder toeristische spots van hun stad laten zien. Zoek op het plein voor de Sint Peterskerk naar een geel koffertje, daar start de tour, elke dag van het jaar om 12 uur.

8. Bovenop de Sint Peterskerk

Sint Peterskerk uitzicht over RigaRiga staat vol met eeuwenoude kerken, waarvan de Sint Peterskerk zo’n beetje de oudste is. In de middeleeuwen was dit de belangrijkste kerk van Riga. Leuk: ga met de lift naar boven en stap op het uitkijkplatform waarvan je een weids en mooi uitzicht over de stad hebt.

Meer Riga? Check Zoover voor bezienswaardigheden >>