7x bijzonder uit eten in Nederland en België

Redactie - 12 september 2017

7x bijzonder uit eten in Nederland en België

Redactie - 12 september 2017

[zcontent href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

Dineren in een luchtballon, chique tafelen op een boot of je tanden zetten in een burger in een American diner? Zomaar een greep uit bijzondere restaurants die je gewoon in Nederland of net over de grens in België vindt.

Foto: Facebook.com/CuliAir

1. In de mand: etentje op hoog niveau

Eten in een restaurant is zó vorige eeuw. Al sinds 2003 gebruikt meesterkok Angélique Schmeinck als enige ter wereld een luchtballon als heteluchtoven. Hoe? Via een ingenieus katrolsysteem worden stalen ovenmanden vol ingrediënten (denk: wilde zeebaars, Schotse kreeft, coquilles Saint Jacques en landhoen) naar de nok van de luchtballon getakeld. Daar is de temperatuur zo’n 90 °C. Als de gerechten gaar zijn, worden ze tijdens het ballonvaren naar beneden gehaald en zet Angélique à la minute de laatste puntjes op de i ‒ met knapperige groenten en een saus om je vingers bij af te likken.

Verdraaid lekker - Hoe leuk is Nederland

2. Verdraaid lekker: de sterrenkok geeft z’n eigen draai aan het menu

Restaurant La Tour maakt deel uit van het prestigieuze hotel De Koperen Hoogte, en is gebouwd in de kop van een oude watertoren tussen Meppel en Zwolle. Omgeven door glas, kijk je uit over de A28 en de naastgelegen waterplas en weilanden. Maar belangrijker: hier draait alles om de keuken. Letterlijk, want in ongeveer drie uur tijd draait het eetgedeelte heel langzaam rond de keuken in de voormalige waterbak van de 50 meter hoge toren.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/poll/poll-is-favoriete-lokale-nederlandse-lekkernij/”]

Foto: Facebook.com/GatewayDinerAlmere

3. Staatsbezoek: dineren in Amerikaanse sferen

Bananenmilkshakes in torenhoge glazen, lekker grote burgers van ‘echt’ vlees, een lange bar met barkrukken en meubels van rood leer: Gateway Diner sleurt je mee terug naar de Amerikaanse jaren 40 en 50. Hier gaat alles er Amerikaans aan toe!

Heilig huisje - Hoe leuk is Nederland

4. Heilig huisje: je gelooft niet wat je proeft

Goede reden om weer eens naar de kerk te gaan: ’t Ponkje in het Friese Wâldsein (Woudsend). Dit knusse restaurant is gevestigd in een voormalige schuilkerk (ofwel: huiskerk) uit de achttiende eeuw en heeft qua interieur zo’n beetje alles bij ‘t oude gelaten. Dus kijk je vanaf je tafeltje uit op de oorspronkelijke orgelgaanderij, kerkbanken en het klankbord van de preekstoel. 

Foto: Facebook.com/ssrotterdam

5. Titanic taferelen: vorkje prikken aan boord

Met een zilveren bijltje hakte Koningin Juliana de draad met daaraan een bungelende champagnefles door en sprak de woorden: “Ik geef u de naam Rotterdam en wens u een behouden vaart.” Dat was in 1958, tijdens de doop van het 228 meter lange passagiersschip ss Rotterdam. Nu, meer dan een halve eeuw en vele transatlantische overtochten later, ligt het schip voor anker in de Maashaven. En dat is goed nieuws voor iedereen die niet vies is van een beetje luxe. Op de boot, die qua afmetingen niet onder doet voor de Titanic, kun je in twee verschillende restaurants eten.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/nieuws/populairste-dorpen-en-steden-per-nederlandse-provincie/”]

https://www.youtube.com/watch?v=2HvXJtNWqcM

6. Duiken: onderwater dineren in Brussel

Even je adem inhouden voordat je aan kunt schuiven in dit restaurant. In The Pearl in Brussel dineer je 5 meter onder water! Om in de bubbel onderwater te komen moet je wel duiken. Via een ingang onderin de bubbel kom je bij je tafel. In totaal kun je hier met vier personen dineren. Een onvergetelijke ervaring!

7. Kasteellunchen: vanaf elf uur aan de gang

Kijk, dat is nog eens in stijl een terrasje pakken. In het Jekerdal, net op de grens met België, ligt Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. Dit eeuwenoude bouwwerk heeft baroktuinen verdeeld over vier niveaus ‒ allen beschermd door Unesco en goed voor een weergaloos uitzicht op het glooiende Limburgse landschap.