Tja, dat wist je niet hè? Dat onze hoofdstad ook nog eens een prachtig stuk groen in de omgeving heeft. En dan hebben we het niet eens over het Amsterdamse Bos. Daarom: 5x doen op het platteland van Amsterdam.

1. Theetuin

Officieel hoort het bij Monnickendam. Maar deze theetuin is een van de best bewaarde geheimen van Amsterdammers die even aan de stadse drukte willen ontsnappen. Op zo’n vijftien minuten rijden van het centrum van de hoofdstad ligt Overleek. Tussen de koeien, paarden en schapen en aan het water. Je kunt er fluisterbootjes huren om over de smalle sloten te varen van het achterland. Maar je kunt er ook heerlijk in de zon zitten met een uitgebreide high tea. Ondertussen scharrelen er kippen rond en kunnen kinderen konijnen aaien in het konijnenhok. Zo ziet de ideale lentedag eruit.

2. Patisserie

Durgerdam is misschien wel het kleinste dorp, dat het dichtst bij de hoofdstad ligt. Je kunt er letterlijk naar de inwoners van de stad zwaaien. Toch voelt het alsof je hier het eind van de wereld hebt bereikt. Zoveel groen, rust en overzicht. Het is meer dan een fantastische omgeving om fietstochten te maken. Wie trek gekregen heeft, stopt bij patisserie Kevin van Velthoven voor macarons, citroen Meringue taart of een key lime pie.

3. Vuurtoreneiland

Op een eilandje, midden in het Markermeer en vlakbij Durgerdam, ligt Vuurtoreneiland. In 1701 werd het eiland aangelegd om een lichtbaken op te kunnen plaatsen. Nu is het een uniek stukje natuur in de stad, alleen bereikbaar per schip. In een ruig landschap vind je loslopende dieren, bijzondere flora, een vervallen fort en Amsterdams’ enige vuurtoren. Ook huist op Vuurtoreneiland een prachtig horeca concept. Je kunt er namelijk – onder reservering – fantastisch eten. Er wordt gekookt met regionale producten, ouderwetse ambachtelijke technieken en alles wordt op open vuur bereid. Kortom: een ervaring!

4. Ouderkerk aan de Amstel

Je kunt er in een wip naartoe fietsen, varen, of – voor de echte luiwammesen onder ons – rijden. Eenmaal aan het water van Ouderkerk aan de Amstel is het goed toeven op de beste terrassen. Van Loetje, bijvoorbeeld. Of Klein Paardenburg. De ideale stek voor een lekker wijntje en een biefstuk. Wie terug richting Amsterdam vaart/ fietst/ rijdt vergaapt zich aan de prachtige landhuizen langs de rivier. Aan de andere kant kun je de Arena zien liggen. En vergeet niet naar de oude molen te zwaaien bij het Amstelpark. De favoriete plek van hordes toeristen.

5. Fruittuin van West

Paddestoelen, koeien, hangbuikzwijnen, bijenhuizen en vooral: heel veel fruit in de boomgaard. Op 6,5 hectare grond staan 20 soorten fruitbomen, waar je zelf mag plukken. Je kunt er door de boomgaard struinen, bij het café wat drinken, boodschappen doen in de kleine fruitwinkel. En je kunt er ook workshops volgen: bonbons maken, bijvoorbeeld. Of leren snoeien. ’s Avonds in het weekend brandt er een kampvuur en de kinderen kunnen schommelen tussen de bomen. Als dit je niet in een opperbeste stemming brengt, dan weten we het ook niet meer. Praktisch: de fruittuin ligt achter de Haarlemmerweg, voorbij station Amsterdam Sloterdijk.

Zin om te logeren in Amsterdam? Dit zijn de best scorende adressen:

Hotel WestCord Fashion Hotel Amsterdam         Hotel XO Hotels Park West

Hotel Wyndham Apollo                                           Hotel Skotel

Hotel NH City Centre Amsterdam                        Hotel Ramada Apollo Amsterdam Centre

 Wat is jouw favoriete plattelandslocatie vlakbij Amsterdam? Deel het in een reactie!

Uitgelichte berichten

Lees ook

Suzanne

Redacteur

15 april - 2019

Lees ook

Reacties