5 x Surfvakantie in Europa

Redactie - 20 juni 2014

5 x Surfvakantie in Europa

Redactie - 20 juni 2014

Windsurfen, golfsurfen, kiten, wakeboarden of suppen? Naar welke watersport je voorkeur ook uitgaat; zolang je het kunt combineren met een vakantie is het sowieso goed. Wij zetten de leukste plekken voor een surfvakantie in Europa voor je op een rij. Plekken waar je, als je even klaar bent met op en over het water scheren, ook andere leuke dingen kunt doen.

1. Frankrijk, Biarritz 8.3

De eerste plek in Europa waar iemand op een surfplank stond is Biarritz. Deze stad aan de Golf van Biskaje is zo’n beetje het surfwalhalla van Frankrijk. Bekend om de grote golven, het relaxte sfeertje en de fijne stranden. Kun je geen golf meer zien? Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen. Zoals het beklimmen van de vuurtoren (je ziet Spanje liggen bij helder weer) paragliden van de nabij gelegen duin Dune du Plya of een uitstapje naar hoofdstad van de regio: Bordeaux.

Biarritz

Lisa zegt op Zoover: Goede vakantieplek! Want: de stranden aan de Atlantische kust zijn avontuurlijk met hoge golven, Biarritz ligt aan de voet van de Pyreneeën waar je prachtig kunt wandelen, Spanje is om de hoek, en de aangrenzende stad is het mooie, oude Bayonne. Zomers én ‘s winters is het hier leuk!’

2. Portugal, Ericeira 8.6

Vroeger een rustig vissersplaatsje, vandaag de dag hét surfparadijs van Portugal. In Ericeira zorgt de constante wind voor perfecte surfomstandigheden. Ook vind je hier breaks (brekende golven) voor zowel beginners als gevorderden. Naast surfen kun je hier lekker relaxen op het strand, verse vis eten in de haven, struinen door het dorp of een bezoek brengen aan Lissabon (op een half uurtje rijden).

Ericeira

Voor Zooverbezoeker Inge is een vakantie in Ericeira: ‘Slenteren door de straatjes met wit-blauwe huisjes, luisteren naar het geluid van de oceaan, kijken naar de surfers bij het strand van Ribeira d’Ilhas, afkoelen in de schaduw op een bankje op de Praca Republica en genieten van het Portugese leven.’

3. Nederland, Scheveningen 8.4

Voor goede golven hoef je helemaal de grens niet over. Wist je er dat langs de Nederlandse kust een compleet surfdorp bestaat? Met containers als slaapplaatsen en uitzicht op zee? Namelijk surfhostel F.A.S.T. – dat staat voor Free Architecture Surf Terrain. Bij het zuidelijkste puntje van de boulevard in Scheveningen, pal boven Duindorp, ligt deze relaxte surfenclave, waar je kunt slapen, eten en surfen. Tel daarbij op: zonnen op het strand, een drankje aan de boulevard én Den Haag induiken voor wat cultuur en je surfvakantie is compleet!

Surfdorp F.A.S.T - Foto: imagestudio eyecatcher

4. Turkije, Alaçati 8.6

Alaçati is een klein plaatsje aan de westkust van Turkije dat bekend staat om wijngaarden, windmolens, gekleurde straatjes en stenen huizen. Maar ook om de wind die er meer dan 300 dagen per jaar waait én het surfleven dat om die reden is ontstaan. De beschutte, vlakke en ondiepe wateren bieden zowel de perfecte condities voor beginners als voor gevorderde surfers en speedsurfers die zo hard mogelijk over het water willen scheren. Naast de vele surfscholen die Alaçati biedt, host de badplaats ieder jaar in augustus de Professional Windsurfers Association World Cup.

Alacati

Op Zoover zegt Angela: ‘Het is een bijzondere plaats en echt Turks: creatief, surfspot, chill, chique, kunst, eigengemaakte spullen etc. En ze laten je met rust. Ik ben al vaak in Turkije geweest, maar ik kan deze plek niet vergelijken met welke andere plek dan ook in het land. Zeker aan te raden!’

5. Spanje, Tarifa 8.1

De zuidelijkste stad van Spanje gelegen aan de Straat van Gibraltar is een van de populairste wind- en kitesurfplaatsen van Europa. Tarifa ligt op een plek waar twee winden samenkomen, dus het waait er bijna altijd. Naast surfen kun je hier zonnen en snorkelen bij stadsstrand Playa Chica, dolfijnen en walvissen spotten, de ferry naar Marokko nemen (slechts 14 kilometer), flaneren over de promenade Paseo de la Alameda of het Moorse fort met uitzicht op de haven bezoeken.

Tarifa

Op Zoover zegt Arya: Tarifa is een sfeervol stadje met Noord-Afrikaanse invloeden en nét iets anders dan de andere plaatsen aan de zuidkust van Spanje. Een wir war aan straatjes, restaurants, lekker eten, mooie stranden en je rijdt zo de bergen in, waar het uitzicht over de kustlijn adembenemend is. 

Ben jij wel eens op surfvakantie geweest? Voeg je beoordeling toe!