5x smullen op de Oostenrijkse piste

Redactie - 11 juli 2017

5x smullen op de Oostenrijkse piste

Redactie - 11 juli 2017

[zcontent href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover_content/zoover-vakantieweken-spanje/”]

Of je er nou net een mooie hike of mountainbike route op hebt zitten of bent wezen wintersporten. Je krijgt er trek van! Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat je tussen de vijf- en zevenhonderd calorieën per uur verbrandt op zo’n berg. Dus lekker stevig lunchen mag, maar welk eten kies je op de piste? Watertand bij deze vijf populaire gerechten uit de Oostenrijkse Alpen, óók om zelf te maken. Guten Appetit!

1. Tiroler speckknödels

Een beetje klef zijn ze, maar ze hebben een heerlijke volle smaak: de Tiroler spekknödels (of spekknoedels) behoren tot de klassiekers uit de Tiroler keuken. Van alle knödels is deze variant het meest geliefd bij de Tirolers zelf. De knödels worden vaak geserveerd in een zoute bouillon. Goed als je je hebt uitgesloofd op de piste en dus flink hebt gezweet!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/video-lokaal-eten-oostenrijk/”]

2. Zoete Kaiserschmarrn

Dit gerecht ziet eruit als een compleet mislukte pannenkoek. Kaiserschmarrn is een in stukken gescheurde luchtige pannenkoek. Meestal geserveerd met in rum geweekte rozijnen, poedersuiker en appelmoes. Soms wordt de kaiserschmarrn ook geserveerd met een compote van preisselberen (cranberry’s). Het verhaal gaat dat er lang geleden een keizer was, keizer Franz Joseph, die graag mehlspeisen als nagerecht at, bijvoorbeeld flensjes. Waren deze te dik, dan vond het keukenpersoneel ze ongeschikt voor de keizer. Helaas, helaas moest het personeel dan noodgedwongen met elkaar de pannenkoek oppeuzelen: iedereen scheurde er dan een stuk van af.

3. Tiroler Gröstl

Misschien wel de grootste favoriet op de witte bergen van Oostenrijk: Tiroler Gröstl. De gebakken aardappels met spekjes, ui en veel verse tuinkruiden, geserveerd met een ei on top ziet er prachtig uit. Meestal opgediend in een schattig pannetje, lacht het gerecht je al vanuit de keuken toe. De ingrediënten zijn gedurende de gehele winter goed te bewaren en altijd op voorraad. Het is dan ook van oudsher een typisch gerecht voor de boeren en houthakkers in Tirol, die ook ’s winters lange dagen maakten. Maar goed, ook heerlijk voor de hongerige wintersporter.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/op-zn-zwitsers-frans-en-italiaans-3-x-kaasfondue-op-wintersport/”]

4. Stevige Goulashsoep

Lang, lang geleden, toen Oostenrijk en Hongarije nog bij elkaar hoorden, was dit één van de typische gerechten die de militairen in Wenen te eten kregen. Ondertussen is het gerecht in heel Europa bekend. Het pannetje stevige soep is ook de Oostenrijkse bergen opgeklauterd en heeft de hutjes op de skipistes veroverd. De soep op basis van rundvlees, pittige paprika, uien en soms een stukje aardappel is een lekkere opwarmer tijdens de koude skidagen op de pistes. Goed voor een lichtere lunch. Nou ja…wat heet licht! Het is een stevige en vullende bergsoep.

5. Wiener Schnitzel

Tja, wat is Oostenrijk zonder Wiener Schnitzel? Moet je toch minstens één keer eten tijdens je vakantie in Oostenrijk. Maar let op: de kwaliteit van de schnitzel kan per berghut erg verschillen. Bestudeer de eerste dagen eerst maar eens goed de schnitzels op de borden van je buren, voordat je bij de verkeerde hut besteld. Vooral met de bus paneermeel wil men nog wel eens uitschieten. Maar heb je een goede Wiener te pakken, oei oei oei dan is het echt genieten geblazen van dat malse vlees in een krokant korstje.

Trek gekregen? Onderstaande dorpen krijgen de beste reviews op Zoover.

1. Kirchberg, Oostenrijk – 9,02
2. Lofer, Oostenrijk – 8,60
3. Gerlos / Westendorf / Brixen im Thale, Oostenrijk – 8,59
4. Hopfgarten, Oostenrijk – 8,57
5. Fiss / Ladis, Oostenrijk – 8,54

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws-onderzoek/kirchberg-wint-zoover-award-beste-wintersportbestemming//”]

Wat is jouw favoriete Oostenrijkse maaltijd? Laat het ons in de reacties weten!