5 populaire pelgrimstochten in Europa

Redactie - 19 mei 2015

5 populaire pelgrimstochten in Europa

Redactie - 19 mei 2015

Lang voordat men voor de lol een koffer inpakte om naar een fijn oord af te reizen, trokken pelgrims massaal door Europa. De routes leidden hen naar plekken waar heiligen verschenen of onverklaarbare genezingen plaatsvonden. Nu zijn deze wandelroutes ook populair onder ongelovigen. Niet zonder reden: de tochten leiden je langs prachtige pittoreske dorpjes, religieuze gebouwen en adembenemende vergezichten. Ben jij een sportief type met flink wat vrije tijd? Trek dan je wandelstappers uit de kast en loop een van deze 5 pelgrimstochten!

1. Puffend de Santiago de Compostela

pelgrim
De koning onder de pelgrimsroutes is toch wel de tocht van Saint-Jean-Pied-de-Port of de Col du Somport bij de Frans-Spaanse grens, naar Santiago de Compostela in Galicië, Noord-Spanje. Het wandelpad is in de afgelopen eeuwen al flink aangestampt door alle wandelaars die hier hun schoenen in de aarde plantten. Het is de tocht naar het vermeende graf van de leerling van Christus, Sint Jacob. Vandaar ook de naam Sant Iago, Sint Jacob. De route is ongeveer 825 kilometer lang. Als je dus rekent op 20 tot 30 kilometer per dag in goede conditie, doe je er ongeveer 33 dagen over. Dus bezint eer ge begint, want een dikke maand heb je wel voor nodig. Veel mensen lopen de tocht echter ook in korte etappes en komen elk jaar een weekje terug. Onderweg stikt het van de meest prachtige religieuze bouwwerken en eten en slapen doe je uitstekend, zeker na een lange dag wandelen, in de vele herbergen langs de route.

2. Steunend over de Sentiero Francescano della Pace

assisi
Foto: Assisi 

Je hoeft maar een heel klein beetje Italiëgek te zijn om de Sentiero Francescano della Pace route in je hart te sluiten.Volgens de overleveringen bewandelde de Heilige Franciscus de route naakt en zonder spullen. Het voetpad van Assisi naar Gubbio is soms een weg, dan weer een paardenspoor, een Romeinse straat of een grintweg die door een grillig landschap kronkelt van boomloze bergtoppen en diep uitgesleten dalen met kleine boerderijen. Ommuurde kloosters boden dertiende-eeuwse reizigers langs de route een strobed aan. Ook nu kun je er nog slapen, zij het op een iets zachter bed. Recht door het groene en gastvrije hart van Italië leiden de voetsporen van Franciscus je naar het sprookjesachtige Assisi. Voor mensen die een beetje doorwandelen is de tocht van 200 kilometer in ruim een week af te leggen.

3. Hijgend langs de Via Sacra

MariazellFoto: omgeving Mariazell 

Een schitterende, relatief korte route van Wenen naar Mariazell in Oostenrijk. Al ruim 800 jaar trekken pelgrims vanuit Wenen langs de Via Sacra –de heilige weg- naar het Steiermarkse stadje. In de basiliek ´Mariä Geburt´ vereren de gelovigen onder de wandelaars een houten Mariabeeld. Lang geleden bracht een monnik het beeld van Maria naar het stadje. Omdat het mariabeeld in een ‘cel’ staat, ontstond de naam Mariazell. De route is in een kleine week te lopen. Er zijn twee wegen, waarvan de nieuwste de meest uitdagende is. Na afloop weer naar Wenen? De Mariazeller autobus sjeest je in anderhalf uur terug naar je startpunt.

4. Zwetend op de Pilgrim’s Way

kent
De heilige Thomas Becket, die in Kent vermoord werd, is de aanstichter van al het gewandel door de streek vanuit Winchester richting Canterbury. Zijn graf ligt in misschien wel de mooiste kathedraal van het land. De route loopt door de ‘tuin’ van Engeland en is voor een groot deel volledig verlaten: een prima route om je zonden te overdenken dus. Er zijn talloze herbergen langs de route, de meesten licht vervallen. Het landschap onderweg is groen en vol wijngaarden, kronkelende riviertjes en kleine dorpjes die er als slagroomtoefjes tegen de heuvels lijken te zijn gespoten. De kleine 200 kilometer zijn in ruim een week te bewandelen.

5. Kreunend over de Via Slavica

santiago de compostellaDeze 1000 kilometer lange route is minder bekend onder het grote publiek, maar minstens zo mooi als de andere tochten. De route loopt vanuit Brno in Tsjechië via Wenen naar Rome. Interessant voor sportievelingen met veel tijd. Van het ruigere Tsjechië wandel je via Oostenrijk en het plattere Slovenië naar Venetië en doorkruis je vervolgens Italië voor het laatste stukje naar Rome. Ter hoogte van Florence is het even flink stijgen, maar voor de rest is het een licht dalende route. Fijn aan deze route is dat je met elke stap bij lekkerdere maaltijden komt: iets waar je op een zware dag erg naar uit kunt kijken. 

 

Welke route zou jij willen lopen?