5 x bierproeven in Nederland

Redactie - 11 december 2014

5 x bierproeven in Nederland

Redactie - 11 december 2014

Een lekker biertje, daar houden wij Nederlanders wel van. En een speciaalgebrouwen biertje smaakt in deze winterse maanden nóg lekkerder. Ben je een echte bierliefhebber? Doe eens een rondleiding in een bierproeverij en zie, ruik en proef hoe dit vloeibare koper of goud precies gebrouwen wordt. Wij presenteren vijf leuke bierproeverijen door heel Nederland. Proost!

Monnikenbier in Brabant 

La Trappe Monnikenbier

‘Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven.’ Die kloosterregel van Benedictus leven de trappistenbroeders in het Brabantse Berkel-Enschot na. Ze leven in stilte, maar de schoorsteen moet blijven roken. Anders gezegd: er kan niet alleen gebeden en gemediteerd worden. Dus werd al in 1884 een bierbrouwerij ingericht naast het klooster. ‘La Trappe’, zoals het op de imposante abdij Koningshoeven gebrouwen bier heet, is een van de zeven bieren ter wereld die het predikaat trappistenbier mag dragen.

Lees meer over Bierbrouwerij de Koningshoeven

Feestje in de kerk in Haarlem

Jopenkerk Haarlem
Zet één voet over de drempel van de Jopenkerk, en je begrijpt waarom Haarlemmers weer massaal naar de kerk gaan. Sinds de oude Jacobskerk in het centrum is vertimmerd tot splinternieuwe bierbrouwerij, is het elke avond volle bak. Tussen de koperen brouwketels kun je beneden bijzondere biertjes en borrelhappen proeven, terwijl je wegzakt in de enorme hangbank.

Lees meer over de Jopenkerk

In de ban van de ringen in Amersfoort

De Drie Ringen Amersfoort
Je hebt bier en je hebt ambachtelijk bier dat wordt gebrouwen in de koperen ketels van De Drie Ringen. De stadsbrouwerij is sinds 1989 gevestigd in een historisch pand in Amersfoort, en is vernoemd naar de gelijknamige bierfabriek uit de zeventiende eeuw (toen dronken ze bier als alternatief voor drinkwater dat vol bacteriën zat). Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je hier tussen 13 en 19 uur binnenlopen voor een speciaal biertje.

Lees meer over De Drie Ringen.

Mooie skuumkraag op Texel

Rondleiding Texelse bierbrouwerijIedereen die al eens eerder op Texel is geweest, is waarschijnlijk al verslingerd aan een heerlijke Texelse Skuumkoppe. Een biertje dat je bij de eerste slok direct met je beide voeten op het eiland zet, aan zee, in de zon op een heerlijk terras. Op Texel kun je er niet omheen: zodra je er een restaurant of supermarkt bezoekt, zie je de eilandgemaakte biertjes van de Texelse bierbrouwerij uit Oudeschild.

Lees meer over de Texelse Bierbrouwerij.

Eerst lullen, dan proeven in Hengelo

Twentse Bierbrouwerij

Het leuke van bier is het opdrinken, niet het erover hebben. Toch komen de brouwers van de Twentse Bierbrouwerij in de buurt. Ze vertellen je zo pakkend over hun brouwproces dat je vanzelf zin krijgt in, jawel: hun bier. Wist je bijvoorbeeld dat bier gekookt wordt voordat het in fles of fust wordt gepompt? En dat het proces van inmaischen, filteren, koken, koelen, gisten en lageren wel twee weken duurt? Tijdens een rondleiding/proeverij leer je ook alles over de jonge geschiedenis van de brouwerij in de voormalige Hazemeyerfabriek.

Lees meer over de Twentse Bierbrouwerij

 

iPad app ‘Hoe leuk is Nederland’ van Zoover

Deze tips vind je terug in de iPad app Hoe leuk is NL: een bonte verzameling van bijzondere tips in Nederland, speciaal geselecteerd op de criteria: iets anders dan normaal, kleinschalig en vooral heel leuk om te doen.
Hoe leuk is Nederland? Heel leuk. Je moet het alleen wel even ontdekken… 

Klik hier om de app gratis te downloaden.

Teksten:           San van de Ven
Fotografie:       Erik de Brouwer