3 kastelen in Nederland

Redactie - 18 december 2014

3 kastelen in Nederland

Redactie - 18 december 2014

Een slotgracht, ophaalbrug en torentjes. Het enige wat nog mist zijn een prins en een draak. Maar dat mag de pret niet drukken als je een van deze kastelen in Nederland bezoekt! Met een beetje fantasie waan je je zo in een levend sprookje. Van rondleiding tot wandeling in de kasteeltuin tot kinderfeestje: in deze kastelen kan het.

1. My home is your castle: Kasteelkijken en ridder spelen

Kasteel Vorden

Vele meisjes dromen als ze klein zijn over een leven als prinses. Dat begint met de jurk en de fantasieën gaan verder tot aan wonen in een kasteel. Voor Karin de Rouw werd deze droom werkelijkheid want begin deze eeuw kocht ze Kasteel Vorden. De geschiedenis van dit statig bouwwerk begint ergens in de 13e eeuw. En zoals het een goed kasteel betaamt, had het een ophaalbrug en een ommuurd voorplein om de vijanden buiten de deuren te houden.

Lees meer over Kasteel Vorden

2. Ridderslot: Beklim de verdedigingstoren

Kasteel HoensbroekAlsof de ridders en jonkvrouwen hier nog maar even geleden waren, zo lijkt het als je rondkijkt in Kasteel Hoensbroek. Daar waar nu het imposante slotgebouw staat, werd rond 1250 al een ‘stercke huysinghe’ gebouwd: een verdedigingsvesting met dikke muren. Een eeuw later liet ridder Herman II van Hoensbroeck een middeleeuwse gevechtstoren oprichten ter verdediging van zijn landgoed. Die 57 meter hoge uitkijk- en verdedigingstoren is nog steeds in tact. En leuker: je kunt ‘m vanbinnen bekijken.

Lees meer over Kasteel Hoensbroek

3. Kasteelfeestje of wandeling in de siertuin

Kasteel Sypesteyn
Als Kasteel de Haar geldt als het meest luxueuze kasteel van Nederland, dan kan kasteel Sypesteyn doorgaan voor haar jongste zusje. Het gebouw werd begin twintigste eeuw opgetrokken in Loosdrecht, op de plaats waar in de tijd van Floris V een middeleeuws stamslot zou hebben gestaan. Dit als eerbetoon van de Haagse jonkheer Henri van Sypesteyn – de laatste mannelijke telg van het geslacht Sypesteyn – aan zijn voorvaderen.

Lees meer over Kasteel Sypesteyn

iPad app ‘Hoe leuk is Nederland’ van Zoover

Deze tips vind je terug in de iPad app Hoe leuk is NL: een bonte verzameling van bijzondere tips in Nederland, speciaal geselecteerd op de criteria: iets anders dan normaal, kleinschalig en vooral heel leuk om te doen.
Hoe leuk is Nederland? Heel leuk. Je moet het alleen wel even ontdekken… 

Klik hier om de app gratis te downloaden.

Teksten:           San van de Ven
Fotografie:       Erik de Brouwer