3 bijzondere wandelroutes in Zuid-Holland

Redactie - 29 september 2017

3 bijzondere wandelroutes in Zuid-Holland

Redactie - 29 september 2017

Als er een provincie divers is op wandelgebied, dan is het Zuid-Holland wel. Van wandelen door moeras, op onbewoonde eilandjes en langs vogelroutes door de duinen. Wij zetten de drie mooiste wandelroutes in Zuid-Holland op een rij.

Wandelroutes Zuid-Holland - Vogelboulevard Oostvoorne

Vogelboulevard Oostvoorne | Beeld: Jan Alewijn Dijkhuizen

[article href=”http:// http://www.zoover.nl/blog/tips/mooie-wandelroutes-nederland/”]

Waterwandelen bij de Nieuwkoopse Plassen

Deze wandelparel in het Groene Hart is zowel wandelend, fietsend als varend te ontdekken. Zo ploeg je je in wandelgebied de Nieuwkoopse Plassen te voet door ruige weilanden, ga je te water voor een otterkanoroute of combineer je het beste van twee werelden en bezoek je het onbewoonde eilandje Geitenkamp midden in de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens de overtocht heb je een weids uitzicht en op het eiland zelf valt ook wat te zien. Knalgele dotterbloemen in het voorjaar en paarse rietorchideeën in de zomer bijvoorbeeld. Bekijk de torens van Nieuwkoop en spot de bruine kiekendief vanuit een kijkhut. Kinderen kunnen er een watersafari doen!

Wandelroute 3 kilometer. Het bezoekerscentrum is een goed startpunt. Kijk op de website van natuurmonumenten voor meer informatie. Blijven slapen kan bij Appartement Newhouse Logies, waar je helemaal tot rust komt na een dag in de natuur.

Vogelboulevardroute in Oostvoorne

Duinen, een landgoedbos, rietvelden, slikken en geulen: wat wandelen in dit gebied zo leuk maakt, is de combinatie tussen oude en nieuwe natuur tussen Oostvoorne en de Maasvlakte. Daarnaast is deze wandelroute een must voor vogelliefhebbers. Meer dan honderd soorten broedvogels komen hier voor! Vooral in het voorjaar en in de zomer verzorgen de nachtegaal, gekraagde roodstaart en zwartkop openluchtconcerten. Het pad eindigt bij een vogelkijkhut, met daarachter een lagune die als natuurcompensatie voor de Maasvlakte is gegraven. 

Wandroute: 10 of 16 kilometer. Wandel vanaf de parkeerplaats richting Oostvoorne via de Strandweg. Ga na 100 meter rechtsaf het fietspad en sla 600 meter later op de kruising linksaf. Vanaf daar volg je de paal met de afdruk van een vogelpoot. Meer info vind je op zuidhollandslandschap.nl. Een nostalgisch verblijf boek je het gemoedelijke Motel Oostvoorne Murphy’s Inn.

Historische molenroute in Schipluiden

Ook weg van molens? In de groene polders rondom het Zuid-Hollandse Schipluiden vind je een paar historische exemplaren. Op de molenroute wandel je onder andere langs de gerestaureerde korenmolen De Korpershoek en de indrukwekkende Oude Molen. Plak er een wandeling door het centrum van Schipluiden aan vast. Eindpunt is Museum Het Tramstation. Er zijn ook molenroutes voor fietsers die langs de molens, polders en waterwegen van Schiedam, Delft en Kinderdijk voeren.

Overnachten in Schipluiden doe je heerlijk bij Bed and Breakfast Rechthuis van Zouteveen, waar je het uitzicht op de polder voortzet vanaf je privéterras.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/wandelen-in-drenthe-bijzondere-routes/”]

Missen we nog mooie wandelroutes in Zuid-Holland? Tip ze in de comments!