Macedonië: onbekend maar niet onbemind

Redactie - 17 maart 2015

Macedonië: onbekend maar niet onbemind

Redactie - 17 maart 2015

Als je op zoek bent naar een bestemming voor een zonvakantie denk je misschien al snel aan landen als Turkije, Spanje of Frankrijk. Het onbekendere Macedonië komt wellicht minder snel bij je op. Maar waarom eigenlijk? Macedonië is een heerlijke bestemming! Je vindt er tientallen meren, lekkere traditionele gerechten en duizenden kerken en kloosters. Wij lichten vijf tips over deze verborgen bestemming voor je uit.

Het land van meren

Het Meer van OhridDoordat Macedonië omringd is door buurlanden – onder andere Griekenland en Bulgarije – heeft het geen kustlijn. Maar dat wil niet zeggen dat een strandvakantie er niet in zit! Macedonië heeft namelijk wél stranden. Dit zijn meestal kiezelstranden die de ontelbare meren van Macedonie omlijsten. Het prachtige Meer van Ohrid is een van de oudste meren van Europa en perfect om een verfrissende duik in te nemen.

Ontelbaar veel kloosters en kerken

Klooster Sveti Naum Macedonië kent heel veel kloosters en kerken. Naar verluid stonden er vroeger in Ohrid maar liefst 365 kerken, voor elke dag van de week één. Vandaag de dag zijn er daarvan ongeveer vijftig overgebleven. Wil je een bijzonder klooster bezoeken dan is het klooster van Sveti Naum een aanrader. Dit klooster is gebouwd op een rotsachtige heuvel, ook te bereiken via een mooie boottocht.

Paprika’s uit Macedonische keuken

Gevulde paprika, specialiteit Macedonie

Dankzij het warme klimaat groeien paprika’s heel goed in Macedonie en ze worden veel gebruikt worden in de plaatselijke keuken. Geroosterde of gevulde paprika’s vind je dan ook steevast op het menu. Vooral de gevulde paprika’s met gehakt, ui, tomaat en groene peper zijn een populaire specialiteit, geserveerd met brood en heel veel wijn. Lekker!

Nationaal park Mavrovo

Nationaal park Mavrovo Er zijn drie nationale parken in Macedonie, waarvan Mavrovo het grootste is. Je kunt hier spannende bergtochten maken of kiezen voor een rustige wandeling. Vanwege het verschil in hoogte vind je in het park veel soorten planten en dieren, van alpenbloemen tot beukenbossen en van roofvogels tot bruine beren. Bijzonder: in het meer ligt een verzonken kerkje.

De stenen brug in Skopje

Brug SkopjeEen wandeling over deze brug hoort erbij wanneer je in hoofdstad Skopje bent. Dit is namelijk het symbool van de stad en gelijk ook het beroemdste bouwwerk. In het gezellige centrum kun je shoppen tot je er bij neervalt. Moe van al het lopen? Strijk neer op één van de vele terrasjes aan de rivier. ‘Skopje is een stad die iedereen zal verbazen in positieve zin, de stad kan zich meten met menig andere hoofdstad.’ Vindt Rinus op Zoover.

Bekijk het aanbod van hotels in Macedonië op Zoover >>