10x must-sees in Istrië

Redactie - 15 mei 2017

10x must-sees in Istrië

Redactie - 15 mei 2017

Istrië is door zijn uitgestrekte kustlijn immens populair bij de zand,- en waterminnende vakantieganger. Maar Istrië heeft meer dan strand en koel, blauw water! Laat je verpletteren door alle indrukwekkende bezienswaardigheden in bekende hotspots zoals Pula, Porec en Rovinj, maar ook rechtstreeks uit de natuur vind je er de mooiste must-sees.

bezienswaardigheden istrie

1. Amfitheater van Pula

Een grote trekpleister in Pula is het amfitheater. Het imposante bouwwerk behoort tot de zes grootste nog bewaard gebleven amfitheaters ter wereld, waar 22.000 toeschouwers de gladiatorengevechten konden aanschouwen. Tegenwoordig wordt het amfitheater gebruikt als decor voor concerten en festivals. Een stuk aangenamer om naar te kijken dan de bloedstollende -en vergietende toernooien die er in de Romeinse tijd werden gehouden.

In de buurt kamperen? Bekijk hier ons overzicht van campings in Istrië!

bezienswaardigheden istrie

2. Euphrasius Basilica

In het kustplaatsje Porec vind je deze in Byzantijnse stijl opgetrokken basiliek. Vooral de vele mozaïeken waarmee de  Euphrasius Basilica is uitgedost zijn een ware lust voor het oog. Vanuit de klokkentoren heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de haven. Het zal je niet verbazen wanneer je er rondloopt, maar de Eufrasiusbasiliek heeft met zijn schoonheid een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO veroverd.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/zomer/romantiek-golven-rond-istrie/”]

bezienswaardigheden istrie

Beeld: wikipedia.com

3. Mini Venetië Saint Euphemia Cathedral

De Saint Euphemia Cathedral is een kerk in het Kroatische kuststadje Rovinj. De kerktoren komt je misschien wel bekend voor: hij lijkt verdacht veel op die van het San Marcoplein in Venetië. Dat is geen toeval: Rovinj behoorde ooit tot de Republiek Venetië, met alle architectonische foefjes-in dit geval die van Govanni Dozzi- vandien.

bezienswaardigheden istrie

Beeld: croatia.hr

4. Jetset op de Brijuni Islands

De Brijuni Islands danken hun faam vooral aan de Joegoslavische president Josip Broz die er een groot deel van de twintigste eeuw woonde. Filmsterren en andere invloedrijke personen nodigde hij regelmatig uit op ‘de koffie’. Behalve een dierenpark vind je er ook ruïnes van een Romeinse Villa en een archeologisch museum.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/?p=71723″]

5. Adrenaline pompen in Glavani Park

Een jubelende N. ter Horst reviewt op Zoover: ‘Onze eerste indruk van het Glavani Park was meteen goed.  Ik heb hoogtevrees, dus de zwarte, moeilijkste, route leek me onmogelijk. Maar nadat ik de makkelijkere routes had gedaan, wilde ik meer! Het afronden van de zwarte route voelde als een opluchting maar ook als een overwinning. Echt een aanrader dit park!

Beeld: istra.hr

6. Verkoeling in de Jama Grotta Baredine

Een aanrader. Niet alleen omdat het er heerlijk koel is tijdens de soms hete zomerdagen in Istrië, maar ook omdat de Jama Grotta Baredine gewoon heel. erg. mooi. is. De enkele duizenden jaren oude grot ligt op een paar kilometer afstand van Porec. Duik zo’n zestig tot tachtig meter de diepte in en smul van grotkamers die rijkelijk zijn gedecoreerd met stalagmieten en stalactieten.

7. Snorkelen bij Lim Fjord

Vlakbij Rovinj ligt dit beroemde fjord. Marleen van Duyn op Zoover: ‘De Lim Fjord is een heerlijke plek om met een bootje naartoe te gaan. Je hebt er een prachtig uitzicht en de baai is fijn om in te zwemmen en te snorkelen.

istrie

8. Terug in de tijd met het Romanesque House

Een oud, Romeins huis aan de Romeinse hoofdstraat in Porec. Je kunt het pand niet van binnen bewonderen, maar de buitenkant is volgens de reviews op Zoover ook al een mooi staaltje cultureel vermaak.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/?p=72359″]

Beeld: rovinj.co

9. Potten spotten bij Monkodonja

Het kleine bergdorpje Monkodonja, in de buurt van Rovinj, stelt eigenlijk niet zo gek veel voor. Het archeologische park wat er vlakbij ligt, wél. In de Bronstijd leefden er al mensen op deze plek. Aan de potten, pannen en wapens te zien, waren ze goede vrienden met de Myceense bevolking uit Griekenland: de eerste beschaving van Europa.

Beeld: expedia.com

10. Beste strand op Rode eiland

Je bent de haven van Rovinj nog niet uit of je legt tien minuten later alweer aan bij het Rode Eiland ‘Crveni Otok’. Het strand van dit eiland behoort tot één van de mooiste stranden van de regio. Let wel even op waar je je handdoekje legt: een groot deel van het populaire zand  is gereserveerd voor de nudist.
Bekijk deze 5 populairste campings in Istrië eens op Zoover:

Ulika (Zooverscore: 9,0)

Polidor (Zooverscore: 9,1)

Pineta (Zooverscore: 9,0)

Val Saline (Zooverscore: 9,0)

Kamp Romantik (Zooverscore: 8,9) 

 

 Al eens in Istrië op vakantie geweest? Laat anderen dan weten wat je van je accommodatie vond!