Valentijnsdag tradities over de hele wereld

- 9 februari 2015

Valentijnsdag tradities over de hele wereld

- 9 februari 2015

Een bos bloemen, een doos chocola of een ander romantisch cadeau. Zo ziet Valentijnsdag er in Nederland over het algemeen uit. Een aantal landen hebben zo hun eigen tradities. Zoals zwarte noedels eten als je single bent in Zuid-Korea tot aan gekke gedichtjes schrijven voor je partner, zoals ze in Denemarken doen.

Valentijnsdag tradities wereldwijd

Zuid-Korea

In Zuid-Korea geven de vrouwen hun geliefde op 14 februari chocola. Vervolgens geeft de man de vrouw op 14 maart wat lekkers (zolang het geen chocola is). Vrijgezelle Koreanen die op Valentijnsdag niets hebben gekregen gaan op 14 april zwarte noedels eten in een restaurant. Ach, misschien kom je dan wel een leuke vrijgezel tegen tijdens het wegwerken van die noedels..

Valentijnsdag tradities wereldwijd

China

In China wordt op de zevende dag van de zevende maanmaand een Chinese Valentijnsdag gevierd, oftewel het Qi Xi festival. Er gaat een verhaal schuil achter dit feest: een man en een vrouw zijn door de melkweg van elkaar gescheiden, de vrouw woont op de ster Vega en de man op ster Altair en alleen op de zevende dag van de zevende maand kunnen ze elkaar ontmoeten. Ook gaan vrijgezellen naar de Temple of Matchmaker, hollen ze meloenen uit en als de Vegaster hoog staat, leggen meisjes een naald in het water. Blijft deze drijven, is dat het teken dat het meisje volwassen is en klaar voor een man.

Denemarken

Op Valentijnsdag in Denemarken sturen de mannen een geakkebrev, een grappig gedichtje, naar de vrouw. Ze ondertekenen het gedicht niet met hun naam, maar het aantal puntjes wat de voornaam spelt. Als de vrouw raadt van wie ze het gedicht heeft gekregen, geeft de man haar datzelfde jaar nog een paasei.

Valentijnsdag tradities wereldwijd

Taiwan

In Taiwan zijn ze dol op de liefde. Valentijnsdag wordt hier maar liefst twee keer gevierd: op 14 februari én op 7 juli. Het is dan gebruikelijk dat de man de vrouw verwent met dure rozen en andere bloemen. De kleur en het aantal rozen heeft een speciale betekenis. Een rode roos zou ‘mijn enige geliefde’ betekenen en 108 rozen ‘trouw met mij.’

Roemenië

In Roemenie wordt op 24 februari Dragobete gevierd. Dan wordt afscheid genomen van de winter en de lente verwelkomd. Het verhaal gaat dat als je tijdens die dag op de voet van je geliefde stapt, je een dominantere rol zult krijgen in je relatie.

Hoe vier jij Valentijn?