Tsjechië: 6x de mooiste bezienswaardigheden

Redactie - 3 mei 2021

Tsjechië: 6x de mooiste bezienswaardigheden

Redactie - 3 mei 2021

Met veertien UNESCO monumenten, vier nationale parken en meer dan duizend chateaus, burchten en kastelen is Tsjechië een vakantiebestemming waar je van alles kunt beleven. Laat je inspireren voor een rondreis in Tsjechië door deze zes bezienswaardigheden.

Praag

De Tsjechische hoofdstad is een populaire stedentripbestemming en dat is niet zo raar. Praag is een van de best bewaarde steden in Europa en heeft een schitterend historisch centrum met kronkelende straten, talloze kerken en eeuwenoude huizen in barok en art nouveau stijl. De geschiedenis van Praag is nauw verbonden met de Praagse Burcht, dat de zetel was van de Tsjechische vorsten. Vanaf de Burcht heb je een schitterend uitzicht over de stad en kun je de vele torens bewonderen. Het zijn er zo veel dat Praag ook wel de ‘Stad van Honderd Torens’ wordt genoemd. De Karelsbrug is de oudste stenen brug in Praag en wordt versierd door dertig standbeelden. Praag heeft een compact centrum en kun je daarom goed te voet ontdekken, maar ook het openbaar vervoer is uitstekend geregeld. Met de tram of metro kun je naar de wijken Vyšehrad, Karlín en Vinohrady reizen. Je vindt hier rustige parken, mooie kathedralen, gezellige restaurants en boetiekjes.

Karelsbrug Praag

Karelsbrug in Praag ©Libor Svacek

Het Reuzengebergte

Het bekendste en hoogstgelegen nationale park van Tsjechië vind je ten noorden van Praag aan de grens met Polen. Het Reuzengebergte heeft bergtoppen tot 1603 meter en bestaat uit prachtige bergkammen, bloeiende weides, watervallen en mysterieuze veenmoerrassen.  Het is een geweldig landschap voor een wandeltocht, maar ook mountainbiken en paragliden kun je er. Dit laatste deed bijvoorbeeld Chris Zegers voor het reisprogramma 3 op Reis. De stad Harrachov is een perfecte uitvalbasis om het Reuzengebergte te ontdekken. Vanuit Harrachov kun je tal van excursies doen, zoals een wandeling naar de Mumlava watervallen, klauteren in het klimpark Monkey Park, het mijnmuseum bezoeken of kijk hoe glazen worden gemaakt in de glasfabriek Novosad.

Reuzengebergte

Reuzengebergte ©Ladislav Renner

Český Krumlov

Český Krumlov ligt in het zuiden van Bohemen en is een romantische stad waar je heerlijk kunt slenteren door de kleurrijke straatjes. Het kasteel van Český Krumlov is na de Praagse Burcht het grootste kastelencomplex van Tsjechië en heeft een indrukwekkende arcadeboog. Net als in Praag stroomt de Moldau door het centrum van Český Krumlov en die zorgt voor veel waterpret. Op de rivier kun je namelijk kanoën. De stad staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft enkele interessante musea, zoals de kunstcollectie van Egon Schiele en de fascinerende fotostudio Seidl. Even de natuur opzoeken kan vanuit Český Krumlov ook uitstekend. Het Lipnomeer ligt op een half uur rijden. Kortom, deze stad in Tsjechië zit vol met mooie bezienswaardigheden.

Český Krumlov

De meanderende rivier de Moldau stroomt door het stadje Český Krumlov ©Ales Motejl

Zuid-Moravië

De zonnige regio Zuid-Moravië is een streek van folklore en wijn. Rond de heuvels van Pálava en rondom de stad Znojmo bevinden de beste wijngaarden van het land. Bij verschillende wijnhuizen en -kelders kun je een wijnproeverij doen. In Zuid-Moravië is een uitgebreid fietsnetwerk genaamd de ‘Moravische wijnroutes’. Deze fietsroutes brengen je langs pittoreske dorpjes, wijngaarden en kastelen. Het Cultuurlandschap Lednice-Valtice bestaat uit de chateaus Lednice en Valtice en worden omringd door een kunstmatig aangelegd park met romantische monumenten. Het park en chateau Valtice kunnen je bekend voorkomen, want ook ‘Wie is de Mol?’ is hier geweest.

Bezienswaardigheden Tsjechië - Valtice

Valtice ©Ladislav Renner

Kutná Hora

De stad Kutná Hora ligt op een anderhalf uur rijden ten oosten van Praag. Het icoon van deze historische stad, ook wel bekend als ‘Zilverstad’, is de gigantische kathedraal St. Barbara. De kathedraal werd gebouwd voor de patroonheilige van de mijnwerkers en staat samen met het historische centrum en de kerk in de wijk Sedlec op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Sedlec bevindt zich nog een andere bezienswaardigheid. Het ossuarium bij de begraafplaats Allerheiligen. Deze kapel is versierd met duizenden menselijke botten die onderdeel zijn van unieke barokke decoraties, zoals kroonluchters.

Kutná Hora

Kutná Hora ©Michal Vitásek

Boheems Paradijs

Gigantische rotsen van zandsteen en dichte bossen. Boheems Paradijs in het noorden van Bohemen is een prachtig natuurgebied. Diverse wandelroutes in dit gebied voeren langs spectaculaire rotsformaties. Sommige zijn wel veertig meter hoog. De Prachov rotsen in het oosten van Boheems Paradijs zijn het bekendst en zijn bij wandelaars en klimmers geliefd. De Prachov rotsen kwamen ook bij ‘Wie is de Mol?’ voorbij, waar de deelnemers vanaf diverse uitzichtpunten schilderingen moesten maken. De andere delen van Boheems Paradijs zijn ook zeker de moeite waard. Bij chateau Hrubá skála kun je een prachtig natuurpad volgen langs de rotsen en bij de burcht Kost kun je een fietsroute volgen die het gebied doorkruist. Dit is met gemak een van de mooiste bezienswaardigheden in Tsjechië.

Bohheems Paradijs in Tsjechië

Boheems Paradijs ©Vaclav Bacovský

Ben jij dankzij deze bezienswaardigheden helemaal enthousiast geworden voor een vakantie naar Tsjechië? Meer informatie vind je op visitczechrepublic.com.