Een comfortabele autovakantie met kinderen: 5 tips

Redactie - 12 juli 2021

Een comfortabele autovakantie met kinderen: 5 tips

Redactie - 12 juli 2021

Voor een comfortabele autovakantie met kinderen kun je wel wat tips gebruiken. In deze tijd vinden veel vakantiegangers een autovakantie een fijne manier van reizen. Maar een lange autorit met kinderen op de achterbank kan soms wel wat energie kosten. Hoe vaak zullen ze vragen “zijn we er al?” of hoe voorkom je verveling of ruzie op de achterbank?

Het is een veelgehoorde uitspraak: als de kinderen het maar naar hun zin hebben! Die gaat natuurlijk
ook op in de auto: kinderen die zich vervelen, dorstig zijn of het warm hebben, dat is niet
bevorderlijk voor de gezelligheid. Dus zorg voor vertier en een prettig klimaat in de auto! Wij geven 5 tips voor een comfortabele autovakantie.

1. Tablet voor leuke filmpjes

De tablet is entertainment voor bijna iedere leeftijd. Ook al heeft je tablet geen datakaart, je kunt films en series van tevoren downloaden. Op deze manier heb je al gauw voor een paar uur vermaak op achterbank. Er zijn degelijke tabletsteunen voor aan de hoofdsteunen verkrijgbaar, deze zorgen voor een goede kijkafstand en zitpositie. Dat is niet alleen goed (minder slecht) voor de ogen, maar ze hangen niet voorover en zitten recht in de stoel. Fijn voor de nek en wel zo veilig!

2. Kinderen zijn fan van muziek en luisterboeken

Naast beeld kun je ook muziek of luisterboeken inzetten om entertainment te bieden aan kinderen. Ook deze kun je vaak offline zetten voor je reis zodat er genoeg te luisteren valt. Een fijne tip voor veel kinderen tijdens de autovakantie.

3. Speeltafel en organizer

Voor de jongere kinderen is een autospeeltafel een uitkomst: ze kunnen hierop tekenen en spelen met hun (favoriete) speelgoed. Een autospeeltafel heeft vaak een zachte onderkant die zich vormt naar de ondergrond en daardoor zeer stabiel is. Een opbergtas aan de rugleuning is ideaal voor kleurpotloden, blaadjes, knuffels, de MP3 speler etc. Ook voor de oudere kinderen is zo’n opbergtas handig om bijvoorbeeld de telefoon in op bergen, maar ook voor de oplader en de zonnebril.

4. Must have: zonnegordijnen

Elke moderne auto is voorzien van airconditioning, maar wat onontbeerlijk is voor een prettig klimaat in de auto zijn goede zonnegordijnen. En dan niet van die kinderlijke varianten die maar de helft van de ruit bedekken, of zo’n wapperende theedoek aan de buitenkant. Voor een fijne autovakantie wil je de zogenaamde Car Shades: dit zijn zonnegordijnen op maat voor je auto. Er komt geen zonnestraal langs, de kids zitten dus gegarandeerd uit de zon. Ze zijn makkelijk te installeren en te verwijderen. Ze zitten daarbij los van de ruit, dus de ramen kunnen nog open en je kunt zelfs met de ramen open rijden. Bijkomend voordeel; er komt geen insect naar binnen als je het raam open hebt! Car Shades zijn verkrijgbaar als set voor alleen de achterportieren, of als complete set inclusief achterruit en eventuele laadruimte. Ook als je ’s nachts rijdt zijn ze een aanrader, ze ‘dempen’ namelijk ook de straatverlichting of koplampen van je achterliggers.

5. Zorg voor een goede hydratatie

Pechhulp-organisaties benadrukken dit altijd en dat is niet voor niks: zorg voor meer dan voldoende drinkwater! Je gaat er niet vanuit, maar als je pech krijgt en je moet wachten in de brandende zon, dan is een halve liter water zo op. Voor op de achterbank kan je een bidon gebruiken met een sportdop, als de fles dan valt loopt hij in ieder geval niet (heel snel) leeg. En kindjes die veel drinken, moeten veel plassen, en een regelmatige stop is een goede afwisseling tijdens een lange rit.

Het allerbelangrijkste: het is geen wedstrijd! De vakantie moet beginnen op het moment dat je vertrekt en dat is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat je op een tempo reist waar je je goed bij voelt. We hopen dat deze tips je helpen bij de voorbereiding van je volgende autovakantie.