Waarom een vakantie op Aruba zo geweldig is? Fantastisch weer: check. Wuivende palmen, witte zandstranden en een lekker warme zee: check, check en nog eens check. Maar ook de diverse, gastvrije bevolking draagt bij aan dat heerlijke vakantiegevoel. In dit blog vertellen we je alles over de geschiedenis en rijke cultuur van Aruba, zodat je goed beslagen ten ijs… eeh… ter strand komt!

Natuur op Aruba: Quadirikiri Grot

Quadirikiri Grot

Eerst waren er de indianen…

Wie al eens een bezoekje aan Aruba heeft gebracht, weet dat de kleurrijke taal, kunst, cultuur en bevolking voortkomt uit de rijke geschiedenis van het eiland. Ooit was Aruba het thuis van de Caiquetio indianen van de Arawak-stam uit Venezuela. Deze vissers meerden duizenden jaren geleden aan en leefden met kleine familiegroepen in kustplaatsjes waar wij nu onze strandbedjes openklappen, zoals Palm Beach en Malmok. In de grotten van Arikok National Park vind je nog steeds rotsschilderingen die de indianen daar achterlieten.

Dos Playa

Van Spaanse in Nederlandse handen

Na de indianen volgden bewoners uit alle windstreken. De Spanjaarden ontdekten Aruba in 1499 en maakten het tot kolonie. In 1636 lieten de Nederlanders hun oog op het eiland vallen. Ze veroverden Aruba van de Spanjaarden en zwaaiden er (met een paar onderbrekingen) eeuwenlang de scepter. Dat veranderde in 1986. Na een fikse strijd onder leiding van lokale held Betico Croes werd Aruba een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. En dat is Aruba nog steeds.

Town Hall-City Hall

Een multiculturele smeltkroes

Door die bijzondere geschiedenis, is Aruba een multiculturele smeltkroes. Op het eiland wonen meer dan negentig verschillende nationaliteiten vreedzaam samen. Die diversiteit merk je ook aan het aantal talen dat veel Arubanen spreken. Naast de officiële talen Nederlands en Papiamento, voeren Arubanen net zo gemakkelijk gesprek in het Engels of Spaans. Papiamento is een mix van Spaans, Portugees, Nederlands, een beetje Frans, Engels en een vleugje Afrikaanse talen. Ook een smeltkroes dus!

In de hoofdstad Oranjestad zie je nog veel oude gebouwen, die goed zijn gerestaureerd. Zoals Fort Zoutman bijvoorbeeld, het oudste gebouw van het eiland. Dit fort werd al gebouwd in 1797. Koloniale architectuur zie je terug in het opvallend groene stadhuis (Town Hall) en het Archeologisch Museum in de hoofdstad.

Town Hall-City Hall-2

Dansen op Bon Bini Festival

Wil jij de Arubaanse cultuur zelf ervaren? Dan is een bezoekje aan het wekelijkse Bon Bini Festival in het centrum van Oranjestad een aanrader. Iedere dinsdag kun je genieten van een culturele show, met muziek, dans en kostuums én natuurlijk lokale hapjes en drankjes. Laat je opzwepen door de feestelijke klanken van de steeldrums en calypso. Arubanen delen hun cultuur graag met je, dus hoppa, waag een dansje!

Carnival Aruba

Zomers carnaval!

Ben jij tijdens het carnavalsseizoen op Aruba (meestal in februari of maart)? Dan val je met je neus in de boter! Het Arubaanse carnaval is een spetterend feest met als hoogtepunt de grote carnavalsoptocht met prachtige praalwagens, dansers in glitterkostuums en opzwepende muziek. Maar de hele maand voor carnaval zijn er al straatfeesten, parades en muziekwedstrijden, dus schud je heupen los en dompel je onder in de Arubaanse feestcultuur!

San Nicolas Street Art-2

Culturele hoofdstad van Aruba: San Nicolas

Niet de hoofdstad Oranjestad, maar het kuststadje San Nicolas staat bekend als het culturele hart van Aruba. Dat daar een bloeiende kunstscene is, zie je niet alleen aan alle kunstgaleries en musea, maar ook aan de geweldige street art op de muren en gebouwen rond de hoofdstraat. Genoeg cultuur gesnoven? Dan is het tijd voor een borrel in de legendarische Charlie’s Bar in San Nicolas. En daarna een frisse duik in zee bij Baby’s Beach. Dat is het fijne aan Aruba: het kan er allemaal!

Ben jij nu nog nieuwsgieriger geworden naar het paradijselijke Aruba? Ga snel naar Aruba.com. Op deze heerlijke site lees je álles wat je wilt weten  over het eiland.

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.000 naar Tirol in Oostenrijk? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Renée

Redacteur

16 december - 2018

Reacties