Zoovers kijk op Madeira

Redactie - 5 april 2011

Zoovers kijk op Madeira

Redactie - 5 april 2011

Madeira, ook wel het bloemeneiland genoemd, wordt gekenmerkt door steile rotsen. Doordat het eiland bijna geen zandstranden kent is er van massatoerisme geen sprake. Dit maakt Madeira een goede bestemming voor rustzoekers. Maar ook voor liefhebbers van een gematigd klimaat, sportievelingen en natuurgenieters is Madeira ideaal.

Het eiland

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan en onderdeel van de gelijknamige archipel. Tot de archipel behoren ook de ‘verlaten eilanden’ Porto Santo en de Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens, ook wel ‘woeste eilanden’ genoemd. Het meest oostelijk gelegen eilandje van de hele archipel is het Ilhéu de Fora. De totale oppervlakte van Madeira is 740 km2. Het eiland is slechts 57 km lang en 23 km breed en daarmee ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht.

Landschap

Mooie, brede zandstranden zijn in Madeira niet te vinden. Wie op Madeira wil zwemmen doet dat voornamelijk in de zwembaden van de hotels. Alleen in het uiterste oosten van Madeira, in de afgeschermde baai van Prainha ligt een zwart zandstrandje. Porto Santo, het op een na grootste eiland, heeft in tegenstelling tot Madeira een 8 km lang ononderbroken gouden zandstrand, het “Praia Dourada”.
De vele exotische bloemen die er in het wild groeien kenmerken het eiland zodanig dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Het eiland ligt vol met prachtige parken en tuinen. Tijdens een wandeling kun je genieten van een weelderige kleurrijke vegetatie en schitterende landschappen. Het is dan ook niet voor niets dat het Parque Natural da Madeira in december 1999 door UNESCO tot natuurlijk erfgoed werd benoemd.

Levada’s

Zeer kenmerkend voor Madeira zijn ook de levada’s. Ingenieuze watergangen die zorgen voor de irrigatie van het zuidelijke deel van het eiland. De irrigatiekanaaltjes werden vanaf de zestiende eeuw aangelegd om water uit het waterrijke noorden naar het droge zuiden te transporteren. In totaal liggen er op Madeira 2150 kilometer levada’s waar op veel plaatsen wandelpaden langslopen.  De levada’s brengen je midden in de natuur en zorgen ervoor dat je te voet redelijk gemakkelijk het binnenland van Madeira kunt bereiken.

Funchal: de hoofstad

De hoofdstad van de archipel Madeira is Funchal. Deze stad ligt aan de zonnige zuidkust van het eiland Madeira en is de grootste toeristische trekpleister van deze eilandengroep, die jaarlijks door meer dan 300.000 toeristen bezocht wordt. Funchal wordt gekenmerkt door luxueuze hotels in de wijk Sao Martinho, winkelstraten, restaurants en bars, musea en prachtige botanische tuinen. waterliefhebbers zoeken het zwemcomplex Lido op. Dit complex bestaat uit een groot en klein zeewaterzwembad. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden en door het milde klimaat, is Funchal ook in de winter een heerlijke bestemming.

Nog meer Madeira

Madeira wordt jaarlijks door ruim een half miljoen vakantiegangers bezocht, waarvan het grootste gedeelte naar het zonnige zuiden trekt. Het eiland Madeira biedt echter veel meer dan de warme zuidkust en Funchal. In het noordelijke, minder toeristische gedeelte van Madeira, stuit je op vele authentieke dorpjes waar het traditionele eilandleven nog beleefd kan worden. Het rijke culturele erfgoed in deze dorpjes is uniek maar ook de imposante natuur. De top van de Pico do Arieiro is absoluut een bezoek waard. Het hoogtse punt van het eiland geeft een schitterend uitzicht over het woeste eiland.