walesAan de westkust van het schiereiland Groot-Brittannië ligt Wales, een land met een eigen taal, eigen vlag, eigen bestuur en samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland onderdeel van de staat Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad is Cardiff. Wales staat bekend om haar bewaard gebleven natuur en hystorie, dat zich uit in de vele kastelen, bergen, valleien en heidevelden. 

Er wonen nog geen 3 miljoen mensen in dit land en er zijn maar een paar grote steden. De taal, ‘Welsh’, is de oudst levende taal van Europa en in de Middeleeuwse stadjes bruist het leven, de bevolking is erg eigenzinnig wat een leuke toevoeging is aan dit bijzondere land. Maar dat is nog niet alles, hier volgen een aantal activiteiten die Wales ook zeker de moeite waard maken om eens te bezoeken!

Walvissen spotten aan de kust

Wie denkt dat je naar de andere kant van de wereld moet om walvissen, dolfijnen of zeehonden te zien heeft het mis. Het kan in Pembrokeshire, een stukje Wales met dramatische kusten en adembenemende landschappen in het zonnigste deel van Wales. Je kunt er zelfs zwemmen tussen deze zeebewoners. En eenmaal ontdekt zorgt dit onontdekte paradijs ervoor dat bezoekers er steeds terugkeren. Niet alleen om te genieten van de zee maar ook van inspirerende vergezichten en eindeloze wandelingen.

 

Boottripjes

Zeehond200Een kolonie van zo’n 500 grijze zeehonden beweegt zich voor de kust van Pembrokeshire en op op Skomer en Ramsey Eiland. Pups worden van augustus tot december geboren op de stranden en in en rond de omliggende grotten. Zeehonden spotten kan vanaf land maar ook per boot. Boten vertrekken onder andere vanuit Martin’s Haven en Milford Haven aan de wandelroute  Pembrokeshire Coast Path National Trail. Er zijn verschillende trips te boeken. Per zeilboot bijvoorbeeld. Vertrek vanaf  Mackerel Quay in Milford Haven met de mogelijkheid om te overnachten voor de kust van het eiland Skomer met volop mogelijkheden om op het eiland wildlife te zien. Nog een andere mogelijkheid is het maken van een cruise rond de eilandengroep ‘the Smalls’ waar zeehonden en dolfijnen gespot kunnen worden. Er zijn ook dagtripjes of fotografiecursussen te boeken.

 

Into the blue

New Quay ligt een stukje verder aan de westkust. Ook hier kunnen dolfijnen en walvissen gespot worden, evenals bruinvissen en maanvissen. De trips die vanaf New Quay vertrekken zijn allemaal georganiseerd in samenwerking met ‘Into The Blue’. Doel van deze liefdadigheidsinstelling is het beschermen en bestuderen van het maritieme leven en het informeren van het publiek. Belangrijk thema daarbij is duidelijk maken hoe belangrijk het is dat dolfijnen en walvissen in hun natuurlijke omgeving leven en niet in dierentuinen en zeeaquaria. Oftewel: “You do not need to touch a dolphin to be touched by a dolphin”.

Nationale Whale & Dolphin watch

Van 18 juli tot en met 26 juli 2009 vindt in Wales de ‘National Whale and Dolphin Watch’ plaats: langs de kust spotten lokale bewoners, maar ook toeristen, en andere belangstellenden, dolfijnen en walvissen. Dit wordt gerapporteerd zodat het zeeleven in kaart gebracht kan worden.

Smullen in Wild West Wales Botanicgarden

Smullen van de lekkerste hapjes en slenteren door een van de mooiste tuinen die Wales rijk is; een trip die niet gemist mag worden is die naar de Botanische Tuin in Wales. Naast de prachtige tuinen zelf worden er ook tal van activiteiten georganiseerd zoals een waar ‘Food Festival’, markten met lokale produkten, kruidentours en workshops.

Mediteraan en heilig Wales

Wie een actieve vakantie wil combineren met rust en ook nog een graantje wil meepikken van wat spirituele invloeden moet in het Zuid Westen van Wales zijn. Hier vindt men het plaatsje Tenby: een klein badplaatsje dat vooral bekend is vanwege de mooie stranden en zijn aangename klimaat. Op het nabijgelegen eiland Caldy leven de monniken nog als in vroegere tijden.

 

TenbyTenby200

Tenby heeft iets mediteraans. In de middeleeuwen was Tenby een belangrijke vissersplaats, maar door de pest stelde Tenby weinig tot niets meer voor. Tot de doktoren bedachten dat zeelucht gezond was en de rijke Engelsen massaal naar de badplaats trokken. Vandaag de dag is Tenby een gezellige badplaats met volop winkels, restaurants en cafeetjes. De 3 stranden, Noord, Zuid en Casle Beach zijn, gezien de aanwezigheid van vele kitesurfers, ook een belangrijke spot voor´kiters’.

Caldey Island

Op een steenworp afstand van Tenby ligt Caldey Island. Men kan hier nog echt het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn. De boottocht vanaf Tenby duurt zo’n 15 minuten. Het enige leven dat men op het eiland aantreft is in en rond een oud klooster, een winkeltje en een paar kleine huisjes. Op het hoogste punt van het eiland staat een vuurtoren, vanaf daar heeft de wandelaar een adembenemend uitzicht op de ruige kustlijn. Caldey Island is alleen overdag te bereiken en om vijf uur wordt het eiland schoongeveegd.
Overnachten kan: maar alleen in retraite bij de monniken. Voor mensen die het spirituele leven op het eiland willen meemaken, in stilte en zelfreflectie: de retraites lopen vanaf Pasen tot oktober.

Op spokenjacht-

Eens een heel andere vakantie dan normaal? Dan is een tripje naar spooky- Wales echt iets héél anders! Wales heeft per vierkante kilometer meer kastelen dan welk land ter wereld ook. De geschiedenis van Wales gaat eeuwen terug en bevat luisterrijke ingrediënten over onder andere Koning Arthur, Merlijn de Tovenaar, ridders, heksen en spookkastelen.
Op verschillende kastelen worden door het jaar heen seances gehouden, nachtelijke tours georganiseerd, of men kan geesten spotten met behulp van camera’s.

Een aantal andere spookkastelen:

•    Margam Castle in Margam Country Park. Eén van de engste kastelen in het rijtje, met poltergeist-achtige tafarelen, kindergegiegel en vage verschijningen. Nachtelijke ghost-hunts in de winter.
•    Craig-y-Nos Castle in de upper Swansea vallei. Het kasteel was een plek waar chronisch zieken in vroegere tijden werden behandeld. Vandaag de dag bespoken zij nog steeds het grote kasteel.
•    Caernarvon Castle in Noord Wales. Vreemde geluiden en geesten die ‘spelen’ met de electriciteit.

Nieuw treintraject

De Welshe Highland Railway heeft onlangs een nieuw treintraject geopend. Deze zomer kunnen bezoekers de treinreis maken vanaf het station in Caernarfon (grenzend aan het Caernarfon kasteel), langs de voet van het Snowdon gebergte en afdalend naar Beddgelert en de Aberglasyln Pas.
De trein zal rijden tot eind oktober 2009. Het traject is 32 kilometer lang en zal nog eens met 8 kilometer uitgebreid worden in de richting van Porthmadog om aan te sluiten op de Ffestiniog Railway voor het zomerseizoen van 2010.
Wie Wales per trein wil doen heeft mogelijkheden te over. Een mooie route is die als de Cambrian Coast Line bekend staat. Tussen Machynlleth en Pwllheli loopt deze spoorlijn op een steenworpafstand van zee. Onderweg komt men bergen en kastelen tegen.

In het zuiden heb je de Teifi Valley Railway, die de steile vallei van de rivier de Teifi volgt, en de Brecon Mountain Railway in Nationaal Park de Brecon Beacons.
In het noorden is er volop keuze. De eerder genoemde Ffestiniog Railway kronkelt 21 kilometer lang omhoog naar de door bergen omgeven stad Blaenau Ffestiniog.
Maar wie zich echt ‘op-en-top’ wil voelen neemt de Snowdon Mountain Railway, de enige heugel-en-rondseltrein in Wales, helemaal naar de hoogste bergtop in Snowdonia.

Zin in meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook op Instagram.

Uitgelichte berichten

Redacteur

3 juni - 2009

Reacties