Verrassingen in de Lorraine

Redactie - 27 maart 2007

Verrassingen in de Lorraine

Redactie - 27 maart 2007

LorraineLiefhebbers van gastronomie kunnen hun hart ophalen in de Noord-Franse regio Lorraine! Niet alleen vanwege de bekende quiche Lorraine, de smakelijke, hartige taart, maar ook met arrangement in de nieuwe brochure voor korte vakanties in de regio Lorraine. Alle arrangementen en aanbiedingen staan in de nieuwe brochure voor korte vakanties, ‘Even weg naar Lorraine’.

Totaal zijn er meer dan 50 verschillende reizen. Met een chocolade-arrangement, een truffelsessie en kookcursussen heeft de fijnproever de keuze uit diverse mogelijkheden. Wie het leuk vindt om wat te leren, kiest voor een chocoladeles van Michel Armand (hoofd van de Franse bond van chocoladefabrikanten) of truffelworkshop van Jacky Haim (grootmeester van het Truffelgilde van Lorraine). Wie helemaal wil genieten, kiest een culinaire vakantie.

Beoordelingen Metz en Nancy

Lorraine is een perfecte bestemming voor een korte vakantie. De meeste bestemmingen liggen in de Vogezen, Franse Maasstreek of in de directe omgeving van Nancy en Metz. Per streek of stad geeft de brochure tevens veel foto’s, algemene informatie en wetenswaardigheden, zoals gegevens van evenementen. Lezers van Zoover.nl beoordelen de stad Metz bijvoorbeeld met een gemiddelde van 7,3. Qua cultuur zit je hier goed: 7,3. Qua uitgaansleven iets minder: 6,7.

De stad Nancy is de stad van de Art Nouveau. Liefhebbers van deze kunststroming moeten hier zeker een kijkje gaan nemen. Op de pleinen, maar juist ook in de musea. Marc de Vos beoordeelde Nancy met een 7,8. Hij verbleef op de camping en schreef:

Dé stad voor liefhebbers van art nouveau (en lekker eten). Het dit jaar (2005) vernieuwde Stanislasplein is één van, zoniet hét mooiste plein van Frankrijk. ’s Avonds een terrasje doen op dit fraai verlichte juweeltje, is gewoon iets wat je één keer moet gedaan hebben.

Van kookcursus tot schoonheidsbehandeling

De arrangementen in de brochure zijn ingedeeld naar thema. Dit zijn steden, bergen, natuur, water, kunst & tradities en herdenking. Daarnaast zijn er een aantal korte vakanties helemaal gericht op families met kinderen. Alle arrangementen bevatten vaak twee overnachtingen (verlenging is mogelijk), één of meer diners en vele extra’s, zoals entree voor musea, fietshuur, wandeltochten, een wellnessbehandeling, een green-fee voor een golfbaan of picknick in de bossen. Sommige hotels bieden naast het arrangement speciale kortingen of een extra gratis overnachting in bepaalde periodes.

De vakantieganger verblijft in speciaal geselecteerde accommodaties (van één tot vier sterren). Zo staan in de gids ook kasteelhotels, chambres d’hôtes (bed & breakfast) en gezellige auberges waar de waard garant staat voor een ontspannen verblijf. Elk arrangement is uitvoerig omschreven met een typering van de sfeer, het restaurant, nabij gelegen bezienswaardigheden en suggesties voor uitstapjes. Centraal bij alle 50 korte vakanties staan ontspanning en culinair genieten. De arrangementen zijn te boeken vanaf € 59,- per persoon.

Informatie: Consumenten kunnen de brochure ‘Even weg naar Lorraine’ bestellen via de Nederlandstalige website www.crt-lorraine.fr of aanvragen bij het Comité Régional du Tourisme de Lorraine, telefoon 0033 (0)383 80 01 80 of e-mail [email protected]

Extra info over Lorraine

De Noord-Franse regio Lorraine, op slechts een paar uur rijden van Nederland, is een ideale bestemming voor een (korte) vakantie. Geschiedenis (Verdun), Art Deco (Nancy), de kathedraal van Metz en cultuur (Maasvallei) en natuur (de Vogezen) zijn slechts enkele ingrediënten van Lorraine. Het is de streek waar Jeanne d’Arc werd geboren, en waar je ’s winters kunt skiën op de pistes van de Vogezen.

Kristalfabriek opent deuren voor publiek

Vanaf begin 2007 kunnen bezoekers een blik werpen in de oudste kristalfabriek van Frankrijk, de schitterende wereld van Saint-Louis. De kristalfabriek in Saint-Louis-lès-Bitche, welke deel uitmaakt van de zeer bekende Franse groep Hermès International, vervaardigt al vier eeuwen lang (decoratieve) kunstwerken. Saint-Louis staat vooral bekend vanwege haar gekleurde, geslepen, gegraveerd en met fijn goud versierd kristal. De kristalfabriek was de eerste ter wereld die de techniek van loodkristal toepaste. Het nieuwe museum is gebouwd in de oude glashal, het hart van de kristalfabriek. De architecten van het vier verdiepingen tellende ontwerp hebben Guggenheim als voorbeeld genomen. Op de eerste etage vinden kristalliefhebbers allerlei informatie (Frans, Engels, Duits) over de techniek van de kristalvervaardiging en over de ontwikkeling van de kristalproductie van Saint-Louis van toen tot nu. De tweede en derde verdieping zijn balkons vanwaar bezoekers in de huidige fabriekshal kunnen kijken. Vanuit de lucht is het mogelijk de glasblazers te observeren tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Op de bovenste etage worden tenslotte 1000 tot 1500 kunststukken geëxposeerd. Totaal telt de fabriek ongeveer 7000 kunstvoorwerpen, de tentoonstelling zal dan ook ieder jaar vernieuwd worden.

Meer informatie op www.tourisme-lorraine.fr of bij de Kristalfabriek Saint-Louis tel. +33 (0)387 06 40 04.

Baden in goud in Vittel

Vittel is één van de meest gerenommeerde kuuroorden van Lorraine. Jaarlijks treden vele gasten hier in de voetsporen van de Romeinen, die de basis legden voor het kuren. Van oorsprong bezoeken vele gasten jaarlijks ‘Les Thermes de Vittel’ voor het medische kuren. De therapeutische werking van het bronwater biedt verlichting bij aandoeningen van de stofwisseling, spijsverteringsorganen, urinewegen en reumatologie. Vrij nieuw in het aanbod is het centrum voor schoonheidsbehandelingen. Hier kunnen gasten terecht voor pure ontspanning, het verzachten en verwennen van de huid staat centraal. Naast traditionele behandelingen richt het l’Espace Beauté zich op originele pakketten. Denk aan baden in oriëntaalse oliën voor een maximaal hydraterende werking, baden met vulkanische stenen om de ying en yang van het lichaam in evenwicht te brengen of zelfs baden in goud. Tijdens de behandeling liggen gasten in een speciale badkuip waarbij de klanken van rustgevende muziek, de kleuren van de lichttherapie en de geuren eveneens bijdragen aan maximale ontspanning van lichaam en geest.

Meer informatie bij het Office du Tourisme de Vittel, tel. +33 329 08 08 88 of www.thermes-vittel.com.

Productie: Marije Smit | www.schrijfster.com