Must-do: bootje huren in Istrië

Redactie - 7 mei 2017

Must-do: bootje huren in Istrië

Redactie - 7 mei 2017

Een bootje huren is een echte must-do als je op vakantie bent in Istrië, het driehoekige schiereiland van Kroatië. Lekker dobberen op het water, maar vooral ook het vasteland eens van de andere kant bekijken. Vergaap je aan duizenden kilometers rotsachtige kustlijn met daaraan de mooiste stranden en (onbewoonde) eilanden.

Bootje huren, do’s en dont’s

In elke haven langs de kustlijn van Istrië vind je diverse bedrijven die boten verhuren. Van zeil- en motorboten tot rubberboten en zelfs jachten. Huur een boot van tevoren, dit scheelt geld en je bent ondanks de drukte verzekerd van een vaartochtje.

Als je in Istrië een bootje wilt huren, zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je altijd een vaarbewijs (I) nodig, zonder kom je niet ver. Wil je meer dan een zeemijl uit de kust varen, dan moet je ook in het bezit zijn van vaarbewijs II. Daarnaast moet je een vaarvergunning hebben, die je ter plekke bij de havenmeester kunt kopen.

In tegenstelling tot de Nederlandse wetgeving, mag je in Kroatië geen druppel alcohol gedronken hebben als je gaat varen. Sla dat biertje op het terras dus even over, anders kan ‘ie je nog duur komen te staan…

Liever niet zelf varen?

Ben je niet in het bezit van een vaarbewijs of vaar je liever niet zelf? No worries, boek gewoon een schipper bij je boot. Voor een paar tientjes per dag brengt hij je overal waar je naartoe wilt. Vraag bij het boeken wel even naar de talenkennis van de schipper, wel zo handig als jullie elkaar kunnen verstaan.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/bijzonder/griekenland-onontdekte-eilanden/”]

Hop, hop: het eiland op

Langs de enorm lange kustlijn van Kroatië liggen duizenden eilanden, waarvan er slechts zo’n vijftig bewoond zijn. De rest is dus puur natuur, wat vanaf het water prachtige plaatjes oplevert. Elk eiland heeft zo haar bijzonderheden, charmes en kenmerken. Vaar bijvoorbeeld eens naar Krk, Cres of Lošinj: alle drie het bezoeken waard.

Met een beetje geluk, spot je dolfijnen

Het is goed vertoeven in de zomer in Istrië, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden langs de kust. En ook de zee heeft een fijne gemiddelde temperatuur van zo’n 23 graden. De ideale omstandigheden om met een bootje te kabbelen langs de kustlijn van de blauwe zee. Kijk niet gek op als je opeens de snuit van een dolfijn omhoog ziet komen naast je boot. Deze dieren komen namelijk veel voor in de Adriatische Zee en ze zijn gek op ‘mensen kijken’. Als je naar het eiland Lošinj vaart, maak je de meeste kans op een ontmoeting met dolfijnen. Leuk!

Anita: ‘Tip: dolfijnen spotten is geweldig en absoluut niet duur.’

Duik je bootje uit

Vergeet je duikbril en snorkel niet mee te nemen van je camping of hotel, want de onderwaterwereld is adembenemend mooi. Kleurrijke vissen zwemmen je voorbij en de warme zee zit vol planten, koraal en zelfs scheepswrakken. Een waar paradijs voor snorkelaars is Kaap Kamenjak, het meest zuidelijke puntje van Istrië. Hier kijk je je ogen (je duikbril) uit als je onder water zwemt. Voorlopig ben je hier wel even zoet.

Ook zo benieuwd naar Istrië geworden? Kijk hier voor meer inspiratie of schrijf je in voor de nieuwsbrief!