Kampeervlot, kanoën en kamperen in stiltegebied

Redactie - 6 maart 2008

Kampeervlot, kanoën en kamperen in stiltegebied

Redactie - 6 maart 2008

Op de kade van Akkermans Kanoverhuur staan de kampeerspullen hoog opgestapeld. De grote Canadese kano die er naast ligt, steekt er wat kleintjes bij af. Moeten die matjes, slaapzakken, kussens, toiletemmer, jerrycans met water, stoeltjes, gasbrandertjes, lamp, eten en de eigen bagage allemaal in die ene kano? Ja, dat moet. En als het niet past, vaar je toch gewoon twee keer? Zo ver is het nu ook weer niet, al is het met een straffe wind flink doorpeddelen.
Na zo’n tien minuten varen zie je ze opdoemen, de drie kampeervlotten in het riet, op zo’n onderlinge afstand dat je elkaar niet in de weg zit. Ze zien er grappig uit: een soort houten tenten op het water. En ze zijn ook best groot, zo’n 3,5 bij 4 meter. De houten overkapping, die je aan de voorkant afsluit met een tentzeil, staat op een vlot van boomstammen, die drijven op stevig in de bodem verankerde vaten. De wind kan hier, zo vlak bij de open Zeeuwse wateren, flink tekeer gaan, maar meer dan een soms strak trekkende kabel voel je daar niet van.

Je huurt een vlot in principe voor twee of drie nachten, te beginnen op vrijdag, zondag of woensdag. Gedurende die tijd heb je ook de kano tot je beschikking. Je kunt mooie tochten maken in de directe omgeving, maar ook naar het dichtstbijzijnde dorp peddelen om boodschappen te doen en/of iets te eten of drinken. Ook zul je er af en toe mee naar de kanoloods gaan, om drinkwater te tanken, afvalwater te lozen en de noodtoiletemmer om te spoelen. De kampeervlotten liggen in een beschermd natuur- en stiltegebied en je mag geen vuil water lozen. Ook vind je bij de loods douches en toiletten. Bovendien kun je, als je daar behoefte aan hebt, even je benen strekken en een eind wandelen of fietsen. Want vanaf het kampeervlot is het niet mogelijk om aan land te gaan.

Het is heerlijk om op het vlot rond te scharrelen, te koken op de gasbrandertjes, je stoel op het ‘terras’ voor de tent te zetten en vogels te kijken. Overdag, zeker in het hoogseizoen, zie je boten vanaf de naastgelegen jachthaven voorbij varen. Maar ’s nachts, lekker warm weggekropen in je slaapzak, hoor je helemaal niets. Of is het de stilte die zo’n herrie maakt?

Akkermans Outdoor
Heensemolenweg 23
4655 TB De Heen
0167 – 50 26 21
www.kampeervlot.nl
april – oktober
vanaf € 135 (2 nachten, 2 personen)
  • Je kunt met maximaal 4 personen op een vlot slapen. Elke extra persoon betaalt € 30 bij
  • Je krijgt per twee personen één kano mee

Lees voor meer verhalen ‘gekke’ overnachtingen het boek Droomplekken, Opvallende overnachtingen in Nederland en België van auteur Tineke Zwijgers en fotograaf Dorien Koppenberg . Het boek beschrijft veertig adressen, variërend van een houten wijnvat tot een plaggenhut en van een houten vlot tot een hooiberg. Kosmos Uitgevers – 2007.

Bestel het boek Droomplekken op www.bol.com.