Het kan op Kreta

Redactie - 3 september 2007

Het kan op Kreta

Redactie - 3 september 2007

Erop uit

Wanneer je op vakantie bent is het natuurlijk leuk om meer te bekijken dan de weg van hotel naar het strand. Op Kreta (en eigenlijk alle Griekse eilanden) is het ontzettend populair om een auto te huren, dit is dan ook mogelijk op elke hoek van de straat. Voor ongeveer 60 euro per dag inclusief verzekering heb je een mooi wagentje om ermee op uit te trekken. Kies niet voor de goedkoopste auto, deze heeft amper kracht om de bergen op te rijden. En dat is toch echt wel een aanrader. Op de top vind je namelijk prachtige uitzichten! Maar wijk niet teveel af van de grote weg! In de bergen is het makkelijk verdwalen en sta niet raar te kijken als de weg opeens ophoudt! Deze gevaarlijke bergweggetjes met grote stenen zijn niet gemaakt zijn voor gewone auto’s. Op deze manier ontstaan er gevaarlijke situaties waar je eigenlijk geen zin in hebt: een goede kaart in de auto is dus belangrijk! Met de auto is het hele eiland niet in één dag rond te rijden. Je zult moeten kiezen wat je wilt gaan bezoeken. Kies je het voor het Vaï strand waar ooit de eerste Bounty-reclame is opgenomen (= dus verzekerd van palmboompjes, hagelwit strand en turkooisblauwe zee), of ga je toch voor de historische bezienswaardigheden. Wanneer je de zuidkant van Kreta gaat bezoeken zul je mooie stranden en veel authentieke dorpjes, waar het toerisme nog helemaal niet is doorgedrongen, vinden. Leuk is het om te lunchen in één van de oude taverna’s die je daar veel ziet!

Liever geen scooter

Op Kreta is ook het huren van een scooter geen enkel probleem. Toch wordt dit door de Nederlandse reisorganisaties niet aanbevolen. Wegen zijn spekglad en het verkeer is heel anders georganiseerd dan bij ons in Nederland. Ook verzekeringtechnisch is het opletten omdat ze je makkelijk voor allerlei dingen kunnen laten opdraaien.

Hotel of appartement

Wij verbleven in Sissi, een leuke badplaats. Op onze site beoordeeld met een gemiddelde van 7,1. Het complex Sissy Bay waarin wij verbleven beschikt naast een flink aantal hotelkamers ook over appartementen. Zo’n 28 beoordelingen leveren het hotel een gemiddelde van een 7,4 op. En daar zijn we het wel mee eens… Deze kamers, met daarin een klein keukentje, nette douche en degelijke bedden zijn geschikt voor families met kinderen. De kamers waren klein en eenvoudig maar prima in orde. Het eten was simpel, maar lekker: verwacht hier alleen niet teveel van. De echte Griekse maaltijden (waaronder een heerlijke tzatziki!) moet je zeker proeven!

Historie

Kreta is een eiland met een duizenden jaren lange geschiedenis. Zo zou de oppergod Zeus afkomstig zijn van Kreta volgens de Griekse Mythologie en heeft de legendarische architect Dedealaus ( half stier/half mens) hier geleefd. Opgravingen uit het Minoïsche tijdperk zijn er op dit eiland dan ook veel te vinden. Een echte must-see is Knossos, op een kwartier rijden van hoofdstad Heraklion. Jammer dat alle historische plaatsen op Kreta worden verpest door de grootschalige aanwezigheid van veel winkeltjes met de meest onzinnige souveniertjes. Dat neemt niet weg dat het ontzettend indrukwekkend is om hier even rond te lopen. Na het betalen van de entree van 6 euro kun je de opgravingen gaan bekijken. Het paleis wat daar 150 jaar geleden is opgegraven is vermoedelijk zo’n 4000 jaar oud en was hoogstwaarschijnlijk gebouwd voor de legendarische koning Minos, naar wie ook het tijdperk is genoemd.

Uitstapjes

Ben je een echte wandelaar dan zou je het kunnen overwegen om in de Samariakloof te gaan wandelen. Op je slippertjes ga je dit echt niet redden, dus je zult de wandelschoenen in de koffer moeten stoppen. Voor kinderen is deze kloof echt niet geschikt! Mede door de hitte, maar ook door de grote afstand. Deze kloof is met z’n 16 km lengte één van de langste kloven van Europa. Op sommige punten op de route zijn de wanden aan weerskanten zo’n 500 meter hoog. Zoover maakte dit uitstapje even niet, wij genoten op het eiland Spinalonga. Regelmatig zul je hier met kippenvel rondlopen als je je bewust wordt van wat zich hier heeft afgespeeld. Tot 50 jaar geleden zaten hier leprapatiënten opgesloten. Voor de kust van het havenstadje Elounda (ook leuk voor een bezoekje) ligt dit kleine eilandje waar de leprapatiënten naar verbannen werden. Eigenhandig hebben ze de meest indrukwekkende bouwwerken gebouwd. Wij raden je aan om dit Spinalonga te bekijken met een gids. Hij (of zij) vertelt je meer over de geschiedenis van dit eiland. En zonder deze gids loop je maar wat doelloos rond, zonder te weten wat je nu eigenlijk bekijkt.

Ontspanning en uitgaan

Naast al dit cultuurhappen is er op Kreta natuurlijk ook tijd voor ontspanning. In de stadjes vind je winkeltjes genoeg en leuke terrasjes te over. Het is even schrikken van de prijs. Ons werd verteld dat de prijzen heel wat lager zouden liggen dan in Nederland, maar dit was absoluut niet het geval! Voor wat drinken betaal je al snel €2,50 tot €3,00 en wanneer je twee weken op vakantie bent loopt het dus aardig op. Al met al is het in de toeristische gebieden echt duurder dan in Nederland. Kleding kopen is niet echt een aanrader door de hoge prijzen. Zonder twijfel liggen deze prijzen in het laagseizoen een stuk lager, maar in het hoogseizoen is het af en toe echt schrikken.

Cocktailbarretjes en winkels

In het hoogseizoen is het plaatsje Chersonissos voor 90% gevuld met Nederlandse toeristen. Je moet er van houden om alleen maar Nederlands gebabbel om je heen te horen en gewoon frikadellen te kunnen eten, maar het heeft wel iets! Het strand stelt in deze badplaats weinig voor. En wanneer je voor cultuur en rust gaat moet je Chersonissos zeker mijden, maar voor de jongeren is deze stad geweldig. Een ellenlange hoofdstraat gevuld met verscheidene cocktailbarretjes en winkeltjes met nepkleding en andere souveniertjes. Let trouwens wel op met het kopen van deze zogenaamde merkkleding en parfum voor een paar euro. Op Schiphol zijn ze de laatste tijd veel strenger geworden en gaan je nieuw gekochte nep-shirtjes zonder pardon de prullenbak in. Achter de hoofdstraat bevindt zich een boulevard met ontelbare kroegen en discotheken. Hof van Holland, brasserie Leidseplein en de Friet van Piet doen je denken alsof je gewoon in Nederland loopt. Alleen de mogelijkheid om tot midden in de nacht in je zomerse outfit rond te kunnen lopen doet je beseffen dat je wel degelijk op Kreta bent. Al met al is Chersonissos zeker leuk om even te bekijken, maar zeker wanneer je een rustige relaxvakantie wilt doe je er goed aan je hotelletje ergens anders uit te zoeken! Gemiddeld wordt dit plaatsje op Zoover beoordeeld met een 7,2. Opvallend is de lage beoordeling voor de stranden en het gebrek aan cultuur. Het uitgaansleven scoort daarentegen een dikke 8! En dat klopt zeker…

Kreta is een prachtig eiland waar iedereen een vakantie op maat kan vinden. Relaxen aan het strand, cultuur snuiven, flink stappen, een actieve vakantie of van alles een beetje: het kan allemaal op Kreta!

Productie: Marije Smit | www.schrijfster.com