Beste surfspots

- 9 mei 2011

Beste surfspots

- 9 mei 2011

Als kitesurfer, met als belangrijkste benodigdheid wind, woon je in Nederland nog niet heel verkeerd. Als golfsurfer daarentegen heb je op de Hollandse zee weinig te zoeken. Een golfsurfer in Nederland ligt vooral hele dagen op zijn plank op die ene zeldzame goede golf te wachten. Gelukkig zijn er betrekkelijk dichtbij, in de rest van Europa, maar ook verder weg genoeg mooie golven te vinden. Of je nu geoefend bent of niet, in alle grote surfspots vind je goede golven voor de experts, maar ook is er altijd de mogelijkheid tot het nemen van surflessen. De top 5 van Europese en wereldwijde surfspots op een rij.

Top 5 Europa

Ericeira – Portugal

Voorheen een verlaten visserstrandje, tegenwoordig het surfparadijs van Portugal. De wind die in Ericeira bijna constant aanwezig is zorgt voor ideale surfomstandigheden en weinig niet-surfende toeristen. Je vindt hier dan ook vooral surfwinkeltjes, surfbarretjes, surfhostels en een niet te missen surfsfeer. Ericeira heeft ‘breaks’(brekende golven) voor beginners tot aan gevorderden. De heer Dekker noemt Ericeira op Zoover ‘een dorpje voor echte levensgenieters’ en vond er veel ‘gezellige terrasjes, kleine winkeltjes en veel goede restaurantjes die niet te duur zijn’.

Essaouira – Marokko

Marokko ligt dan niet in Europa, betrekkelijk dichtbij is het wel. Met een vliegreis van ongeveer 4 uur ben je er. Na deze vliegreis arriveer je op de plek waar de beste gitarist aller tijden -Jimi Hendrix- woonde en inspiratie op deed voor zijn nummers, het hippie-oord Essaouira. Doordat er net buiten Essaouira een klein eilandje ligt zijn de golven op sommige plaatsen nog perfect voor beginners. In Essaouira zelf komen de gevorderde surfers vooral voor de wilde en hoge golven. Vanuit Essaouira kun je ook zonder surfplank fijne vakantiedagen beleven, de Marokkaanse cultuur is nog overal aanwezig.

Biarritz – Frankrijk

Eén van de bekendste surfplekken in Frankrijk is Biarritz. ‘De befaamde surfstranden zijn erg de moeite waard’, aldus een Zooverbezoeker. Surfen en Biarritz zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer dan 50 jaar geleden werd Biarritz door de surfers ‘ontdekt’ en tot op de dag van vandaag behoort Biarritz nog altijd tot de surfstedentop. Tijdens je surfvakantie in Biarritz zit je ook op een prachtige uitvalsbasis voor uitstapjes naar Spanje of  de Pyreneeën.

Zarautz – Spanje

Tussen de steden San Sebastian en Bilbao lopen prachtige golven de baai van Zarautz in. Een surfstadje dat bol staat van de tapasbars, surfshops en kampvuurplekken. De golven zijn dermate goed en constant dat hier jaarlijks grote wedstrijden worden georganiseerd. Waar veel surfdorpjes ’s nachts de ‘chillmodus’ doorzetten, transformeert Zarautz ’s nachts juist in een waar feestparadijs.

Corralejo – Spanje

‘Het Hawaï van Europa’ ligt op de Canarische eilanden. Deze bijnaam heeft Corralejo te danken aan het lekkere klimaat, de witte zandstranden en het warme zeewater. Tel daar goede golven bij en een surfer heeft alles wat zijn hartje begeert. Als het in de rest van Europa te koud wordt om te surfen trekken kite-, golf-, en windsurfers uit heel Europa massaal naar Corralejo. Jeroen Dissel zegt op Zoover: ‘De internationale sfeer voelt goed aan’.

Top 5 Wereldwijd

Jericoacoara Brazilië

Bekend om de prachtige zonsondergangen en geliefd vanwege de goede surfomstandigheden. Jericoacoara is een simpel dorpje met onverharde wegen dat groot is gemaakt door hippies. Surfers vertonen hier tussen juli en januari hun kunsten. Vooral wind- en kitesurfers zijn lyrisch over het Malhada strand. Michel noemt Jericoacoara op Zoover ‘de mooiste plek op aarde, alles is kleinschalig en authentiek’.

Kaapstad – Zuid-Afrika

Het surfpubliek verspreidt zich over de verschillende stranden in Kaapstad. Beginners pakken de langzaam brekende golven bij Milnerton. Gevorderden surfen op het immens populaire Victoria Bay en zowel beginners als gevorderden liggen in het water bij Jeffreys Bay. Het feit dat hier jaarlijks de Billabong Pro Championship wedstrijden worden gehouden trekt veel surfpubliek. Het zeewater bij Kaapstad is het hele jaar tussen de 18 en 22 graden warm en de golven altijd goed. Dit laatste heeft te maken met de grote verscheidenheid aan surfstranden, als er in de ene baai geen goede golven zijn is de kans groot dat ze er in een andere baai wel zijn.

Waikiki – Hawaï

De surfomstandigheden zijn vrij tam, maar òf het een surfspot is. Waikiki is met haar witte strand, diepblauwe zee en palmbomen een prima omgeving voor de beginnende surfer. Leren surfen kun je hier mooi combineren met cultuur en natuur. 16 kilometer vanaf Waikiki ligt het bekende Pearl Harbor en op 15 kilometer ligt de ‘must see’ Hanauma Bay. René noemt Waikiki op Zoover een ‘zonaanbidders- en surfersparadijs’, en voegt daar aan toe: ‘Memory of a lifetime!!’

Byron Bay – Australie

‘Ontspannen is hier het sleutelwoord’, aldus Menno Bakker op Zoover over Byron Bay. Een hippiedorp bevolkt door levensgenieters, zo valt deze surfspot samen te vatten. Byron Bay dankt zijn populariteit aan deze ‘relax’sfeer, maar zeker ook aan de diversiteit van golven. Beginners hoeven hier niet bang te zijn en gevorderden hebben hier aan uitdaging geen gebrek. Het warme water  en klimaat maken dat je aan het strand van Byron Bay het hele jaar door kunt surfen.

Puerto Viejo – Costa Rica

‘Pura Vida’, het levensmotto van de Costaricanen wordt in Puerto Viejo kracht bijgezet. De kreet die vrij vertaald iets betekent als ‘Enjoy life’ neem je onbewust over, want in dit paradijs kun je haast geen zorgen hebben. Puerto Viejo is een surfbestemming voor de geoefende surfer, dit vanwege de ‘Salsa Brava’, een golf die zich opbouwt in diepe wateren en breekt op het ondiepe rif. Deze golf bedwingen vraagt ervaring en lef.  

Wat zijn volgens jou de plaatsen die je als surfer niet mag overslaan?