Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Advertentie

Sint-Janshospitaal

7.7Goed

Score uit 6 reviews


 • 7Marc-Jolanda22-03-2015

  interessant

  interessant om te zien hoe het er vroeger aan toe ging

  Rapporteren

  Gereisd met partner in maart 2015

 • 6Marjolein25-10-2014

  Niet wat ik ervan verwachtte

  Het is een ontzettend mooi pand. Helaas lag de focus van het museum vooral op kerkelijke kunst (ook erg mooi), want ik verwachtte meer over het vroegere functioneren van het oude hospitaal. Er is een hoek ingericht met oude medische apparatuur, maar er is verder eigenlijk geen informatie over de armenzorg of reizigersopvang die hier werd gedaan. Jammer. De authentieke apotheek in het oude broederenklooster is erg leuk!

  Rapporteren

  Gereisd met partner in oktober 2014

 • 10marina van klinken02-05-2014

  aanrader

  prachtige tentoonstelling van schilderijen, voorwerpen uit het hospitaal

  Rapporteren

  april 2014

 • 8rainbow28-05-2013

  Uit de 13de eeuw.

  Volgens de overlevering in 1249 opgericht door Margareta van Constantinopel. Verkreeg inkomsten dankzij de belasting op de wijnimport. De broeder-vergierder mat met de vergierroede de hoeveelheid wijn die per vat in de haven van Damme binnengebracht werd. Hier vindt U een interessant museum met een rijke verzameling gotische en renaissancemeubels, schilderijen van hospitaalvoogden, een Tüchlein, aardewerk, grafplaten, gebruiksvoorwerpen. Barokke ziekenhuiskapel.

  Rapporteren

  mei 2013

 • 8Paul13-02-2012

  Folkloremuseum

  Werd in 1249 opgericht. De kapel bestond vroeger uit twee beuken, waarvan er één als ziekenzaal werd gebruikt.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in januari 2008

 • 7Chris 28-06-2011

  Museum in Damme

  Eén van de pareltjes van Damme en tevens één van de oudste gebouwen is het Sint-Janshospitaal. Het werd voor 1249 opgericht door de Dammenaars nadat ze hiervoor toestemming gekregen hadden van Margareta van Constantinopel. Het diende voor de opvang van zieken, armen en reizigers. Het hospitaal haalde haar inkomsten uit een belasting die geheven werd op de invoer van wijn. Vandaag de dag is er een bejaardentehuis in gevestigd. Het centrale deel is nog uit 1249 en vertoont grote gelijkenissen met dit van het Sint-Janshospitaal van Brugge. De eeuwenoude kapel en ziekenzaal zijn nog steeds authentiek. In het gebouw werd in 1901 een prachtig museum ingericht met vele waardevolle stukken. Niet alleen verscheidene meubelen, schilderijen en religieuze voorwerpen behoren er tot de kunstschatten, maar ook eeuwenoud huisraad, munten, zegels, middeleeuwse grafzerken, glasramen, boeken, porselein...

  Rapporteren

  Gereisd met partner in februari 2011