Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Advertentie

Basiliek van Scherpenheuvel

8.5Fantastisch

Score uit 4 reviews

Op vakantie geweest naar Basiliek van Scherpenheuvel?

Review schrijven

 • 8Ronny03-07-2013

  Flink uit de kluiten gewassen kapel

  Flink uit de kluiten gewassen kapel dat door menig pelgrims bezocht wordt. Is een omweg waard.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in juli 2013

 • 9Rinus21-12-2012

  Verrassend mooi

  De O.L. Vrouwebasiliek is een koepelkerk uit het begin van de 17e eeuw, de kerk ziet er prachtig uit met niet minder dan 300 vergulde sterren op de koepel, zeer bijzonder is ook het interieur met een bezienswaardig doopvont. De basiliek is het middelpunt van intensieve Mariaverering, het stadje wordt dan ook druk bezocht door pelgrims

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in september 2007

 • 9Ria17-05-2010

  prachtiig staaltje van architectuur

  De legende van Scherpenheuvel vertelt hoe een herder een Mariabeeldje opraapt dat uit een oude eik gevallen was. Hierna kon hij zich niet meer veroeren, tot het beeldje weer op zijn plaats gezet werd. Op deze plaats werd een Basiliek gebouwd. Deze Basiliek, een van de oudste in de Nederlanden, met achteraan de kapel een vierkante toren werd voltooid in 1627. Er is ook een gerestaureerde barokgang, twee kruiswegen en een bedeomgang voor mindervaliden. Rond de Basiliek vind je kerkhuisjes die nu ingericht zijn als kaarsenkapeltjes. Veel gelovige mensen komen in groep of alleen, om deze Basiliek te bezoeken. Zij komen te voet of met de fiets, om boete te doen, of enkel voor de sportieve prestatie.

  Rapporteren

  mei 2010

 • 8folieske06-03-2010

  Mooie basiliek

  Prachtige barokbasiliek (1609, aartshertogen Albrecht en Isabella, hofarchitect Wenceslas Cobergher). Geïnspireerd door Italiaanse barok, de Dom van Firenze. Theodoor van Loon verfraaide de kerk met zijn ingetogen barokschilderijen van mariale taferelen, in de kranskapellen en boven het altaar. De koepel is belegd met lood tegen het insijpelen van water en versierd met 298 zevenpuntige vergulde sterren. De zijkapellen rond de koepel in ijzerzandsteen, die in het naburige Langdorp ontgonnen werd. De vierkante toren, zandsteen, telt 4 verdiepingen, een beiaard met 49 klokken. De gerestaureerde barokgang, ‘n overblijfsel van het Oratorianenklooster (1624) ging grotendeels verloren tijdens de Franse Revolutie. Boven de ingangsdeur van de Basiliek de spreuk “Beatam me dicent omnes generations” ‘Gelukzaligheid is het medicijn van elke generatie.' Er is ook een beëweg met de staties. De basiliek stond in de stellingen voor restauratie, vandaar detailfoto's.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in maart 2010