Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Het Oud-Schepenhuis "Belfort van Aalst'
Advertentie

Het Oud-Schepenhuis "Belfort van Aalst'

9Fenomenaal

Score uit 3 reviews

Op vakantie geweest naar Het Oud-Schepenhuis "Belfort van Aalst'?

Review schrijven

 • 9Rinus Manders28-06-2017

  Prachtig bouwwerk

  Het Schepenhuis met Belfort staat in het hartje van de Markt en is daar de grootste blikvanger, met de bouw werd in 1220 begonnen.

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in mei 2017

 • 8Paul02-02-2012

  Belfort -Ajuinenworp

  Op de Grote Markt van Aalst te vinden. Vormt één geheel met het Schepenhuis en domineert het uitzicht op deze mooie markt. Het Schepenhuis is het oudste van de Nederlanden (1225) en een voorbeeld van de Vlaamse monumentale bouwkunst. Het Belfort zelf werd in de 15° eeuw gebouwd in gotische stijl en bezit een prachtige beiaard, bestaande uit 52 klokken. Tijdens de Aalsterse carnavalperiode werpt men vanuit de Belforttoren ajuinen.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in december 2011

 • 10rainbow19-03-2011

  Drie gebouwen in één!

  In feite gaat het om een geheel van drie gebouwen, nl. het schepenhuis, de belforttoren en het gebiedshuisje. Het Oud-Schepenhuis beheerst de Grote Markt op unieke wijze. Het gebouw biedt een zeer waardevol overzicht van drie eeuwen profane bouwkunst in de Nederlanden. Het in 1225 opgerichte schepenhuis van Aalst is het oudst bewaarde schepenhuis van de vroegere Nederlanden. Het werd opgetrokken in Ledische zandsteen om de zeven Schepenen van het Land van Aalst toe te laten hun administratief en rechterlijk ambt naar behoren uit te oefenen. De achtergevel toont een vroeggotisch profiel, kantelen en een trapgevel, terwijl de vensteropeningen van de benedenverdieping nog tot de Romaanse stijlperiode behoren. De ronde hoektorens versterken de rechthoekvorm van het gebouw en maken het slanker. De belforttoren zelf kwam er pas in 1460 en herbergt sindsdien de hogergenoemde beiaard . Achthoekig van vorm dankt hij zijn sierlijk uitzicht aan de opengewerkte gaanderij met afgeschuinde hoeken.

  Rapporteren

  maart 2011