Coronavirus en jouw vakantie: bekijk de laatste ontwikkelingen.

Advertentie

Petrus en Paulus kerk

8Fantastisch

Score uit 3 reviews

Op vakantie geweest naar Petrus en Paulus kerk?

Review schrijven

 • 8Rinus03-08-2015

  Fraaie kerk

  De Petrus en Pauluskerk is een statig bouwwerk, fraai gelegen op een ruim waardoor men ten volle kan genieten van het bouwwerk. Jammer genoeg vonden we de deur gesloten tijdens ons bezoek aan Vorselaar en konden niet even een kijkje in het interieur nemen.

  Rapporteren

  Gereisd met vrienden in juni 2015

 • 8rainbow24-10-2011

  Eenvoudig maar mooi, en met bijzonder opschrift

  De kerk van Petrus en Paulus was oorspronkelijk een houten kerk die in 1382 in ijzersteen werd opgetrokken. Na de verwoesting in 1587 werd pas vanaf 1630 begonnen met de heropbouw. Zo werden eerst de middenbeuk met hoogkoor en de twee zijkoren opgericht. Veel later, in 1839, volgden de twee zijbeuken. Wat ons vooral opviel was het bijzonder opschrift boven de deur; "Geen honden binnen in Gods tempel" In deze kerk legde de eerste 18 zusters van het klooster aan het marktplein hun gelofte af. Naast de kerk de gedenksteen van Mie Broos, volksgenezeres.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in oktober 2011

 • 8folieske13-10-2010

  Kerk met kerkhof

  De kerk werd al herhaaldelijk gerestaureerd. Reeds in geschriften van 726 was er sprake van de kerk, die toen nog in hout opgetrokken was. In 1382 werd de kerk, toen nog zonder toren, gebouwd in ijzersteen nadat er een jaar eerder door Geert III van Rotselaar, destijds heer van Vorselaar, opdracht was voor gegeven. Aan de zijingang van de kerk, rechts van de hoofdingang, is nog een deel van de grafsteen van Geert III van Rotselaar te zien. In 1587 werd de kerk door brand verwoest. Pas in 1630 werd aan heropbouw gedacht: de middenbeuk, het hoogkoor en de toren werden opgetrokken. In 1749 werd een orgel geïnstalleerd en in 1839 werden twee zijbeuken bijgebouwd. De kerk van Petrus en Paulus van Vorselaar was een ‘volle’ kerk; de dochterkerken waren Lille en Poederlee. Diverse grafkelders en grafstenen in en rondom de kerk herinneren nog aan de families die Vorselaar in de loop van de eeuwen hebben geregeerd. Op het kerkhof staat een mooi van Georges Minne.

  Rapporteren

  Gereisd met partner in juni 2010